-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 30

Algirdas Butkevičius: NATO naikintuvai – tai realus mūsų saugumo garantas

Penktadienį premjeras Algirdas Butkevičius dalyvavo Seime vykstančioje NATO parlamentinėje asamblėjoje, į kurią atvyko Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmusenas kartu su kitais NATO aukščiausio rango pareigūnais, valstybių narių politikais ir diplomatais.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikindamas svečius premjeras džiaugėsi Lietuvos narystės NATO dešimtmečiu. „Nors šį jubiliejų pasitinkame visai netoli Lietuvos sienų žvangant ginklams, šiandien jaučiamės saugūs. Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims NATO naikintuvai, raižantys mūsų padangę, yra ne tik simbolis – tai realus mūsų saugumo garantas, NATO valstybių solidarumo ir atsakingumo įrodymas“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas. 

Visgi, pasak premjero, kiekvienas NATO naikintuvo skrydis kartu yra ir priminimas apie šalia esančią grėsmę, todėl ypač svarbu kasmet nuosekliai didinti lėšas krašto apsaugai. „Šių metų kovo mėnesį septynios Lietuvos parlamentinės partijos pasirašė užsienio, saugumo ir gynybos politikos susitarimą, kuriuo įsipareigota kasmet nuosekliai didinti lėšas krašto apsaugai, kad jos 2020 metais pasiektų 2 proc. šalies BVP“, – aiškino Ministras Pirmininkas, pareikšdamas, jog šalies gynybos biudžetas bus pradėtas didinti jau šiemet. 

Reikia parengti aiškų veiksmų planą keturioms šalims kandidatėms – Gruzijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Makedonijai bei Juodkalnijai ir toliau remti bendradarbiavimą ir dialogą su mūsų Rytų partneriais – Armėnija, Azerbaidžanu ir Moldova“, – dėstė premjeras.

Vyriausybės vadovas taip pat akcentavo, kad Aljansas privalo jausti atsakomybę ir už tas šalis, kurios dar negali pasikliauti narystės NATO garantuojamu saugumu. „Reikia parengti aiškų veiksmų planą keturioms šalims kandidatėms – Gruzijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Makedonijai bei Juodkalnijai ir toliau remti bendradarbiavimą ir dialogą su mūsų Rytų partneriais – Armėnija, Azerbaidžanu ir Moldova“, – dėstė ministras pirmininkas.

Jis patikino, kad per rugsėjo mėnesį vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Velse Lietuva liks solidari klausimams apie kolektyvinės gynybos pajėgų stiprinimą ir sąjungininkų saugumą, paramą Ukrainai bei NATO Partnerysčių ir Atvirų durų programos patikimumo užtikrinimą.

„Tikiu, kad Velso viršūnių susitikime bus priimta tvirta transatlantinių santykių deklaracija, kuri  nustatys Aljanso funkcionavimo ateityje gaires“ , – sakė Vyriausybės vadovas.

NATO parlamentinė asamblėja yra tarpparlamentinė organizacija, kurioje NATO valstybių parlamentarai kartu su asocijuotais asamblėjos nariais bei kitų šalių partneriais aptaria jų šalims ir visam Aljansui rūpimus klausimus politikos, saugumo ir ekonomikos srityje. 

Asamblėjos tikslas – būti forumu, kuriame NATO valstybių parlamentarai kartu su savo kolegomis iš kitų valstybių galėtų keistis nuomonėmis ir idėjomis, ieškoti bendrų sprendimų užtikrinant saugumą bei stabilumą.

Lietuvoje šis renginys vyksta antrą kartą. Pirmą kartą jis buvo surengtas prieš trylika metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius