Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 12 16

Andrius Kubilius ir Arvydas Sekmokas tikisi, kad susitarimas su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl pagrindinių nuostatų bus pasirašytas dar šiemet

Energetikos ministras ir premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad dar šiemet pavyks pasirašyti susitarimą dėl pagrindinių nuostatų su naujos atominės elektrinės strateginiu investuotoju – Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi-GE Nuclear Energy“. Arvydas Sekmokas sako, kad susitarimas svarbus regioniniams partneriams, be to, jis neatmetė, kad Lietuvos dalis būsimame projekte gali keistis.
Arvydas Sekmokas ir Andrius Kubilius
Arvydas Sekmokas ir Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Koncesijos komisija pritarė pagrindinėms koncesijos sutarties nuostatoms. Aš tikiu, kad kitą savaitę Vyriausybei pasitarime ir posėdyje pritarus, tas pagrindines nuostatas toliau bus galima su strateginiu investuoju pasirašyti artimiausiu metu. Kitos sutartys su regioniniais partneriais yra derinamos, mūsų siūlomi tempai yra dideli, mes norime ir toliau dirbti tokiais tempais. Einama į priekį pagal planą“, – penktadienį po Visagino AE komisijos posėdžio Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak premjero, kitą savaitę Vyriausybė turėtų suteikti įgaliojimus energetikos ministrui pasirašyti tokį susitarimą.

„Šiemet turi būti susitarimas dėl pagrindinių nuostatų“, – sakė A.Kubilius.

A.Sekmokas sakė negalintis išsamiau komentuoti pagrindinių nuostatų, tačiau minėjo, kad jos yra svarbios regioniniams partneriams, kurie turi ruoštis pasirašyti akcininkų sutartį.

„Tų nuostatų, kurias mes jau sutarėme su strateginiu investuotoju, mes kol kas neatskleidžiame. (...) Mūsų tikslas yra pasirašyti susitarimą šiais metais. Manau, kad pirmadienio Vyriausybės pasitarime tas nuostatas svarstysime, kad galėtume pasirašyti šiais metais“, – sakė A.Sekmokas.

Jis sakė, kad naujos AE Koncesijos sutartį Seimui planuojama teikti pavasario sesijoje.

Lenkijai penktadienį paskelbus, kad valstybės valdoma energetikos bendrovė PGE stabdo dalyvavimą VAE projekte, A.Sekmokas tikino, kad naujos AE projekto išlaidos nesikeis, tačiau, priklausomai nuo derybų su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais, Lietuvos akcijų dalis naujoje AE gali keistis.

Šiuo metu pagal įstatymą Lietuva turi turėti ne mažiau 34 proc. akcijų naujoje atominėje elektrinėje.

Buvo dar kartą pakartota, kad Lenkijos bendrovės PGE sprendimas „įšaldyti“ dalyvavimą Visagino AE projekte buvo priimtas įmonės lygiu.

„Jeigu Lenkijos pusė išsakytų savo klausimus – kas jiems rūpi, mes tuos klausimus esame pasiruošę išgirsti ir svarstyti“, – sakė A.Sekmokas.

Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi“ ir Latvijos bei Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Koncesijos ir Akcininkų sutartys bei kiti būtini ir Seimo priimti dokumentai galutinai turi įsigalioti iki kitų metų birželio pabaigos.

Lietuva turi užtikrinti 34 proc. viso projekto vertės finansavimą, o kiek prisidės kiti projekto dalyviai, pasak A.Sekmoko, turėtų paaiškėti artimiausiu metu. Lietuva suteiks statybos aikštelę, visus priešprojektinius pasiūlymus, intelektinį potencialą.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų).

Lietuva tikisi, kad atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius