Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 08 31

Alkoholio troškulį malšins tik barai

Ketvirtus metus iš eilės rugsėjo 1-ąją minime draudimu prekiauti alkoholiu parduotuvėse, kioskuose ir degalinėse. Nors prekybininkai teigia, kad šis draudimas lemia bemaž perpus išaugusius alkoholinių gėrimų pardavimus rugsėjo 1 dienos išvakarėse, šių įstatymo pataisų autoriai džiaugiasi mažėjančiu alkoholizmu šalyje ir žada dar labiau griežtinti prekybą alkoholiu.
Nepilnamečiai.
Net ir griežtai ribojant prekybą alkoholiu, rugsėjo 1-ąją nepilnamečiai svaigalų įsigija be didelių sunkumų. / 15min.lt nuotr.

Pasak „Maxima LT“ atstovės spaudai Renatos Saulytės, rugsėjo 1-osios išvakarėse jos atstovaujamame prekybos tinkle alkoholio pardavimai išauga 35 procentais. „Žmonės alkoholiniais gėrimais apsirūpina iš anksto. Darome prielaidą, kad dabar, kai draudžiama pirkti alkoholį rugsėjo 1 dieną, žmonės jo nusiperka netgi daugiau, nei pirktų jei draudimo nebūtų“, – sakė R.Saulytė.

Gera žinia, anot jos, yra ta, kad žmonės perka lengvą alkoholį – vyną, lengvą alų. R.Saulytė taip pat pažymėjo, kad draudimas rugsėjo 1–ąją pirkti alkoholį piktindavo kai kuriuos pirkėjus, pasitaikydavo konfliktų, tačiau dabar esą jie priprato prie parduotuvėse galiojančios tvarkos. „Be to kavinėse alkoholį galima vartoti. Todėl labai sunku įžvelgti draudimo esmę, nes tie, kas nori, nusiperka iš anksto arba kavinėse“, – kalbėjo R.Saulytė.

Jai pritarė ir bendrovės „Palink“ Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta: „Nuo tada, kai įsigaliojo draudimas rugsėjo 1 dieną prekiauti alkoholiu, pastebime, kad rugpjūčio 31-ąją jo nuperkama dvigubai daugiau, nei anksčiau. Tai rodo, kad pirkėjų įpročiai pasikeitė ir tie, kurie planuoja rugsėjo 1 dieną vartoti alkoholį, tiesiog apsirūpina juo dieną prieš“.

Tikslas, kad per ateinančius dvejus metus alkoholiu būtų prekiaujama tik specialios paskirties parduotuvėseSavo ruožtu bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė sakė, kad lyginant praėjusiųjų metų dieną prieš rugsėjo pirmąją su eiliniu pirmadieniu matyti, kad likus dienai iki rugsėjo pirmosios alkoholio pardavimai išauga beveik pusantro karto.

Simbolinė akcija

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas „15min“ džiaugėsi pastarųjų trejų metų įvairių šalies institucijų surinkta statistika, rodančia, kad alkoholio suvartojimas šalyje mažėja. Tačiau parlamentaras taip pat pripažino, kad draudimas rugsėjo 1–ąją prekiauti alkoholiu yra simbolinis.

„Tai simbolinis žingsnis, norint pagerbti žinių, mokslo dieną. Labai gražu ir prasminga, kad tądien jau kelis metus iš eilės negalima įsigyti alkoholio. Be abejo, tai ne panacėja, bet kiekvienas sprendimas duoda savo naudą“, – sakė parlamentaras.

Pažymėjęs, kad išvakarėse alkoholio įsigijimas „galbūt kažkiek ir padidėja“, A.Matulas „sena dainele“ vadino prekybininkų teiginius apie rugpjūčio 31 dieną masiškai išaugančią prekybą alkoholiais gėrimais. 

„Prekybininkų argumentai kasmet kartojasi ir yra pabodę. Jiems tikriausiai akis bado gerėjanti Lietuvos statistika. Kai kuriems iš jų pelnas užgožė net suvokimą, kas yra valstybė ir ką daro alkoholis“, – pabrėžė A.Matulas.

Dar labiau griežtins įstatymus

Priminęs prieš keletą metų šalies Konstitucinio Teismo paskelbtą išaiškinimą, kad tabakas ir alkoholis sukelia dideles neigiamas pasekmes ne tik jas vartojančiam žmogui, bet ir visai visuomenei, todėl valstybė turi teisę riboti šių produktų prieinamumą ir kainą, A.Matulas vylėsi, kad šį rudenį Seime bus svarstomas pasiūlymas dar labiau apriboti prekybą alkoholiniais gėrimais.

„Seime užregistruotas įstatymo projektas, kurio tikslas – pasiekti, kad per ateinančius dvejus metus alkoholiu būtų prekiaujama tik specialios paskirties parduotuvėse. T.y., kad būtų taip, kaip šiuo metu yra kitose valstybėse, kuriose alkoholis nepardavinėjamas parduotuvėse, kur prekiaujama maistu, vaikiškais žaislais, mokyklinėmis prekėmis ar pan.“, – sakė tautos atstovas. Jis taip pat akcentavo, kad tokiu žingsniu būtų užtikrinta ir prekybos alkoholiu kontrolė, nes dabar tenka pripažinti, kad nepilnamečiai be didelių problemų gali įsigyti alkoholį.

Didžiausia problema – kioskai

Tuo tarpu Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla „15min“ sakė, kad tiek medikų, tiek policijos turimi duomenys rodo, kad prekybos alkoholiu draudimas rugsėjo 1-ąją pasiteisina. „Seniau rugsėjo 1-oji būdavo ta diena, kai alkoholis liedavosi laisvai ir kai į gydymo įstaigas tekdavo pristatyti vaikus, esančius faktiškai komos būsenoje. Dabar tokie atvejai arba visai neužfiksuojami, arba jų yra vos keli“, – askė R.Požėla.

Pasak jo, nors pirmąją mokslų dieną policija daugiausiai dėmesio skiria viešosios tvarkos užtikrinimui, žmonių elgesiui ir jų saugumui, taip pat tikrinamos prekyvietės, kurioms rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. „Šalies mastu parduotuvės ir degalinės elgiasi sąžiningai  ir laikosi įstatymų. Didesnė problema kyla su įvairiais kioskais dėl prekybos alumi. Tokių atvejų praėjusiais metais buvo užfiksuota. Tuomet fiksuojamas pažeidimas, formuojama byla ir kalti asmenys traukiami atsakomybėn“, – pasakojo Viešosios policijos valdybos pirmininkas.

Sulaikė ir nepilnamečius

Praėjusių metų rugsėjo 1-ąją Vilniuje už viešosios tvarkos pažeidimus į skirtingus sostinės komisariatus buvo pristatyti 34 asmenys. Dviems iš jų taikyta administracinė atsakomybė už nedidelį chuliganizmą, likusiems – už alkoholio vartojimą arba girto pasirodymą viešosiose vietose.

Keturi iš šių asmenų buvo nepilnamečiai: 14-mečiai mergaitė ir berniukas bei 16-metė mergina ir 17-metis vaikinas. 14-mečiai buvo grąžinti tėvams, kuriems skirta bauda. Vyresniems nei 16 metų nepilnamečiams skirta bauda nuo 30 iki 50 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius