Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 27

A.Zuoko byloje atsirado ilgai slėpti pokalbių įrašai

Amžinuoju vadinamo teismo dalyviams – kaltinamajam parlamentarui Artūrui Zuokui ir nukentėjusiajam Vilmantui Drėmai – matyt, nepavyks išvengti naujos akistatos. Jiems gali tekti pasiaiškinti dėl slapta įrašytų pokalbių.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Artūras Zuokas

Dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistams pavyko gauti dviejų A.Zuoko ir V.Drėmos pokalbių garso įrašus. Juose užuominomis kalbama apie V.Drėmai siūlomus milijonus litų už tai, kad jis liudytų prieš A.Zuoką ir bendrovės „Rubicon Group“ vadovus.

Kalbėdamas 2007 metų gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos teismo posėdyje, A.Zuokas prašė pasidomėti jo pokalbiais su V.Drėma. Buvęs Vilniaus meras įtarė, jog šių pokalbių įrašus turi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bet sąmoningai nepateikia teismui. Esą tai griautų teisėsaugos kaltinimus jam, nes įrašai liudytų, kad V.Drėmą mėgino papirkti ne A.Zuokas, padedamas „Rubicon Group“ vadovų, o jo politiniai priešininkai.

Apie V.Drėmai esą siūlytus milijonus litų už liudijimą prieš A.Zuoką Vilniaus apygardos teisme buvo užsiminta pusmečiu anksčiau. Tuomet V.Drėma nei patvirtino, nei paneigė, kad tokių kalbų su juo būta.

Nagrinėja penkis metus

A.Zuoko bylos pradžia galima laikyti 2003 metų kovo 23 dieną. Tuomet STT gavo sankciją klausytis bendrovės „Rubicon Group“ vadovo A.Janukonio telefono pokalbių.

A.Zuokas ir „Rubicon Group“ vadovai buvo kaltinami mėginimu 2003 metais papirkti liberalcentristų frakcijos Vilniaus taryboje narį V.Drėmą, kad šis, renkant sostinės merą, balsuotų už savo partijos lyderį A.Zuoką. Kitaip sakant, įtarta, jog V.Drėmai buvo siūloma tariama 45 tūkstančių litų vertės projektavimo darbų sutartis mainais už lojalumą savo partijos vadovui.

Ši byla nagrinėjama jau penkerius metus. Tris kartus teismai priėmė išteisinamąjį nuosprendį. Bet byla po prokurorų skundų vėl grįždavo į teismus.

Galiausiai pernai kovo mėnesį Vilniaus apygardos teismas priėmė kaltinamąjį nuosprendį ir nuteisė A.Zuoką bei bendrovės „Rubicon Group“ vadovą Andrių Janukonį 12,5 tūkst. litų, o kitą „Rubicon Group“ atstovą Darių Leščinską 10 tūkst. litų piniginėmis baudomis. Vairuotojas Svajūnas Navikas buvo išteisintas.

Tačiau ir šis nuosprendis buvo apskųstas – teisėjų sprendimu liko nepatenkinti A.Zuokas, A.Janukonis ir D.Leščinskas.

Šią savaitę bylą vėl nagrinės Aukščiausiasis Teismas. 

Įrašai – prieš svarstymą

Galima įtarti, kad artėjantis naujas bylos svarstymas Aukščiausiajame Teisme ir paskatino nežinomus asmenis žurnalui „Ekstra“ perduoti A.Zuoko ir V.Drėmos pokalbių įrašus.

Žurnalistams pateikti pokalbių įrašai anksčiau nebuvo žinomi, o jų turinys netiesiogiai greičiau palankus nei nepalankus A.Zuokui. Pokalbių įrašai redakcijai buvo atsiųsti banderole paštu. Įrašuose girdėti, kad V.Drėma kalba apie jam siūlomą kyšį už tai, jog liudytų prieš A.Zuoką ir kitus teisiamuosius.

Tiesa, iš šių pokalbių sunku spręsti, ar V.Drėma, užuominomis kalbėdamas apie jam siūlomus milijonus, nesiekia paprasčiausiai šantažuoti A.Zuoko.

Kai kada prasta įrašų kokybė, kintantis garsas leidžia spėti, kad įrašyti A.Zuoko ir V.Drėmos pokalbiai vyko ne telefonu, o susitikus akis į akį. Gali būti, kad įrašyta panaudojant slaptą klausomąją aparatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius