-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 15

A.Valinskas: „Esu iš anksto pasmerktas“ (atnaujinta 14.06 val., apklausa)

Seimas antradienį pradėjo svarstyti klausimą dėl Seimo pirmininko Arūno Valinsko atleidimo iš užimamų pareigų.
A.Valinskas
A.Valinskas / 15min.lt/Gedimino Gasiulio nuotr.
Temos: 1 Seimas

Išklausyti A.Valinsko pasiaiškinimo susirinko beveik visi Seimo nariai, kalbant jam salėje tvyrojo tyla.

Įstatymo projektą pristatė opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis, kuris klausė: „Kaip gali Seimui vadovauti toks žmogus, kuris siunčia savo kolegas ar oponentus velniop?“

V.Mazuronis priminė ir įtarimus A.Valinskui dėl jo galimų ryšių su nusikalstamu pasauliu. Opozicijos lyderis priminė, kad prezidentui negalint eiti pareigų, jo vietą laikinai užima Seimo pirmininkas. „Manau, kad valstybei negali vadovauti žmogus, kuris yra tokioje dviprasmiškoje situacijoje“, – sakė V.Mazuronis.

A.Valinskas parlamentarams pakartojo, jog, jo nuomone, skandalai apie jį yra „dirbtinai sukelti“, mat jis kaltinamas „ne pažintimi, o ryšiais“, kurių nei Generalinė prokuratūra, nei Valstybės saugumo departamentas nepatvirtino. „Esu iš anksto pasmerktas, apie mane jūs kalbate būtuoju laiku. Tokia jūsų teisė“, – savo kalbą baigė A.Valinskas.

Savo darbą vertina 6 iš 10

15min.lt/Gedimino Gasiulio nuotr./Kol vieni parlamentarai bandė įsigilinti į A.Valinsko nuomonę, kiti naršė internete, rašė SMS žinutes ar piešė.
Kol vieni parlamentarai bandė įsigilinti į A.Valinsko nuomonę, kiti naršė internete.

A.Valinskui atsakinėjant į parlamentarų klausimus, kitaip nei jam dėstant savo poziciją, salėje netrūko emocijų. O kol vieni parlamentarai bandė įsigilinti į A.Valinsko nuomonę, kiti naršė internete, rašė SMS žinutes ar piešė.

Daugiausia klausimų A.Valinskas sulaukė dėl kaltinimų sąsajomis su nusikalstamu pasauliu, taip pat Seimo nariai kritikavo jo darbą bei pareiškimus.

Teiginiai, jog jam vadovaujant Seimui smuko tiek visuomenės nuomonė apie jį patį, tiek paties Seimo vertinimas. A.Valinskas pastebėjo, jog šios kadencijos parlamentui teko priimti „skausmingus sprendimus“.

„Net neabejoju, kad didelė našta laukia ir mano įpėdinio ar įpėdinės. Telieka užjausti Andrių Kubilių, kurio reitingai irgi panašūs (po šių žodžių salėje kilo triukšmas, girdėjosi parlamentarų juokas – aut. past.). Tai nėra užuomina A.Kubiliui, nėra užuomina ministrams, tačiau ši koalicija yra pasmerkta nepopuliarumo viršūnėms“, – sakė A.Valinskas.

Jis pridūrė negirdėjęs priekaištų dėl atliekamo darbo, o paprašytas jį įvertinti dešimtbalėje sistemoje, sakė, kad sau parašytų „tvirtą šešetą“.

„Jei atsitiktų toks stebuklas, ir jūs visgi išsilaikytumėte poste... ar jūs ir toliau taip chamiškai ir nepagarbiai bendrautumėte su opozicijos atstovais?“, – klausė „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

A.Valinskas teigė, kad „viešoje erdvėje nė vieno Seimo nario neesu niekuo apkaltinęs“, ir į situaciją pažvelgė iš kitos pusės.

„Dirbdamas šiame darbe pats buvau tas taikinys, kuris buvo pats žeminamas, ypač viešoje erdvėje“, – sakė Seimo pirmininkas.

Lems koalicijos balsai

„Darbietis“ Vydas Gedvilas pastebėjo, jog A.Valinskas yra naudingas ir pačiai koalicijai, esą ši gali jam suversti visas problemas. „Kitose partijose yra oponentai, o savose – priešai“, – situaciją apibendrino V.Gedvilas ir pridūrė, jog ne opozicijos, o būtent koalicijos balsai lems jo likimą – tam, kad A.Valinskas būtų atstatydintas, slaptame balsavime turi pritarti ne mažiau nei pusė, arba 71 ir daugiau, Seimo narys.

„Bet koks sprendimas, kokį jie priims, bus priimtas ramiai“, – tikino A.Valinskas. Anot jo, įtampa jo partijoje kilo dėl aiškumo ir dialogo trūkumo, bei paragino parlamentarus žiūrėti ne į praeitį, o į ateitį. „Šalyje yra ekonominis sunkmetis, ekonominė krizė, o ne Valinsko krizė, ir tas problemas, kurios yra, mes turime spręsti kartu“, – sakė A.Valinskas.

Kalbėdamas jis kelis kartus kreipėsi į TV žiūrovus, mat šią Seimo posėdžio dalį tiesiogiai transliavo net kelios televizijos.

Kritikavo ne tik opozicija

Diskusijoje netrūko karčių žodžių Seimo pirmininko atžvilgiu, ne tik iš opozicinių frakcijų, bet ir iš koalicijos partnerių.

Parlamentarai priekaištavo A.Valinskui dėl to, kad šis per nepilnus metus pateikė tik du įstatymų projektus, neturi politinių pažiūrų (kandidatuodamas į Seimą A.Valinskas deklaravo, jog laikysis dešimties Dievo įsakymų).

Buvęs A.Valinsko bendražygis, po Tautos prisikėlimo partijos skilimo įkurtos frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnas Laimontas Dinius prisiminė, jog kadencijos pradžioje parlamentarus įtikinėjo palaikyti A.Valinsko kandidatūrą į Seimo pirmininkus. Pasveikinęs buvusį kolegą už puikius atsakymus, toliau jis kalbėjo kiek kitaip.

„Arogancija, kitų nuomonių ignoravimas, lyg kas būtų kibirą Arūnui Valinskui ant galvos užmovęs, nes jis nuolat kartoja, kad visi jį ignoruoja, visi kiti neteisūs ir tik jis vienas teisus. Pasirinkimas buvo toks – arba su Arūnu Valinsku, arba, kaip sakoma, „Dviračio šou“, – kalbėjo L.Dinius.

Konservatorius-krikdemas Valentinas Stundys esamą situaciją sulygino su krepšinio realijomis, primindamas apie personalinę atsakomybę – pralaimėjimų talžomos Lietuvos rinktinės treneris Ramūnas Butautas, jo žodžiais, „prisiėmė atsakomybę ir ketina trauktis“.

„Šis sprendimas nėra Seimo pirmininko kaltumo, kaltės pripažinimas, tai ne Seimo prerogatyva“, – pastebėjo V.Stundys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius