-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12

Aistros dėl „Sputnik“ skiepo: A.Veryga ragina nepainioti mokslo ir politikos, Ž.Pavilionis – tai šizofrenija

Gerą pusmetį trukusios abejonės dėl rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ saugumo ir efektyvumo ėmė sklaidytis, kai britų mokslinis žurnalas „The Lancet“ paskelbė duomenis iš šio skiepo klinikinių tyrimų. Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borellis „Sputnik V“ jau pavadino gera žinia žmonijai, Vokietija ir Prancūzija neatmeta galimybės pirkti šiuos skiepus, o Lietuva tapo pirmąja šalimi Europos Sąjungoje, paskelbusi, kad vakcinos nepirks nepaisant vaistų rinkos reguliuotojo sprendimų.

Apie tai, ar Lietuva neaukoja visuomenės sveikatos dėl politinių principų ir kaip turime vertinti „Sputnik V“ vakciną – kaip vaistą ar kaip geopolitinį įrankį – 15min laidoje „Versus“ kalbėjomės su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Žygimantui Pavilioniu ir buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.

VIDEO: Ar „Sputnik“ skiepo atsisakiusi Lietuva neaukoja visuomenės sveikatos dėl geopolitinės pozicijos?

Premjerė Ingrida Šimonytė, o vėliau ir Prezidentūra šią savaitę paskelbė, kad Lietuva nepirks „Sputnik V“ vakcinos, net jeigu ją bus leista naudoti Europos Sąjungoje. Šalis žada skiepytis Vakarų šalyse sukurtais skiepais.

Pasak A.Verygos, gausybė sutarčių su Vakarų gamintojais leidžia tikėtis, kad vakcinų Lietuvoje bus pakankamai.

Putinui tikrai nerūpi nei jo paties šalies piliečių gyvybės, nei tuo labiau kaimyninių. Jis jas atiminėja, jis tuos žmones žudo ir sodina.

Nepaisant to, anot eksministro, kalbant apie rusiško skiepo naudojimą geopolitiniais tikslais, Maskva daugeliu prasmių jau laimėjo.

„Nesvarbu, kaip dabar atsitiks su vakcina Europos vaistų agentūroje, ar ji bus ar nebus patvirtinta. Jeigu ją patvirtins, tai bus sakoma, kad mes sukūrėme puikią efektyvią vakciną. (...) Jeigu būtų neužregistruota, irgi būtų, matyt, pasakyta, kad neregistravo dėl to, kad Rusijos, kaip šalies, nepalaiko, įžvelgia tame kažkokią politiką ar panašiai“, – sakė parlamentaras.

Buvęs ministras tvirtino, kad jeigu Lietuvai visgi pritrūktų vakarietiškų vakcinų, šalis turėtų svarstyti pirkti „Sputnik V“, net jeigu tai būtų didelis politinis pralaimėjimas.

„Jeigu tai būtų gyvybės ar mirties klausimas, manau, kad šalis turėtų tą labai rimtai svarstyti“, – kalbėjo A.Veryga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Parlamentaras Ž.Pavilionis atmeta netgi tokią prielaidą. Anot jo, Lietuva negali sau leisti, kad jos vardu Rusija pateisintų „Putino užkariavimus ir Putino imperinę politiką“.

„Putinui tikrai nerūpi nei jo paties šalies piliečių gyvybės, nei tuo labiau kaimyninių. Jis jas atiminėja, jis tuos žmones žudo ir sodina“, – laidoje sakė politikas.

Jis taip pat sako, kad Rusija vakcinų geopolitiniame kare dar nieko nelaimėjo.

„Ji strategiškai pralošė visur. Ji laimėjo tik tiek, kiek mes patys sakome, kad ji laimėjo. (...) Mes turime pakankamai vakcinų, pakankamai smegenų, infrastruktūros ir institucijų, kurios užtikrintų tą transatlantinę vienybę ir mūsų pačių piliečių saugumą“, – tvirtino Ž.Pavilionis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Ragina nepainioti mokslo ir politikos

A.Veryga teigė, kad nors sutinka su Ž.Pavilionio požiūriu, apie vakciną turime kalbėti kaip apie medicininį dalyką ir „nenusileisti iki tokio paties lygio, iki kokio nusileidžia Putinas“.

„Kolega Žygimantai, jeigu jis sako, kad vakarietiškos vakcinos yra supuvusios, negeros ir netinkamos, (...) nekalbėkime, kad ta vakcina yra netikusi ar panašiai – tą tikimą ar netikimą įrodo ne politikai, o mokslininkai“, – sakė jis.

Nereikia painioti mokslo su tam tikrais politiniais įrankiais.

„Lietuvai neprivalu jos naudoti, bet tai nepaneigia pačios vakcinos svarbos ar būtinybės jų pačių žmonėms“, – pridūrė Seimo narys.

Į tai reaguodamas, Ž.Pavilionis pareiškė, kad dalis politikų Lietuvoje „taip siauriai žiūri į tam tikrus reikalus, kad nemato viso konteksto“.

„Supraskite, mielieji, (...) Rusija pradžioje užkariauja mūsų protus. Kai užkariauja mūsų protus, ateina laikas teritorijoms. Nepasiduokime tam“, – teigė politikas.

A.Veryga dar kartą pabrėžė suprantantis Rusijos siekius pasinaudoti vakcina kaip geopolitine priemone, bet tvirtino, kad yra dalykai, kurių nereikia painioti.

Jeigu mes atskiriame Kirkorovą nuo režimo arba gyvybes ir mediciną nuo viso kito, mes nebematome visumos. Tai ir yra ta šizofrenija, kurios režimas nori.

„Nereikia painioti mokslo su tam tikrais politiniais įrankiais. Net tas pats ginklas, kuris yra sukuriamas mokslininkų, jis to mokslo nepaneigia, bet vėliau jis yra panaudojamas kam nors blogam“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Lygiai kaip ir su šitom vakcinom. (...) Ką reikia suprasti, paskiepyti reikės ne tik Rusiją – visas valstybes reikės paskiepyti tam, kad pandemija sustotų, nes žmonės juda ir pas mus atvažiuoja žmonių ir iš Rusijos, ir iš kitų šalių. Aš apie tai kalbu“, – sakė jis.

Ž.Pavilionis laikėsi savo.

„Pagrindinis Kremliaus instrumentas yra mus skaldyti ir valdyti. Ne tik teritoriškai – mūsų smegeninėje. Jeigu mes atskiriame Kirkorovą nuo režimo arba gyvybes ir mediciną nuo viso kito, mes nebematome visumos. Tai ir yra ta šizofrenija, kurios režimas nori“, – reziumavo parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius