-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 04

Telšiai – antrasis Lietuvos turizmo perlas po Druskininkų

Žemaitijos turizmo informacijos centre įvykusioje spaudos konferencijoje direktorė Kristina Miliuvienė ir Telšių rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Šarūnė Žebrauskaitė-Lekavičienė pristatė Europos Komisijos projekto EDEN skirtą apdovanojimą ir parengtą projektą.
Katedros aikštėje aklieji rankomis nesunkiai apčiuops vienintelį miesto maketą Lietuvoje („Aklųjų maketas“), kurio aprašymai užrašyti Brailio raštu.
Katedros aikštėje aklieji rankomis nesunkiai apčiuops vienintelį miesto maketą Lietuvoje („Aklųjų maketas“), kurio aprašymai užrašyti Brailio raštu. / „Kalvotosios Žemaitijos“ nuotr.

Paslaptys ant 7 kalvų

Konkursui pateiktas projektas „Septynių kalvų miesto paslaptys“ skirtas miesto infrastruktūrai pritaikyti specialius poreikius turintiems asmenims. Gegužės pradžioje Telšiuose lankėsi turizmo ekspertai, kurie įvertino Telšių senamiestį ir neseniai jį paskelbė „Lietuvos turizmo traukos vietove 2013“ ir Europos Komisijos projekto EDEN nugalėtoju.

„Telšius praminėme antruoju turizmo perlu po Druskininkų. Apskritai šis konkursas, kuriam iš viso pateikta 21 paraiška, suteikė galimybę kitu rakursu įvertinti Lietuvos turizmo sektoriaus potencialą ir naujai apžvelgti turistines vietoves. Šiais metais tik 10 šalių — dvigubai mažiau nei įprastai — pateikė paraiškas dalyvauti EDEN projekto konkurse, nes Europos Komisijos suformuluota tema buvo nelengva. Džiugu, kad šalyje vystant turizmo infrastruktūrą nepamirštama nei viena visuomenės grupė: nei senyvo amžiaus žmonės, nei šeimos su vaikais, nei žmonės su negalia ar specialiaisiais poreikiais“,— anksčiau yra sakiusi Valstybinio turizmo departamento direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Žemaitijos turizmo centro direktorė K.Miliuvienė atskleidė, kad „Telšiai — antrasis perlas po Druskininkų“ — naujas atradimas, nes Dzūkijos kurortas su SPA procedūromis ir teikiamomis poilsio paslaugomis taip pat, kaip ir Telšiai su atsinaujinusiu senamiesčiu, sužavėjo daugelį.

„Užaugau Lietuvos perle — Telšiuose. Čia labai gera būti, puiki gamta, nuostabus Masčio ežeras, kuriame gerai kimba karšiai, ešeriai ir starkiai“,— per Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejui skirtą evangelizacijos koncertą pasisakė iš Telšių kilęs Tauragės Švč. Trejybės parapijos kunigas Karolis Petravičius.

Projekte „Septynių kalvų miesto paslaptys“ pristatytos maitinimo, apgyvendinimo, informacines,

konferencijų, pramogų paslaugas teikiančios įstaigos, galinčios pasirūpinti specialiuosius poreikius turinčiais žmonėmis. Europos Komisijai pristatyta, kad judėjimo negalią turintiems asmenims patogu nuvykti į Žemaitijos kaimo ekspoziciją, Telšiuose susipažinti su vienu iš septynių saugomų senamiesčių Lietuvoje, pasigrožėti mažąja architektūra.

Dėmesys neįgaliesiems

Projekte, teiktame Europos Komisijai, išskirtas Birutės gatvėje specialus šaligatvis akliesiems, kur Baltąja lazdele prilietus galima atskirti važiuojamąją dalį nuo pėsčiųjų zonos, yra reguliuojamas garsinis pėsčiųjų perėjos šviesoforas. Katedros aikštėje aklieji rankomis nesunkiai apčiuops vienintelį miesto maketą Lietuvoje („Aklųjų maketas“), kurio aprašymai užrašyti Brailio raštu.

Bronziniame makete matoma Insulos kalva, Telšių Šv.Antano Paduviečio katedra, Kunigų seminarija, Vyskupų rūmai, Senoji mokykla, fontanas Kazimierui Simonavičiui, daug metų statomas ir niekaip nepabaigiamas tvarkyti Kultūros centras, Žemaitės dramos teatras, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Parodų salė, Kalno ir Respublikos gatvės.

Kalvotosios Žemaitijos nuotr./Iaskirtas Birutės gatvėje specialus aaligatvis akliesiems, kur Baltąja lazdele prilietus galima atskirti važiuojamąją dalį nuo pėsčiųjų zonos.
„Kalvotosios Žemaitijos“ nuotr./Išskirtas Birutės gatvėje specialus šaligatvis akliesiems, kur Baltąja lazdele prilietus galima atskirti važiuojamąją dalį nuo pėsčiųjų zonos.

Turintiems klausos problemų gelbsti Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų draugija, kurioje dirba specialistai „Prireikus, ekskursija, užsiėmimas ar kita reikalinga informacija gali būti išversta į gestų kalbą“,— skelbiama projekte.

Informacijos apie lankytinus objektus ir paslaugas miesto svečiai gali gauti atvykę į Žemaitijos turizmo informacijos centrą. Negalintys judėti arba sunkiai vaikštantiems asmenims nekyla keblumų norint aplankyti Šv.Antano Paduviečio katedrą, Šv.Mikalojaus cerkvę. Taip pat patogus privažiavimas į miesto autobusų stotį, pritaikyti du maršrutiniai autobusai, neįgaliojo rateliais galima įvažiuoti į Telšių AVPK komisariato I aukštą, Regioninę Telšių ligoninę, Telšių pirminės sveikatos priežiūros centrą, kitas gydymo įstaigas.

Problema — pinigai

Spaudos konferencijoje aptarti ne tik pozityvūs rezultatai, bet ir bėdos. Vienos jų — neveikiantys (arba ypač retai veikiantys) nauji statiniai: liftas neįgaliesiems ir viešasis tualetas prie Masčio ežero pakrantės.

Kalbėta apie Telšiuose esančio Žemaitijos turizmo informacijos centro veiklos ir pavadinimo atitikimą. „Kai buvo steigiamas informacijos centras, valdžia sugalvojo tokį pavadinimą. Deja, jis ne visai atitinka tai, ką mes darome. Mūsų rūpestis — suteikti informaciją apie Telšių mieste ir rajone esančius objektus.

Žemaitijos lankytinos vietos — ne visai mūsų kompetencijoje, turime  nedaug informacijos. Jos lankytojai gali rasti tik tiek, kiek pasirūpinome patys lankydamiesi kituose Žemaitijos regiono turizmo informacijos centruose. Apibendrinant problemas galima pažymėti, kad viskam trūksta finansavimo.— sakė K.Miliuvienė ir pajuokavo,— Nepaimsi tos Žemaitijos taip plačiai“.

Informacijos centro direktorė viliasi, jog po pelnyto svarbaus apdovanojimo, valdžia atsižvelgs ir turizmui bei rinkodarai plėsti skirs didesnį finansavimą.

Neįgalieji negali naudotis liftu

Judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytos Telšių miesto aikštės (Turgaus, Katedros, Nepriklausomybės). Čia vyksta renginiai, šventės, susibūrimai, akcijos, turgeliai ir kt. „Neįgalieji gali vykti ir į Žemaitės dramos teatrą, amfiteatrą bei nusileisti specialiu liftu į Masčio ežero pakrantę“,— rašoma K.Miliuvienės ir Š.Žebrauskaitės-Lekavičienės parengtame projekte.

Kalvotosios Žemaitijos nuotr./Nors liftas turėtų veikti, kol kas jis funkcionuoja principu žiūrėk, bet neliesk. Jis veikia tik tuomet, kai reikia parodyti komisijai
„Kalvotosios Žemaitijos“ nuotr./Nors liftas turėtų veikti, kol kas jis funkcionuoja principu „žiūrėk, bet neliesk“. Jis veikia tik tuomet, kai reikia parodyti komisijai

Apmaudu, tačiau atsakingi už miesto tvarką valdantieji neįgaliųjų negerbia. Nors K.Miliuvienė minėjo, jog liftas turizmo ekspertų komisijai gegužę lankantis Žemaitijos sostinėje puikiai veikė, kaip objektas yra priduotas, tačiau realybė kitokia — visą vasarą telšiškiai mėgina pasinaudoti liftu, tačiau jis, kaip daugelis naujų statinių Telšiuose, neveikia ir tik atlieka funkciją „žiūrėk, bet neliesk“.

Nugalėtojo titulas — nemokama reklama

EDEN programoje, kurią nuo 2006 metų vykdo Europos Komisija, Lietuva dalyvauja jau septintąjį kartą. Kiekvienais metais mūsų šalyje išrenkama viena įdomiausia turizmo traukos vietovė, atitinkanti tų metų EK skelbiamą projekto temą bei kriterijus.

„Šis metinis laimėjimas — puiki reklama neinvestuojant didelių lėšų. Nors finansinio apdovanojimo negavome, mus nemokamai reklamuoja žiniasklaida, o tokia reklama, kaip žinome, kainuoja daug.— pastebėjo K.Miliuvienė ir pridūrė,— Nežinau, ar sutapimas, ar ne, bet praėjus dienai nuo paskelbto apdovanojimo, stulbinamai padaugėjo lankytojų. Šeštadienį per keturias darbo valandas apsilankė 80 turistų, iš jų 24 užsieniečiai, nors įprastai atvyksta aždaug 30-40 lankytojų, o šiokiadieniais Žemaitijos turizmo informacijos slenkstį peržengia ne mažiau kaip 50 žmonių“.

Telšiams atiteko didysis prizas, o Ch.Frenkelio vila su parku (Šiaulių „Aušros“ muziejus), Neringa — smėlio kraštas tarp dviejų vandenų (Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“), Šiluva (Raseinių rajono savivaldybė) ir Bistrampolio dvaras (Jaunimo integracijos galimybių centras) irgi buvo nominuoti. Atrinktos Lietuvos turizmo traukos vietovės pateks į Europos turistinį žemėlapį, bus pristatomos visoms šalims Europos turizmo forumo metu, EK interneto puslapiuose, įvairiuose leidiniuose bei šalies ir užsienio parodose. Taip pat jos bus pakviestos įsijungti į EDEN asociacijos veiklą.

Dalyvavimas šiame konkurse kartu yra ir prestižas šaliai — propaguojamos išskirtinės Lietuvos turistinės vietos pasaulyje, didinamas lankomumas ir gerinamas šalies turizmo įvaizdis. Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais Žemaitijos turizmo informacijos centras žada ypač plačiai informuoti visuomenę apie Telšius, kviesti apsilankyti miesto svečius.

Pasiteiravus, kokių sulaukiama pageidavimų ir pastabų miestui, sužinota, jog ypač buvo reikalingos nuorodos, kur koks lankytinas objektas yra. Prieš kurį laiką nuorodos-kelio ženklai atsirado. K.Miliuvienė pasidžiaugė, kad ne tik tai, bet ir miesto žemėlapių maketai jau atsirado prie dviejų įvažiavimų į Telšius. Juos padovanojo Telšių LIONS klubas. Iniciatyvą žemėlapiams pastatyti parodė klubo nariai Augustinas Baltmiškis, Algirdas Žebrauskas ir Artūras Liauzginas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius