-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 11

Absurdo ratas – tarnybų daug, o atsakingus rasti sunku: nugaišusi stirna išgulėjo 3 dienas

Pagirių kaime Kauno rajone pastebėjęs šalikelėje nugaišusią stirną, kaunietis apie tai pranešė 112. Tarnybos darbuotojai patikino, kad informacija bus perduota tam, kam reikia, tačiau praėjus trims dienoms, gaišena vis dar tebegulėjo. 15min teko ilgai aiškintis, kas už tai atsakingas – tarnybos siuntinėjo viena nuo kitos.
Stirnos gaišena Pagirių kaime išgulėjo tris paras
Stirnos gaišena Pagirių kaime išgulėjo tris paras / Skaitytojo nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Mindaugas, pranešęs, kad šalia Garliavos, netoli degalinės Marijampolės gatvėje, Pagirių gyvenvietėje, ant pievutės guli negyva stirna.

Kad ji ten guli, jis pastebėjo dar pirmadienio vakarą. Tuomet paskambino pagalbos numeriu 112.

„Viską užsirašė, sakė, praneš, kam reikia, ir sutvarkys. Antradienio rytą stirna, žiūriu, tebeguli. Paskambinau į Kauno gamtos apsaugą, pasakė, kad čia ne jų reikalas, kad čia medžiotojų būrelio reikalas. Ir vėl skambink 112“, – istoriją perpasakojo Mindaugas.

Apie 17 valandą antradienį jis vėl paskambino pagalbos numeriu 112, tarnybos darbuotojai vėl pažadėjo, kad informaciją perduos.

„Dabar trečiadienis, stirna tebeguli, tik jau truputį pasipūtusi“, – tarnybų neveiklumu stebėjosi Mindaugas.

Atsakingų paieškos užsitęsė

Ne ką geriau rasti atsakingus sekėsi ir 15min žurnalistei – teko rinkti gal aštuonių skirtingų specialistų telefonų numerius, tačiau vis buvo nukreipiama kitur.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) neva nėra atsakingas už gaišenų surinkimą, medžiotojai – taip pat ne, nes stirna aptikta gyvenvietėje, ne medžioklės plotuose. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rūpinasi tik mėginių iš nugaišusių gyvūnų, galinčių platinti ligas – tokių kaip šernai, paukščiai, paėmimu. Kauno rajono savivaldybė nukreipė į medžiotojus, o su šiais susisiekti neįmanoma, nes pateikiami tik „kabinetiniai“ seni numeriai.

Vieno medžiotojų būrelio, kurio medžioklės plotai – kitoje vietoje, vadovas tik paaiškino, kad dažniausiai, aptikę gaišeną ar partrenkę laukinį gyvūną mašina, žmonės kreipiasi į aplinkosaugą, o ši jau žino, kuriam medžiotojų būreliui apie tai, kad reikia paimti gaišeną, pranešti.

Bent jau tokia, anot vadovo, yra praktika, kodėl ji nesuveikė šįkart – neaišku.

Gaišenos nerado

Kaip kitą dieną situaciją atsiųstu raštišku komentaru paaiškino AAD Komunikacijos skyrius, Pranešimų priėmimo tarnyba, gavusi pranešimą iš Bendrojo pagalbos centro, iškart susisiekė su artimiausiu medžioklės plotų būreliu. Medžiotojai, tikrindami gautą informaciją, nugaišusio gyvūno neva nerado.

„Šiandien Pranešimų priėmimo tarnybos specialistams dar kartą susisiekus su medžiotojų būreliu, medžiotojai informavo, kad nugaišęs gyvūnas bus paimtas“, – ketvirtadienį redakciją informavo AAD atstovai.

Aplinkosaugininkai primina, kad tais atvejais, kai teritorija yra neurbanizuota ar medžioklės plotų teritorija, departamento Pranešimų priėmimo tarnyba apie nugaišusius gyvūnus informuoja artimiausio medžioklės ploto medžiotojų būrelį.

Medžiotojai turi teisę, bet ne pareigą

Svarbu, anot AAD atstovų, ir tai, kad negyvais medžiojamaisiais gyvūnais pasirūpinti pagal teisės aktus savo medžioklės plotuose medžioklės būreliai turi teisę, bet ne pareigą, todėl jų reagavimo trukmė nuo departamento pranešimo skubumo nepriklauso.

Jei tai miesto teritorija, Pranešimų priėmimo tarnyba kreipiasi į savivaldybės įgaliotą subjektą, pavyzdžiui, Vilniuje šias paslaugas savivaldybei teikia UAB „Grinda“.

„Atkreipiame dėmesį, kad departamentas nėra atsakingas už nugaišusių gyvūnų surinkimą ar utilizavimą. Tad visai atvejais gyventojams reikėtų kreiptis į 112“, – paaiškino AAD Komunikacijos skyrius.

Atsakingi medžiotojai

VMVT yra kompetentinga paimti reikiamus oficialios kontrolės mėginius tyrimams, siekiant nustatyti galimą gyvūnų užkrečiamosios ligos atvejį, pavyzdžiui, dėl paukščių gripo (laukiniuose vandens ir naminiuose paukščiuose), afrikinio kiaulių maro (šernuose, kiaulėse), pasiutligės ir t.t.

Tad VMVT, kaip paaiškinta redakcijai atsiųstame komentare, nėra įgaliota ir neturi teisės bei priemonių surinkti gaišenas, jas utilizuoti ar gaišinti sergančius, ar kitaip traumuotus medžiojamuosius gyvūnus.

VMVT specialistai atkreipė dėmesį į galiojančias Medžioklės taisykles, kuriose numatyta, kad „medžioklės produkcija priklauso medžioklės plotų naudotojams“.

Medžioklės plotų naudotojams taip pat priklauso medžioklės plotų vieneto teritorijoje rasti sužeisti, nugaišę, dėl susidūrimo su transporto priemonėmis žuvę bei į teritorijas, kuriose medžioti draudžiama (išskyrus rezervatus), iš greta esančių medžioklės plotų vienetų atklydę ir čia rasti sužeisti ar nugaišę, žuvę medžiojamieji gyvūnai ir jų dalys.

123RF.com nuotr./Medžiotojas
123RF.com nuotr./Medžiotojas

Neteisėtai sumedžioti ar įgyti, pasisavinti gyvūnai ar jų dalys medžioklės plotų naudotojams neperduodami ir realizuojami arba sunaikinami nustatyta tvarka.

O stirna, kaip pabrėžta, yra priskiriama prie stambiosios medžiojamosios faunos.

Gaišeną išsivežė

Dar trečiadienio vakarą Mindaugas 15min žurnalistei pranešė, kad reikalai pajudėjo iš mirties taško – stirnos gaišenos nebeliko.

„Nežinau, ar jūs čia kažką pakrutinot, ar jau patys kam priklauso pasikrutino. Svarbu, kad suveikė, nes mane sunervino, jog praneši ir nieko nevyksta“, – pasidžiaugė skaitytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius