Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 05 /20:49

Algirdas Butkevičius: Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas dujų sektoriaus reformą pavadino Lietuvos reikalu, dėl jos nediskutavo

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad penktadienį su juo susitikęs Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas dujų sektoriaus reformą, kuriai priešinosi „Gazprom“, pavadino Lietuvos reikalu, kuris nebėra diskusijų objektas.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Interviu BNS Vyriausybės vadovas sakė kėlęs klausimą dėl dujų kainų Lietuvai sumažinimo, o Rusijos pusė savo ruožtu išsakė norą plačiau aptarti dujų tranzito į Karaliaučiaus kraštą per Lietuvą klausimus.

D.Medvedevas pripažino, kad Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas „yra Lietuvos apsisprendimo teisė, jis šito klausimo, kuris nebėra diskusijos objektas, nebekvestionuoja“, BNS sakė A.Butkevičius.

„Labai buvau nustebęs, kada ponas D.Medvedevas pradėjo kalbėti apie energetiką, tai jis pradėjo kalbėti nuo Trečiojo energetikos paketo, kad žino ir susipažinęs, kad Lietuva priėmė patį radikaliausią sprendimą ir pripažino, kad tai yra Lietuvos apsisprendimo teisė ir jis šito klausimo nebekvestionuoja ir jis jau nebeliko diskusijos objektas“, – telefonu iš Sankt Peterburgo sakė premjeras.

Anot Lietuvos premjero, Rusija iškėlė klausimą dėl dujų tranzito per Lietuvą į Karaliaučiaus kraštą. Apie tai, anot A.Butkevičiaus, kalbėjo Rusijos dujų milžino „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

„Aš dar anksčiau supratau iš kai kurių žmonių nuotaikų, ypač kai vyko pokalbis su „Gazprom“ vadovu ponu A.Mileriu, kažkur buvo sklandanti tokia informacija, kad gali vos ne būti sustabdytas dujų transportavimo tranzitas per Lietuvą į Karaliaučiaus sritį“, – sakė A.Butkevičius.

Lietuvos Vyriausybė laikosi nuostatos, kad pasirašius specialių susitarimą Karaliaučiaus srities gyventojai į Lietuvą be vizų negalėtų įvažiuoti toliau nei 50 kilometrų nuo valstybės sienos.

„Mes į detales nesileidome, tai jau ne mūsų lygio diskusija, bet tai turėtų būti ekspertų lygyje įtrauktas klausimas diskusijoje ir priimant sprendimus“, – teigė premjeras.

Anot A.Butkevičiaus, jis savo ruožtu paragino sumažinti dujų kainą Lietuvai. Šiuo metu „Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai.

„Taip, kaip jie iškėlė klausimą dėl dujų tranzito, taip mes tame susipažinimo su ponu A.Mileriu susitikime iškėlėme klausimą, kad mus domina dujų kainų sumažinimas žmonėms“, – sakė premjeras.

Lietuva nesutinka su Rusijos prašymu leisti Karaliaučiaus gyventojams įvažiuoti giliau nei 50 kilometrų

Lietuvos Vyriausybė laikosi nuostatos, kad pasirašius specialių susitarimą Karaliaučiaus srities gyventojai į Lietuvą be vizų negalėtų įvažiuoti toliau nei 50 kilometrų nuo valstybės sienos, sako premjeras A.Butkevičius.

Sankt Peterburge viešintis A.Butkevičius BNS teigė tokią poziciją išsakęs penktadienį vykusiame susitikime su Rusijos premjeru D.Medvedevu.

„Ponas D.Medvedevas išsakė norą, kad Karaliaučiaus srities žmonės galėtų įvažiuoti gal netgi didesniu atstumu negu iki 50 kilometrų. Taip, kaip yra padariusi Lenkija. Bet Lenkija dar derėjosi atskirai su Europos Komisija apie dvejus metus ir Lenkijai buvo pritaikyta tokia išimtis. Mes tą informaciją pateikėme, bet tikrai nesiruošiame šito klausimo atnaujinti ir apie tai kalbėti“, – teigė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Pasak jo, klausimas dėl Europos Sąjungos ir Rusijos bevizio režimo per pokalbį su D.Medvedevu nebuvo aptartas.

Pernai Maskva ir Varšuva pasirašė susitarimą dėl bevizio režimo tarp Karaliaučiaus srities ir dalies Lenkijos teritorijos. Rusija norėtų, kad analogiška tvarka veiktų ir Lietuvos kryptimi.

Lietuva visos Karaliaučiaus srities įtraukimo perspektyvai neprieštarauja, bet laikosi pozicijos, kad be vizų į Lietuvą būtų galima įvažiuoti tik 30–50 kilometrų pasienio ruože. Vilniuje svarstoma, kad supaprastintus sienos kirtimą su Rusija gali išaugti kontrabandos mastai, o žmonių judėjimas būtų nepakankamai kontroliuojamas.

Gazprom“ tikisi vasarą susitarti su Lietuva dėl Trečiojo energetikos paketo taikymo

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ penktadienį pareiškė ketinantis iki liepos pabaigos susitarti su Lietuva dėl Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo taikymo „Lietuvos dujoms“.

„Gazprom“ pranešime teigiama, jog dėl to susitarta per Lietuvos premjero A.Butkevičiaus susitikimą su „Gazprom“ vadovu A.Mileriu.

„Šalys sutarė pradėti konsultacijas, kad iki 2013 metų liepos 31 dienos būtų pasiekti susitarimai dėl viso pluošto klausimų“, – teigiama „Gazprom“ pranešime.

Praėjusių metų pabaigoje darbą pradėjusios naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“.

„Gazprom“ valdo 37 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų.

A.Butkevičus: į santykių su Rusija perspektyvą žiūriu pragmatiškai – laikas parodys

Premjeras A.Butkevičius teigia, kad į santykių su Rusija perspektyvą žvelgia pragmatiškai ir tikisi, jog po aukšto lygio Lietuvos ir Rusijos pareigūnų susitikimų mokslo, kultūros ir verslo atstovams bus lengviau spręsti iškylančias problemas.

„Aš į tai žiūriu šiek tiek pragmatiškiau. Laikas parodys. Aš nevadinčiau perkrovimu, bet geranorišku bendradarbiavimu atstovaujant man mūsų valstybei, o jie atstovauja savo valstybės interesams“, – sakė premjeras, BNS paklaustas, ar yra pagrindo Vyriausybės programoje deklaruotai Lietuvos ir Rusijos santykių perkrovimo politikai.

Pasak jo, susitikime su D.Medvedevu buvo sutarta atnaujinti tarpvyriausybinės darbo grupės susitikimus, kurių paskutinis įvyko 2011 metais. Pasak jo, balandžio 11 dieną Maskvoje įvyks dvišalių ekonomikos ir prekybos darbo grupių susitikimas.

„Aš manau, kad nuo tokių susitikimų ir verslui, ir mokslui, ir kultūros žmonėms tikriausiai lengviau spręsti iškilusias problemas“, – sakė A.Butkevičius.

„Aš manau, kad buvo gal ir teigiamas žingsnis padarytas, kad yra noras bendradarbiauti tarp abiejų šalių ir kada kalbėjau apie tam tikrus eksporto, turizmo skaičius, pasakiau, kad mūsų valstybei tai yra svarbu, ypač, verslui ir paslaugų sferą plėtojant. Jis pasakė labai trumpai, kad tai yra svarbu ir Rusijos valstybei“, – teigė socialdemokratų vadovas.

Praėjusių metų pabaigoje darbą pradėjusios naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“.

„Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“. Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams“, – rašoma dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius