-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 18

Adamas Michnikas: Ir Lenkijoje yra politikų, kurie kraunasi politinį kapitalą iš prastų Lenkijos ir Lietuvos santykių

Pagerinusios tarpusavio santykius laimėtų tiek Lietuva, tiek Lenkija. Tokią mintį diskusijoje apie naująjį abiejų šalių partnerystės turinį išsakė vienas iš antikomunistinio judėjimo Lenkijoje bei „Solidarumo“ lyderių, daugelio straipsnių ir knygų autorius, „Gazeta Wyborcza“ vyr. redaktorius Adamas Michnikas ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Alvydas Jokubaitis.
Adam Michnik
Adam Michnik / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nugalėtojo nebus

A.Michnikas prisipažino apie Lietuvos ir Lenkijos santykius mąstantis gana banaliai. Jis įvardino matantis kelis pagrindinius elementus. Įsisiūbavusį konfliktą jis pavadino visiškai nesuprantamu, nes, A.Michniko teigimu, normalus, mąstantis stebėtojas negali suvokti, kodėl jis kilo. „Tai destruktyvus konfliktas, kuriame nebus nugalėtojo, pralaimės tiek Lietuva, tiek Lenkija. Šis konfliktas neturi prasmės“, – įsitikinęs žymus Lenkijos visuomenės veikėjas.

Kuo geresni bus santykiai tarp abiejų šalių, tuo stipresni būsime Europoje ir tai bus tik geriau abiems šalims, – teigė A.Michnikas.

A.Michnikas tvirtino, kad Lenkijoje yra politikų, kurie iš šito konflikto kraunasi politinį kapitalą ir naudojasi tuo ruošdamiesi savivaldos ar parlamento rinkimams. „Gazeta Wyborcza“ vyr. redaktorius teigė manąs, kad toks bandymas žeminti kitą šalį kilo iš pačios Lenkijos nepilnavertiškumo.

„Lenkų tauta daug metų buvo žeminama, tad atėjo laikas atsakyti tuo pačiu. Bet Rusija yra didelė, Ukraina taip pat, Vokietija yra sąjungininkė Europos Sąjungoje. O Lietuva yra maža, todėl patogu“, – kalbėjo A.Michnikas.

A.Michnikas teigė sutikęs atvykti į diskusiją Vilniuje ne tik todėl, kad myli Lietuvą, bet ir dėl to, jog būtini debatai, kuriuose kalbama apie svarbius dalykus. „Kuo geresni bus santykiai tarp abiejų šalių, tuo stipresni būsime Europoje ir tai bus tik geriau abiems šalims“, – teigė A.Michnikas.

Tiesa tapo lietuviška ir lenkiška

Anot prof. A.Jokubaičio, Lietuvos ir Lenkijos santykius ištiko utilitarizmo ir politinio realizmo periodas, kai abiejų šalių politikai pradėjo žiūrėti į šalių santykius taip sudėtingai, kai tapo neaišku, kokia iš to nauda. A.Jokubaitis įsitikinęs – kalbama viena, daroma kita, mąstoma dar kitaip.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Alvydas Jokubaitis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Alvydas Jokubaitis

„Jau kelerius metus tiesa tapo lietuviška ar lenkiška. Prieš 20 metų buvo kitaip žiūrima į santykių kūrimą, manyta, kad moraliniai principai yra svarbiau negu trumpalaikė nauda. O dabar principai tapo tuo, ko laikosi viena pusė, bet priekaištaujama, kad to nesilaiko kita pusė. Atsirado daug moralistų, bet neliko moralių politikų“, – teigė A.Jokubaitis.

Profesoriaus manymu, iš šalies daug kam gali atrodyti keista, kad tiek lietuviai, tiek lenkai yra katalikai, nes nei vieni, nei kiti nežino, kas yra gera valia. Taip pat esą prasidėjo pataikavimas miniai ir nebebandoma kurti bendrumo.

„Lietuviai mato Lenkiją kaip tranzitinę šalį, kurią reikia pervažiuoti važiuojant į Vakarų Europą. Lenkai Lietuvą lanko tik tam, kad atrastų savo kultūros pėdsakus. Jeigu nebūtų skandalingų abiejų pusių politikų pareiškimų, išryškėtų tiesa – labai mažai padaryta abiejų šalių bendrumui sukurti“, – teigė A.Jokubaitis.

Profesorius įsitikinęs, kad abi šalys pasiekė tikrą „meistriškumą“ vienos kitas žemindamos, niekindamos ir įžeidinėdamos. „Bet būtina rasti abiejų šalių bendradarbiavimo formas, tai sunkus uždavinys, mūsų politinė vaizduotė iškreipta, kuri padidina mažus dalykus, didelius – sumažina“, – teigė A.Jokubaitis.

Krizė – po prezidento L.Kaczynskio mirties?

Seimo narys, Užsienio reikalų komiteto vadovas Emanuelis Zingeris įsitikinęs, kad prezidento Lecho Kaczynskio žūtis labai prasidėjo prie Lietuvos ir Lenkijos santykių krizės.

Tačiau į tai A.Michnikas atsakė, kad negalima vertinti šios tragedijos taip, jog žuvo gerų santykių su Lietuva kūrėjai, o likę gyvi yra kaip tik nusiteikę prieš tokių santykių kūrimą.

A.Michnikas priminė, kad turime tokį grėsmingą kaimyną – Rusiją, todėl mūsų ginčai dėl pavardžių rašymo yra paprasčiausias fantazijos trūkumas.

R.Sikorskį išvadino arogantišku

Sulaukę klausimo iš auditorijos, kaip vertina Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio veiklą, turėjo ką pasakyti ir A.Jokubaitis, ir A.Michnikas.

A.Jokubaitis neslėpė nejaučiantis simpatijos R.Sikorskiui. „Nerandu argumentų, kodėl simpatiją turėčiau jausti. Jeigu kas pasakys, kad R.Sikorskis nėra arogantiškas, tai aš nežinau, kas yra arogancija. Gal A.Michnikas jį pažįsta iš arčiau“, – teigė A.Jokubaitis.

A.Michnikas su ironijos gaidele balse pareiškė, kad Lenkijoje niekas neras nė vieno žmogaus, kuris pasakytų, kad R.Sikorskis nėra arogantiškas, nebent jo žmona. „Galiu pasakyti, kad R.Sikorskis yra tiesiog nuostabus palyginti su tuo, koks jis buvo prieš dešimt metų“, – patikino A.Michnikas, sukeldamas juoko bangą tarp susirinkusiųjų paklausyti diskusijos.

Šia diskusija Rytų Europos studijų centre pradėta Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo programa, kurios tikslas – remti iniciatyvas ir veiklas, skirtas geriems Lietuvos ir Lenkijos santykiams plėtoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius