-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

Alkoholis gujamas iš Kauno kioskų

Kauno miesto taryba ketvirtadienį ketina priimti sprendimą, mieste veikiantiems kioskams prekiauti alkoholiniais gėrimais leisiantį tik tris valandas per dieną. Kovotojai su alkoholio daroma žala tai vadina pergale, tuo tarpu kioskus valdantys verslininkai abejoja tokio sprendimo efektyvumu.
A.Veryga neabejoja, jog apribojus kioskų prekybos alkoholiu laiką, sumažėtų ne tik jo vartojimas, tačiau ir su juo susijusių problemų skaičius.
A.Veryga neabejoja, kad apribojus kioskų prekybos alkoholiu laiką sumažėtų ne tik jo vartojimas, tačiau ir su juo susijusių problemų skaičius. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Karas, Kaune paskelbtas alkoholiu prekiaujantiems kioskams, pasiekė finišo tiesiąją. Jeigu ketvirtadienį ryte į tarybos posėdį susirinksiančių miesto politikų verdiktas bus teigiamas, Kauno kioskuose nuo gruodžio 1 d. pardavinėti alų, alaus kokteilius bei sidrą bus galima tik nuo 15 iki 18 val.

„Kaune yra labai daug vietų, kur prekiaujama alkoholiu. Lietuva Europoje pirmauja pagal alkoholio prieinamumą – tiek kainos, tiek prekyviečių skaičiaus, tiek pardavimo laiko prasme, – aiškino Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga. – Alkoholiui kioske tikrai ne vieta. Jis turėtų būti pardavinėjamas tik parduotuvėse, kur viskas filmuojama, kur lengviau kontroliuoti prekybą. Vakarų šalių patirtis rodo, kad prieinamumo mažinimas mažinant prekyviečių skaičių sumažina tiek patį vartojimą, tiek su vartojimu susijusių problemų skaičių. Tai gali prisidėti ir prie nusikaltimų skaičiaus mieste mažėjimo.“

Laikas – ne esminis dalykas

Šį sprendimą inicijavęs sveiku gyvenimo būdu garsėjantis Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius, paklaustas, kodėl buvo pasirinktas būtent trijų valandų periodas, akcentavo, kad ši savivaldybės sprendimo dalis nėra esminė.

„Vieni siūlė dvi, kiti tris valandas, dar kiti – 10 minučių. Apsistota ties trimis valandomis. Didelio skirtumo nėra – ar dešimt minučių, ar trys valandos. Tiesiog tokį trumpą laiką prekiauti paprasčiausiai neapsimoka. Pasirinktas laiko intervalas yra tik kosmetinis dalykas“, – aiškino politikas.

Pasigenda lygybės principo

Devyniolika mieste veikiančių kioskų, iš kurių trylikoje prekiaujama alumi ir sidru, valdančios bendrovės „Lietuvos spauda“ generalinis direktorius Dainius Dauparas tokius Kauno savivaldybės planus įvertino kritiškai.

„Sunkiai įsivaizduojame alkoholio vartojimo pažabojimą tokiais sprendimais. Smulkusis verslas, be abejonių, nukentės, tačiau kiti prekybininkai tik pasididins apyvartą. Štai, jei visiems būtų taikomi vienodi apribojimai, tuomet legalus vartojimas galbūt sumažėtų. Tačiau ir tokio sprendimo neužtektų – draudimų ir apribojimų taktika niekada nebuvo pati efektyviausia“, – teigė D.Dauparas.

Prekybos alkoholiu ribojimas

2007 metų lapkritį Kauno miesto taryba buvo priėmusi panašų sprendimą. Tąkart politikai miesto centre veikiančiuose kioskuose prekiauti alkoholiu leido tik nuo 9 iki 12 val.

Vykdant Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas, nuo 2012 metų sausio 1 d. prekyba alkoholiniais gėrimais kioskuose bus uždrausta visoje šalyje.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas A.Veryga neslepia sieksiantis, kad Lietuvoje alkoholiu būtų leista prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Ši praktika taikoma Skandinavijos šalyse. Tai numatančios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos jau yra užregistruotos Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius