Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 27

Aleksejus Zaicevskis: susirgęs skraidyklių liga

Laukymė šalia Vilniaus Laisvės prospekto. Aleksejus Zaicevskis į dangų pirma kelia malūnsparnio modelį, o paskui – fotografuojančią skraidyklę. Ji nekelia didelio triukšmo, neišgąsdina net dvejų metų mergaitės. Sekti, kur aparatas skrenda ir aplinką matyti taip, kaip mato jame įmontuota kamera, galima užsidėjus akinius. Jausmas įdomus – stovi apačioje, bet stebi save iš viršaus.
Fotografuojančių skraidyklių kūrėjas A.Zaicevskis
Fotografuojančių skraidyklių kūrėjas Aleksejus Zaicevskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panašus, tik didesnis ir brangesnis, aparatas vos prieš kelias savaites skraidė Paluknio aerodrome. Čia būriui žurnalistų A.Zaicevskis ir Vilniaus policijos vadovai demonstravo, kad nuo šiol galės stebėti didelių masinių renginių, mitingų dalyvius ir užkirs kelią tokiems įvykiams, kaip Seimo langų daužymas prieš trejus metus sausį ar neramumai per gėjų paradą 2010 metų gegužę.

A.Zaicevskis žada: galimybę iš oro padaryti nuotraukų netrukus turės ir žurnalistai. Kovą jis ketina pristatyti kiek mažesnius, pigesnius ir paprastesnius skraidančius aparatus.

Degtukai ir konstruktoriai

Kijeve 1979 metais gimęs A.Zaicevskis nuo 1990 metų gyvena Vilniuje ir neslepia, kad augo neklusnus, o mėgstamiausi jo žaislai buvo konstruktoriai ir... degtukai. Paklaustas, ar mėgino ką nors padegti, vyras šypsodamasis purto galvą ir atskleidžia tik tiek, kad jam patikę fejerverkai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Fotografuojančių skraidyklių kūrėjas A.Zaicevskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tokią skraidyklę įsigijo policija.

Skraidančių aparatų gamyba A.Zaicevskis susidomėjo 1991-aisiais, pradėjęs lankyti kosminio modeliavimo (tuomet vadintą raketinio modeliavimo) būrelį Respublikiniuose moksleivių techninės kūrybos rūmuose.

„Specialiai ėjau į tą būrelį, nes buvo įdomu. Jį lankiau 10 metų, iš viso šiais reikalais domiuosi 20 metų. Ten buvo tokia laisva tvarka – galima buvo sėdėti viename būrelyje, o daryti įvairius modelius. Galėjai sėdėti raketų modeliavimo būrelyje, o gaminti ir lėktuvus, laivus. Viską ir dariau“, – apie dar vaikystėje atrastą pomėgį pasakojo inžinierius.

Policijai – vienetinis modelis

Dabar jo konstruojami aparatai sudėtingesni, modernesni ir gerokai brangesni. Projekto, kurio metu ir buvo pagamintas policijai skirtas skraidantis aparatas, vertė siekė 100 tūkst. Lt. Kokia šios sumos dalis nubyrėjo kūrėjui, neatskleidžiama, tačiau Aleksejus neketina masiškai gaminti ir pardavinėti tokių aparatų.

„Man tokio aparato, kaip policijos, nereikia, nes jis didelis, su dėže netelpa į automobilį, jį sudėtingiau taisyti. Jame daug kas padaryta ir tam, kad gražiai atrodytų. Mano aparate visi laidai išorėje, jeigu kas sugenda – aš galiu lauke sutvarkyti“, – rodydamas naują savo sukurtą modelį pasakojo A.Zaicevskis.

Tokį aparatą jau nuo kovo galės įsigyti visi norintys. Kol kas Aleksejus jį dar tobulina ir bando. „Šitie aparatai skirti fotografuoti. Jie neblogai tinka žurnalistams, nes pritaikyta kamera daro gana kokybiškas nuotraukas“, – keldamas į dangų skraiduolį kalbėjo Aleksejus.

Kiek teks sumokėti už galimybę turėti tokį aparatą ir malonumą juo fotografuoti, A.Zaicevskis tiksliai nenorėjo pasakyti. Esą 10 tūkst. Lt turėtų pakakti, tačiau kaina priklausys ir nuo to, kokius komponentus žmogus norės pasirinkti. Aleksejus ketina gaminti tik mechaninę aparato dalį – rėmą, kameros laikiklį, spyruokles. Papildomai dar teks įsigyti variklius, valdymo elektroniką, kamerą, akumuliatorius.

Pomėgis tapo verslu

„Man tokio aparato, kaip policijos, nereikia, nes jis didelis, su dėže netelpa į automobilį, jį sudėtingiau taisyti, – sakė A.Zaicevskis.

„Pastaruoju metu tokių aparatų gamyba yra pagrindinė mano veikla. Darant policijos užsakymą buvo išties daug darbo. O ir dabar, konstruojant naująjį įrenginį, darbo užtenka“, – paklaustas, ar skraiduolių gamyba jau tapo jam ne tik laisvalaikio užsiėmimu, sakė A.Zaicevskis.

Policijai pagamintas skraidantis aparatas A.Zaicevskiui nebuvo didelis iššūkis – jis tvirtina konstravęs ir sudėtingesnių prietaisų. „Aš žinojau, ką darau, tik darbo buvo daug. Policijos skelbtą konkursą laimėti pavyko dėl to, kad buvau pažadėjęs papildomų funkcijų, kurios reikalingos pareigūnams, tačiau jų neturi masiškai gaminami aparatai. Niekas tokiems aparatams iki manęs neįrengė parašiutų, nebuvo ir tokios, kokia reikalinga policijai, kameros stabilizacijos. Patobulintas ir kameros valdymas – teko išardyti kamerą ir lituoti jos viduje, norint įdiegti papildomų funkcijų“, – pasakojo Aleksejus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aukatai danguje pakibusios skraidyklės sugeba fotografuoti kokybiakai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aukštai danguje pakibusios skraidyklės sugeba fotografuoti kokybiškai.

Rūpi ir įstatymai

Paklaustas apie ateities svajones ir darbus, A.Zaicevskis atskleidė pastaruoju metu savo dėmesį ir laiką skiriantis ne tik įvairiems skraidantiems aparatams, bet ir teisinei bazei, reglamentuojančiai bepiločių skraidančių aparatų gamybą, tobulinti.

Anot A.Zaicevskio, Civilinės aviacijos administracija (CAA) tvirtina kontroliuojanti visus skraidančius aparatus, vadinasi, pagal dabar galiojančius teisinius aktus, kontroliuoti reikėtų net ir vaikų per langus laidomus lėktuvėlius. Anot jo, CAA iš tiesų kontroliuoja tik tuos aparatus, kurie yra registruoti, turi licencijas ir jais skraido lakūnai.

„Jeigu prevencija visuomenei kainuoja daugiau, nei išvengtų įvykių nuostoliai, tai reiškia, kad lėšos tiesiog švaistomos. Mes siūlome, kad atsakomybė būtų taikoma už žalą, o ne už veiklą. Prasidėjo aštri diskusija“, – kalbėjo A.Zaicevskis.

Jis siūlo, kad bepiločių skraidančių aparatų registracija nebūtų privaloma, tačiau įregistravus būtų leidžiama skraidyti virš miesto.

Vestuvėse neuždarbiauja

Maskvoje ir vestuvių, kurias norima filmuoti iš aukštai, ir televizijų pakanka. Lietuvoje į modelius investuojama mažiau, o kiek imama už filmavimą – visi slepia, – šypsosi Aleksejus.

Aleksejus Lietuvoje turi kolegų ir konkurentų, kurie irgi konstruoja panašius aparatus. Tačiau tokių skraidyklių, kokios skraido ir fotografuoja ar filmuoja, tarkime, Maskvoje, dar nėra. Ten žmogus gali investuoti į techniką 10 tūkst. JAV dolerių, o už vieną filmavimo pamainą prašyti 2 tūkst. JAV dolerių atlygio.

„Maskvoje ir vestuvių, kurias norima filmuoti iš aukštai, ir televizijų pakanka. Lietuvoje į modelius investuojama mažiau, o kiek imama už filmavimą – visi slepia. Aš už užmokestį neskraidau ir nefotografuoju, nemanau, kad to reikia. Mano tikslas yra tuos aparatus pagaminti ir man atrodo, kad jeigu kažkas investuos 10 tūkst. Lt į tokį daiktą, tai atsiras ir fotografas. Tegu skraido kiti“, – šypsosi Aleksejus.

Aleksejaus kūriniais labiausiai domisi užsieniečiai. Net jo interneto tinklalapiuose informacijos lietuvių kalba nerasi: apie A.Zaicevskį ir jo išradimus rašoma rusiškai, angliškai ir dar šešiomis kalbomis.

A.Zaicevskio dosjė

Gimė mokslininkų šeimoje. Tėvas – technikos mokslų kandidatas, mama – Ukrainos mokslų akademijos žurnalo atsakingoji sekretorė.

Kijeve 1979 m. gimęs A.Zaicevskis 1990 m. atvažiavo gyventi į Vilnių. Dirbo įvairius darbus, bet daugiausia laiko praleido konstruodamas įvairius aparatus. Jis yra 17 išradimų autorius.

V.Zaicevskis domisi ne tik technika. 2006 m. jis surengė šventę „OpenAir 10 000“, o 2007 m. – šventę „Love Party“. Penkerius metus plėtojo grupinių pažinčių svetainę suaugusiesiems, bet 2010 m. ją uždarė. 2006 m. vyras spėjo ir susituokti, ir išsiskirti.

Šis straipsnis buvo spausdintas savaitraštyje „15min“, visą savaitraštį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius