Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 14

„Air Lituanica“ lėktuvai į dangų pakils kitų metų pavasarį

Vilniaus savivaldybėje po truputį kelią skinasi Vilniaus oro linijų bendrovės idėja. Planuojama, kad mažiau nei po metų lėktuvai su „Air Lituanica“ ženklu jau skraidys iš Vilniaus oro uosto. Tačiau sumanymo kritikai įsitikinę – ekonomiškai šis sprendimas nėra pagrįstas, todėl tokios įmonės, jeigu ji atsiras, laukia bankrotas.
A.Zuoko svajones apie oro linijas oponentai vadina neišsipildžiusia vaikystės svajone turėti nuosavą lėktuvą.
A.Zuoko svajones apie oro linijas oponentai vadina neišsipildžiusia vaikystės svajone turėti nuosavą lėktuvą. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Sostinės mero potvarkiu sudaryta darbo grupė, kuri koordinuos Vilniaus pagrindinio oro vežėjo veiklą. Jai vadovaus pats Artūras Zuokas, o joje dirbs savivaldybės departamentų vadovai, tarybos nariai, Tarptautinio Vilniaus oro uosto generalinis direktorius Tomas Vaišvila.

Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus pateiktame atsakyme 15min.lt teigiama, kad darbo grupė koordinuos oro vežėjo veiklą, spręs strateginius ir investuotojų klausimus, tarpininkaus sprendžiant tarpinstitucinius klausimus.

Bendrovė „Air Lituanica“ yra įkurta, šiuo metu išsiųsti pasiūlymai investuoti, yra susidomėjimas.

A.Zuokas kol kas nelinkęs daug kalbėti apie būsimąją bendrovę. Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus pateikta informacija irgi glausta: bendrovė „Air Lituanica“ yra įkurta, šiuo metu išsiųsti pasiūlymai investuoti, yra susidomėjimas, bendrovė gauna daug klausimų.

Taip pat tvirtinama, kad jau pradėtos skrydžių sertifikato gavimo procedūros. Planuojama, kad skrydžiai bus pradėti kitų metų pavasarį.

Tačiau tokia, atrodytų, patraukli idėja sulaukė ir nemažai kritikų. Sostinės tarybos opozicijos atstovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovas Vidas Urbonavičius teigė manąs, kad tai tėra neįgyvendinta A.Zuoko vaikystės svajonė turėti savo lėktuvą.

„Jokio ekonominio pagrindimo nėra. Nesimato ir galimų investuotojų. Atėjus pigių skrydžių bendrovėms Lietuvos rinka pasidarė tam tikra prasme pakankamai ankšta. Vilniaus ir Kauno oro uostai tarpusavyje gana intensyviai ir aršiai kaunasi dėl tų pačių bendrovių“, – teigė anksčiau ūkio ministro visuomeniniu konsultantu dirbęs V.Urbonavičius.

Jokio ekonominio pagrindimo nėra. Nesimato ir galimų investuotojų, – teigė V.Urbonavičius.

Politikas įsitikinęs, kad į Vilnių ateiti galėtų nebent tam tikrą nišą užimanti oro bendrovė. „Ūkio ministerijoje, kai buvo aptarinėjama turizmo strategija, buvo kalbama, kad tam tikros specifinės Kazachstano, Izraelio ar kt. šalių, su kuriomis neturime tiesioginio susisiekimo, bendrovės galėtų ateiti, bet turėtų būti pateikiamas visas turizmo kompleksas. O A.Zuoko idėjai nėra teorinio ir praktinio pagrindo. Yra nerealu, kad atsirastų Vilniuje plataus profilio skrydžių bendrovė,“, – kalbėjo konservatorius.

Didžiulės investicijos gali skaudžiai smogti Vilniaus biudžetui, turinčiam beveik milijardą litų skolų. Anot V.Urbonavičiaus, investuoti gali tekti net ne vieną milijardą, kitaip vargu ar pavyks tokią bendrovę iš viso įsteigti.

„Tiek dabartinis ūkio ministras, tiek ankstesnis turėjo begalę susitikimų su galimais investuotojais, kurie turi kapitalą ar net oro bendroves, galėtų bent keletą skrydžių atvesti į Vilnių, bet toliau pokalbių nebuvo pasistūmėta. O darantys šitą verslą juk mato galimybes, perspektyvas, tiria rinkas. Tad čia tik išsišokimas, galintis žiauriai brangiai kainuoti miestui ir privesti prie eilinio dar vienos oro linijų kompanijos bankroto“, – kritikos A.Zuoko taip puoselėjamai idėjai negailėjo V.Urbonavičius.

Idėją steigti Vilniaus oro linijų bendrovę A.Zuokas išsakė vos grįžęs į sostinės mero postą pernai pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius