-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 28 /15:38

Apie duotą kyšį prasitarusią ministrę opozicija ragina atsistatydinti, situaciją vertina STT

Apie tai, kad yra davusi kyšį gydytojui, prabilusi sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė turėtų trauktis iš pareigų, o jos veiksmus turėtų vertinti teisėsauga bei premjeras su prezidente, mano opozicija. Neatmetama ir interpeliacijos R.Šalaševičiūtei galimybė.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pati R.Šalaševičiūtė opozicijos siūlymų trauktis nekomentuoja ir galimybės atsistatydinti nesvarsto. Tačiau ministrė sako mielai nueisianti apie kadaise duotą kyšį papasakoti teisėsaugai. „Papasakosiu viską, ką tik atsiminsiu, nes tikrai tai buvo seniai“, – ketvirtadienio popietę sakė ministrė.

Anksčiau ketvirtadienį 15min politikė sakė, kad nedidelės vertės kyšį prieš 8–10 metų davė gydytojui, kurio pavardės dabar neprisimena. Ji sakė šį prisipažinimą vertinanti kaip išpažintį. 

Tačiau opozicijai atstovaujantys politikai – ne kunigai ir R.Šalaševičiūtei atleisti neketina. 

Ragina prisiimti atsakomybę

Liberalas Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tikina, kad ministrė turi prisiimti politinę atsakomybę, o teisiškai jos pasakojimą ragina įvertinti teisėsaugą.

Pasak jo, ministrė prisipažino įvykdžiusi nusikaltimą, todėl teisėsauga turi įvertinti, kokio dydžio kyšį ir kuriam gydytojui davė R.Šalaševičiūtė ir ar šiam nusikaltimui jau yra suėjusi senatis, kuri priklausomai nuo kyšio sumos svyruoja nuo 4 iki 8 metų.

Dangstytis sovietmečiu ir neprisiimti asmeninės atsakomybės yra paprasčiausiai neatsakinga. Ji turi prisiimti atsakomybę, – sakė V.Gailius.

„Ministrė pranešė apie kažkada padarytą nusikalstamą veiką. Teisėsauga turi įvertinti tuos viešus pareiškimus ir priimti sprendimą“ , – kalbėjo V.Gailius.

Tuo tarpu politinę atsakomybę, pasak V.Gailiaus, ministrė turi prisiimti nepaisydama, kokios bus teisėsaugos išvados. 

„Dangstytis sovietmečiu ir neprisiimti asmeninės atsakomybės yra paprasčiausiai neatsakinga. Ji turi prisiimti atsakomybę. Politikų atsakomybė yra įvairi. Viena iš populiariausių formų, tai jūsų paminėta galimybė“, – klausiamas, ar ministrė turėtų atsistatydinti, atsakė V.Gailius.

Prašo premjero ir prezidentės įvertinimo

Kad R.Šalaševičiūtės pasakojimą turi išgirsti teisėsauga, mano ir opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius. Naujienų agentūrai BNS jis sakė, kad ministrė problemų prisikūrė pati.

Ir premjeras, ir prezidentė turi įvertinti, ar sveikatos apsaugos ministrė gali eiti pareigas, – sako A.Kubilius.

„Ji susikūrė daug problemų, kurios reikalauja atsakymų. Ji pasakė, kad yra padariusi nusikaltimą, kuris įtrauktas į Baudžiamąjį kodeksą. Iškart klausimas, kad tai turi tirti teisėsauga“, – ketvirtadienį BNS sakė A.Kubilius.

„Ir premjeras, ir prezidentė turi įvertinti, ar sveikatos apsaugos ministrė gali eiti pareigas. Jeigu žiūrėsime į tokius atvejus pro pirštus, pasiųsime labai blogą signalą žmonėms, kad politikai toleruoja kyšio davimą, jeigu tai daro ministras“, – teigė konservatorius.

Anot jo, jeigu nebus atitinkamos reakcijos, labai realu, kad opozicija inicijuos interpeliaciją R.Šalaševičiūtei.

Premjeras Algirdas Butkevičius šiuo metu atostogauja, todėl su juo susisiekti nepavyko. 

Prezidentė tikina, kad ministrės pareiškimą turi vertinti teisėsauga.

„Kyšio davimas yra nusikaltimas. Todėl sveikatos apsaugos ministrės pareiškimus dėl galimo kyšio davimo turi įvertinti teisėsauga“, – prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius 15min perdavė jos Spaudos tarnyba.

STT vertina situaciją

Kaip skelbia BNS, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vertina situaciją dėl „vokelį“ medikui prieš kelerius metus davusios sveikatos apsaugos ministrės socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės, sako įstaigos direktorius Saulius Urbanavičius.

„Dabar vertiname tiesiog situaciją, vertiname visus turimus duomenis ir priimsime sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams prezidentūroje sakė STT vadovas.

Paklaustas, ar STT gali nepradėti ikiteisminio tyrimo, kai žmogus prisipažįsta davęs kyšį, vadovas tvirtino, jog nulemia įvairios aplinkybės.

„Yra įvairių aplinkybių. Yra teisinė sistema ir mes tikrai vertinsime visą turimą informaciją, jeigu reikia, atliksime papildomus veiksmus“, – sakė S.Urbonavičius.

Jis patvirtino, jog jei reikės, ministrė bus kviečiama į apklausą.

Bičiuliai nesmerkia

Savo ruožtu kiti socialdemokratai jau ėmė ministrę ginti. Seimo narys Sveikatos reikalų komiteto narys Juras Požela 15min tikino ministrės nesmerkiantis.

Pasak jo, R.Šalaševičiūtės prisipažinimas tik rodo, kaip giliai sveikatos srityje yra įsišaknijusi korupcija, tačiau pridūrė matantis teigiamų pokyčių, nes jauni pacientai kyšių neduoda, o jauni medikai pakišų nei prašo, nei ima. 

„Smerkti dėl to aš tikrai negalėčiau. Suvokiu, kad tai yra vyresnės kartos gydytojų ir vyresnės kartos politikų supratimas. Vertinu tai, kaip kultūros dalykų, kuris paveldėtas yra iš gyvenimo Sovietų Sąjungos sistemoje, kai kiekvienas viską bandydavo kombinuotis. Džiaugiuosi, kad jaunoji karta tai jau vertina kitaip“, – sakė jis.

Ėjo svarbias pareigas

R.Šalaševičiūtė 15min sakė, kad pakišą medikui davė ne prieš 5–8 metus, kaip teigė anksčiau, o prieš dešimt ar net daugiau metų.

Portalas primena, kad 1995–2010 metais R.Šalaševičiūtė dirbo žmogaus ir vaiko teisių gynimo institucijose: iš pradžių Seimo kontrolierių įstaigoje Seimo kontrolierės patarėja, vėliau – Seimo kontroliere, o po kurio laiko – Vaiko teisių apsaugos kontroliere.

Vadinasi, kyšį ji davė jau tuo metu, kai ėjo svarbias pareigas. Pagal ministrės nurodytą laiką, ji tuo metu užėmė aukštas pareigas. 2003 m., prieš 13 metų, ji buvo paskirta Seimo kontroliere, o 2005 m., vadinasi, prieš 11 metų, ji buvo paskirta Vaiko teisių apsaugos kontroliere.

R.Šalaševičiūtė tikino, kad dirbti sveikatos apsaugos sistemoje ji anuomet neplanavo.

„Gyvenime laikausi principo nemeluoti. Jei manęs klausia, pasakau, kaip buvo“, – aiškina ministrė.

Ji užtikrino, kad savo poelgio gėdijasi: „Aš labai gailiuosi, kad taip buvo, ir drąsinu žmones nepasiduoti artimųjų įkalbinėjimams ir spaudimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius