-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 12

Aistros dėl Dianos kiršina Kauno politikus

Diana Hunger buvo tik eilinė Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistė, bet užkliuvusi už jos susvyravo visa valdančioji koalicija. Kas yra ta D.Hunger?
D.Hunger darbą prarado dėl to, jog stojo skersai kelio įtakingiems politikams.
D.Hunger darbą prarado dėl to, jog stojo skersai kelio įtakingiems politikams. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ši  26 metų specialistė – jauna ir šviesiaplaukė, bet meilės šioje istorijoje nė lašo, vien tik pinigai.

D.Hunger Kauno savivaldybėje tvarkė dokumentus, susijusius su miesto ūkio tvarkymu ir priežiūra. Gatvių, šaligatvių tvarkymas ir kiti darbai, kuriems lėšos skiriamos, perkant darbus ne visos savivaldybės, o tik miesto tvarkymo skyriaus mastu. Tokios sumos neturi viršyti 180 tūkst. Lt.

Bet tai labai viliojantys kąsniai, net labiau gundantys, nei stambūs, bet viešai matomi projektai.

„Tarkime, kilometrui gatvės krašto išasfaltuoti skiriama 10 tūkst. litų. Užtenka užlyginti tik penkiais centimetrais siauresnę nei numatyta juostą, ir jau sutaupoma truputį pinigėlių į kišenę. O dar prirašoma papildomų darbų arba suapvalinamos sumos, ir jau gyventi galima“, – „15min“ „smulkiosios korupcijos“ technologiją aiškino pavardės nenorėjęs skelbti Kauno valdininkijos veteranas.

Siūlė pasitraukti geruoju

D.Hunger pakaitine specialiste vietoj Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoju tapusio Arūno Sadausko pradėjo dirbti nuo šių metų sausio. Jai teko prisiliesti prie itin „karštos“ medžiagos: skaičiuoti komunalinių darbų sąmatas, organizuoti pirkimus, tikrinti atliktų darbų kokybę.

Naujajai koalicijai šių metų pavasarį tik apšilus kojas, už miesto ūkį atsakingas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Stankevičius iš karto ėmė priekabiai tikrinti D.Hunger ir jos tiesioginio viršininko, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, darbą ir pasirašytus dokumentus. Netrukus D.Hunger teko palikti darbą.

Ūkinius miesto reikalus iki šiol tiesiogiai tvarko konservatorių laikais paskirti žmonės, o Kaunui būdinga, kad po politinių pokyčių vyksta komunalinė revoliucija. Paprasčiau tariant, postų ir įtakų perskirstymas pelningiausiose savivaldybės kontroliuojamose sferose.

Tad administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Stankevičius ėmėsi tarano vaidmens.

Užkliuvo tos pačios firmos

Dabar jau aiškėja, Miesto tvarkymo skyriaus vyresnioji specialistė tebuvo pakeliui nukirsta figūra, o pagrindinis taikinys yra jos viršininkas, šio skyriaus vedėjas A.Pakalniškis.

A.Stankevičiaus iniciatyva praėjusią savaitę sudaryta komisija Miesto tvarkymo skyriaus veiklai tirti. Pagal tokią pačią schemą vasarą buvo atleista ir A.Pakalniškio pavaldinė D.Hunger.

Viena administracijos direktoriaus pavaduotojo vadovaujama komisija administracijos direktoriui Antanui Navakauskui pateiktoje išvadoje teigė, jog dalyvauti įvairiuose smulkiuose viešųjų pirkimų projektuose nuolat kviestos tos pačios Kauno įmonės.

A.Stankevičiaus pasirašytose išvadose teigiama, kad apie 80 proc. užsakymų atitekdavo bendrovei „Autokausta“, valdininkai taip pat neva globoję bendrovę „Kauno keliai“.

Pastebėta, kad beveik 50 proc. visų darbų vertės sudaro papildomos išlaidos. Ši išvada buvo pateikta ir Antikorupcijos komisijai, kai A.Stankevičiaus pastangomis D.Hunger buvo pirmąkart atleista iš darbo.

Prie lovio sodino savus

Tačiau Miesto tvarkymo darbus laimėjusių sąrašas buvo ilgesnis, laimėtų užsakymų proporcijos taip pat kitokios, nei nurodyta pranešime Antikorupcijos komisijai.

D.Hunger susidarė įspūdis, kad ja skubama atsikratyti, nes prie gatvių tvarkymo pinigų srauto reikia pasodinti saviškius.

Iš tiesų paaiškėjo, jog A.Stankevičius siekė Miesto tvarkymo skyriaus viešųjų pirkimų komisiją patikėti Algirdui Vyšniauskui. A.Navakauskas atsisakė A.Vyšniauskui patikėti viešuosius pirkimus, nes jo kandidatūra neatitiko nepriekaištingos reputacijos reikalavimų.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A.Pakalniškis administracijos direktorių įkalbėjo priimti atgal į darbą prieš savaitę atleistą D.Hunger: jos veikloje neįžvelgta jokių nusižengimų.

Štai tada dalis koalicijos narių pradėjo rodyti A.Navakauskui „raudonas korteles“.

Paraleliniai reiškiniai

Paprastos valdininkės  atleidimo procesas tiksliai sutapo su kol kas didžiausia koalicijos „Už Kauną“ krize liepą.

Tuomet socialdemokratai jau ėmė šnabždėtis su konservatoriais, o darbiečiai griežė dantį ant administracijos direktoriaus A.Navakausko, kad šis neleidžia plačiau išsiskleisti A.Stankevičiui. Šis reikalavo, kad jam būtų leista pasirašinėti ūkio sferą liečiančius nutarimus savarankiškai, nederinant su A.Navakausku.

Socialdemokratai nenorėjo atiduoti strateginės srities į darbiečių rankas.

Galiausiai koalicijos partneriai sugebėjo nugludinti aštriausius kampus ir susitarti dėl tolesnio darbo. Taip buvo nulemtas ir D.Hunger likimas.

Rugpjūčio 26 d. D.Hunger antrąkart atsisveikino su darbu savivaldybėje, nors kitądien paaiškėjo komisijos išvados, kurios jokių pažeidimų Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojų veikloje neužfiksavo.

Damoklo kardas virš skyrių

D.Hunger atleidimo istorija yra įžanga į koalicijos pradėtą radikalią administracijos pertvarką.

Konservatorių užsėstus Savivaldybės departamentus valdančioji grupuotė panaikino be didesnių kliūčių, rugsėjo 30 d. departamentų direktoriai paliks kabinetus.

Atėjo administracijos skyrių eilė. Jie nebus naikinami, tačiau vadovų kaita neišvengiama. Pertvarkos smaigalyje pirmasis atsidūrė Miesto tvarkymo skyrius. Šio skyriaus vedėjas A.Pakalniškis pripažino: „Jaučiu, kad esu rakštis įtakingų asmenų minkštoje vietoje“.

A.Stankevičius teigė, jog D.Hunger buvo atleista, nes tik laikinai pavadavo į kitas pareigas perkeltą skyriaus specialistą. Bet jis neneigė, kad savivaldybės skyriai bus smarkiai supurtyti: „Mes žadėjome vykdyti administracijos pertvarką. Ją ir vykdome“.

Vaikiška kairumo liga

Andrius Kupčinskas, Kauno miesto tarybos narys, opozicijos lyderis:

„Dabartiniai valdantieji, būdami opozicijoje, mus, konservatorius, vadino buldozerininkais. Esą mes paleidome politinį buldozerį, išvertusį iš postų mums politiškai nepalankius vadovus.
Tačiau „Sėkmės koalicija“ nesiėmė atleidinėti iš darbo žmonių ir kaišioti saviškių taip staigiai ir beatodairiškai, kaip daro dabartinė valdžia. Tai rodo, jog koalicija nėra užtikrinta savo ateitimi, todėl blaškosi, skuba. Administracijos direktoriaus pavaduotojo iniciatyva keičiami savivaldybės įmonių vadovai, į jų vietas statomi A.Stankevičiaus proteguojami asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius