Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 03 08

Algis Krupavičius: Dainiaus Kreivio atsistatydinimas nesprendžia esminės įmonių akcininkų politikoje problemos

Ūkio ministro Dainiaus Kreivio atsistatydinimas neišsprendžia esminės politinėje veikloje dalyvaujančių įmonių akcininkų problemos, mano politologas Algis Krupavičius.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jis BNS antradienį pabrėžė, jog D.Kreivį atsistatydinti paraginusi prezidentė Dalia Grybauskaitė nepaaiškino savo motyvų visuomenei. Politologas taip pat rekomendavo valdantiesiems konservatoriams į ūkio ministro postą surasti labiau partijos, o ne vien premjero remiamą kandidatą.

„Esminė problema šioje istorijoje buvo nerealus sandoris, kai politikas, užėmęs ministro postą, perleidžia nerealiomis kainomis valdytų įmonių akcijas savo artimiesiems. Šita problema liko neišspręsta. Aiškios taisyklės, kaip tokią problemą spręsti, nėra sukurtos“, – BNS komentuodamas D.Kreivio atsistatydinimą, antradienį sakė A.Krupavičius.

„Atsistatydinimas vyksta ne dėl esminių priežasčių, kurios iškilo šioje istorijoje. Nueinantis ministras yra teisus, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą galima skųsti teismui. Atviras klausimas, ar teismo išvada bus tokia kaip VTEK“, – kalbėjo politologas.

Jis teigė, jog VTEK sprendimas D.Kreiviui nepaliko jokios kitos išeities, tik atsistatydinti, tačiau pažymėjo, kad ministro situacija komplikavosi jau anksčiau.

Pasak A.Krupavičiaus, D.Kreivio istorijos kontekste analizuojant Vyriausybės ir prezidentės santykius galima įžvelgti demokratijai „prieštaraujančių praktikų“. Anot jo, buvo sukurtas klaidinantis įspūdis, kad prezidentė turi teises ir galimybes atleisti ministrus, jei mano, kad jais negalima pasitikėti.

„Prezidentė iki pat šios istorijos pabaigos taip ir nepaaiškino, kokie yra jos argumentai “a, b, c, d ir e„, kad D.Kreiviu buvo nepasitikima. Tokios praktikos demokratijose neturėtų būti, visuomenė turi žinoti argumentus ir motyvus. Istorijos finalas parodė, kad politikos viršūnėse galios centras Nr.1 yra prezidentė, premjeras kol kas lieka jos šešėlyje“, – teigė A.Krupavičius.

Jis pridūrė manantis, kad prezidentės ir premjero konflikto nėra, tiesiog „prezidentė yra neprognozuojama ir tai yra problema“.

Pasak jo, renkantis D.Kreivio įpėdinį Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai turėtų suprasti, jog būsimasis ministras negali būti vien iš premjero aplinkos.

„Labiausiai kritikuojami ministrai buvo tie, kuriuos premjeras asmeniškai pasikvietė. (...) TS–LKD turi persvarstyti ministrų atrankos taisykles. Jei sprendimai bus kolegialūs, galbūt problemų ir skandalų bus mažiau. Kitas dalykas – tuomet, ko gero, partija bus labiau suinteresuota apginti vieną ar kitą ministrą“, – sakė A.Krupavičius.

Į skandalą dėl paramos savo buvusiam verslui patekęs ūkio ministras Dainius Kreivys antradienį paskelbė atsistatydinantis iš pareigų, tačiau teigė nesutinkantis su etikos sargų išvada, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Ministras apie atsistatydinimą pranešė praėjus kelioms valandoms po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus, kai išleido jo motinos iš dalies valdomai įmonei palankų įsakymą dėl Europos Sąjungos paramos skyrimo. Šiai įmonei anksčiau yra vadovavęs ir pats D.Kreivys.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius