Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07 /13:24

Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotoja R.Kazėnienė papasakojo apie kalinių išnaudojimą, pinigų švaistymą ir neegzistuojančią pirtį

Apie galimą korupciją viešai prabilusios Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojos Rasos Kazėnienės advokatas Petras Ragauskas teigia, kad tyrimo nepradėjusios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai tiesiog nenorėjo gilintis į praneštus faktus. Esą pareigūnai net nesiaiškino ryšių tarp izoliatoriaus darbuotojų ir bendrovių, kurios laimi izoliatoriaus viešuosius konkursus ir kai kurias prekes parduoda už išpūstas sumas. Antradienį ji papasakojo neįtikėtinų dalykų apie tai, kas dėjosi izoliatoriuje kelerius metus.
Spaudos konferencija „Ar valstybės institucijos ras valios darbais, o ne vien užkeikimais valytis nuo korupcijos Kalėjimų departamente?“
Rasa Kazėnienė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Skunde teisėsaugai R.Kazėnienė yra nurodžiusi, kad Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys yra buvęs arba vis dar yra įmonės „Vipita“ akcininkas.

P.Vaškys tuo pat metu yra ir izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas.

„Jis yra pagrindinis žmogus, kuris sprendžia, koks pirkimų poreikis, ir sprendžia, kas tuos pirkimus laimės“, – sakė ji. P.Vaškys izoliatoriuje dirba nuo 2004 metų.

R.Kazėnienė pateikė vieną pinigų švaistymo pavyzdį: 2014 metais gegužę–gruodį iš tos pačios bendrovės „Vipita“ gyvulinės kilmės atliekų šalinimo paslauga buvo nupirkta už 12,2 tūkst. eurų, per mėnesį tai kainavo per 1 tūkst. eurų. Ši bendrovė tokiomis sąlygomis teikė paslaugą ir visus 2015-uosius metus.

Tačiau dabar tokią pat paslaugą tokia pat apimtimi tiekianti kita bendrovė tai daro už 92 eurus per mėnesį.

Mano nuomone, Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė galbūt yra suinteresuota, kad P.Vaškys dirbtų.

„Mano nuomone, Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė galbūt yra suinteresuota, kad P.Vaškys dirbtų, tęstų savo veiklą. Jis baustas už tarnybinius nusižengimus, bet jis tęsia tarnybą ir sėkmingai“, – paklausta, kas galėtų būti P.Vaškio užnugaris, svarstė ji.

P.Ragauskas teigė, kad STT pareigūnas net nebandė duomenų bazėse ieškoti informacijos apie tai, kad P.Vaškys yra bendrovės, iš kurios izoliatorius perka paslaugas, akcininkas – paaiškino, kad ieškojo viešai internete prieinamuose šaltiniuose ir rado 2015 metų Ūkio skyriaus vedėjo privačių interesų deklaraciją.

„Ir sako, kad toje deklaracijoje parašyta, kad sąsajos yra tik su viena įmone, o kai yra priimami dėl šios įmonės sprendimai, nes yra priimami – jis nusišalina, nesvarbu, kad jis vadovas, nesvarbu, kad jis neeilinis žmogus, bet viskas normalu, to visiškai pakanka, – stebėjosi advokatas. – Pareigūnas net nebandė ištirti, kiek tai pagrįsta, bet nori, kad jam atneštų viską ant lėkštutės sukramtytą, sutvarkytą.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Spaudos konferencija „Ar valstybės institucijos ras valios darbais, o ne vien užkeikimais valytis nuo korupcijos Kalėjimų departamente?“
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./R.Kazėnienė ir P.Ragauskas

Pasak advokato, R.Kazėnienė į tarnybas kreipėsi pernai gruodį.

Pradėjus bendrauti su STT, R.Kazėnienės buvo paprašyta pateikti kuo daugiau informacijos ir atrodė, kad tarnyba yra nusiteikusi vykdyti tyrimą, tačiau po kelių savaičių nuspręsta jo nepradėti.

„Tai kelia esminį klausimą, susijusį su valstybės perspektyvomis valytis nuo korupcijos. Tai yra požiūris į žmones, kurie yra pasiryžę kalbėti, liudyti ir pateikti informaciją apie tai, kas vyksta jų darbovietėse“, – sakė advokatas.

Jis pabrėžė, kad STT kviečia pasakoti apie įtartinus atvejus ir užtikrina, kad ištirs tuos atvejus.

„Šis pavyzdys rodo, kad STT savo pažado neįvykdė“, – teigė jis ir pabrėžė, kad R.Kazėnienė apie tai prabilo rizikuodama savo karjera. Sprendimą STT grindė dviem argumentais: kad nebuvo gauta ir vėliau nenustatyta, kad būtų buvusi padaryta didelė žala ir kad baudžiamosios teisės taikymas yra kraštutinė poveikio priemonė. Šį sprendimą pasirašė STT vyresnysis specialistas Ruslanas Turskis.

VIDEO: Kauno tardymo izoliatoriuje pirties nėra, bet pirties vedėja dirba

STT teiravosi, ar R.Kazėnienė matė pinigų dalybas

Labiausiai šokiravo STT pareigūno klausimas, ar ji matė neteisėtą pinigų perdavimą tarp suinteresuotų asmenų.

R.Kazėnienė sakė, kad ją labiausiai šokiravo STT pareigūno klausimas, ar ji matė ir gali patvirtinti, kad vyko pinigų mainai tarp suinteresuotų asmenų.

„Klausimas mane labai sutrikdė, nes asmenų, kurie dirba teisingai ir nesivelia į neteisėtas veikas, niekas nekviečia į dalybas ir nekviečia pabūti liudininkais“, – sakė ji.

Antradienį spaudos konferencijoje ji kreipėsi į prezidentę Dalia Grybauskaitę ir į premjerą Saulių Skvernelį, prašydama atkreipti dėmesį į tai, kas darosi biudžetinėse įstaigose.

STT sprendimą nepradėti tyrimo R.Kazėnienė yra apskundusi Generalinei prokuratūrai. Ji iš pokalbių su prokurorais teigė supratusi, kad jei Teisingumo ministerija nebūtų ėmusis tarnybinio patikrinimo, prokurorai būtų pradėję ikiteisminį tyrimą.

Darbams išnaudojo kalinius?

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė yra nurodžiusi, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina.

Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Izoliatoriuje veikianti imuniteto tarnyba nė karto nesureagavo į kalinių išnaudojimo faktus.

Antradienį ji pasakojo, kad bendrovė „Oro parametrai“ yra atlikusi darbų už 190 tūkst. eurų, tačiau darbus atliko nepilnai ir tai patvirtino kiti izoliatoriaus darbuotojai. Be to, jiems nepriklausančius darbus atliko Ūkio brigados nuteistieji, o tiems darbams atlikti medžiagos įsigytos valstybės lėšomis.

„Nevykdydami sutartinių įsipareigojimų arba vykdydami juos tik iš dalies „Oro parametrai“ gaudavo atlygį už visą sutarties įvykdymą“, – sakė ji. Buhalterė sakė, kad izoliatoriuje veikianti imuniteto tarnyba nė karto nesureagavo į kalinių išnaudojimo faktus.

Buhalterė pasakojo, kad 2013 metais iš „Oro parametrų“ buvo nupirktas vėdinimo sistemos remontas už 23 tūkst. tuomečių litų (6,6 tūkst. eurų), tačiau jau po trijų dienų iš bendrovės „Dzūkijos statyba“ tuometė direktorė Ž.Mikėnaitė, kuri dabar vadovauja Kalėjimų departamentui, vėl nupirko vėdinimo sistemos remontą už 41 tūkst. Lt (11,8 tūkst. eurų).

„Akivaizdu, kad viena arba kita paslauga galbūt yra tiesiog neatlikta“, – pabrėžė R.Kazėnienė.

Jos teigimu, 2013 metais, izoliatoriui vadovaujant Ž.Mikėnaitei, iš „Oro parametrų“ buvo perkamas vandens maišytuvų įrangos nuteistiesiems keitimas. 6 čiaupai buvo pakeisti už 10,9 tūkst. Lt (beveik 3,2 tūkst. eurų), taigi, vienas čiaupas su įrengimu kainavo 1718 Lt (498 eurus).

„Akivaizdus neūkiškumas, nes po trijų dienų tas čiaupas buvo nulaužtas, reikėjo jį keisti kitu“, – pridūrė buhalterė.

Pirties nėra, bet yra pirties vedėja

Kauno tardymo izoliatorius yra įdarbinęs pirties vedėją, ši pareigybė čia yra labai seniai.

„Tačiau iš tiesų pirties nėra“, – sakė ji. R.Kazėnienė pasakojo, kad moteris, vadovaujanti neegzistuojančiai pirčiai, vėliau tapo ir bibliotekininke.

Kokia alga buvo mokama už vadovavimą pirčiai, buhalterė pasakyti negalėjo, tačiau pridūrė, kad moteriai mokamas 90 proc. algos priedas už papildomus, nenumatytus darbus.

Pirties vedėja yra pavaldi Ūkio skyriaus vadovui P.Vaškiui.

Buhalterė taip pat negalėjo pasakyti, ką dirba pirties vedėja. „Vedėjai paprastai kontroliuoja viską. Nei pirties, nei vantų ten nėra, ten yra suteikiama nuteistiesiems teisė nusiprausti – jie ten palydimi ir prausiasi. Pirties vedėja ten neturi jokios įtakos tam, kaip jie ten prausiasi“, – teigė R.Kazėnienė.

Tyrimą perėmė Teisingumo ministerija

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstis Pauliukas antradienį paskelbė, kad Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojos pateikta informacija ir pradėtas tyrimas iš esmės meta šešėlį visai sistemai.

„Atlikę tyrimą, atsakingi asmenys turėtų kiek įmanoma greičiau pateikti visą informaciją, susijusią su mestais kaltinimais. Savo ruožtu vadovybė ar kiti atsakingi pareigūnai negali spekuliuoti turima informacija ar daryti spaudimą pareigūnės, pateikusios informaciją, atžvilgiu“, – pranešime cituojamas jis.

Po ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio pavedimo Teisingumo ministerija pirmadienį perėmė iš Kalėjimų departamento tyrimą dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

Bus tiriama jo vadovo Edvardo Kviatkausko ir Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės atsakomybė, pirmadienį pranešė ministerija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

„Įvertinus STT surinktą medžiagą, (...) institucijų pateiktas išvadas ir Teisingumo ministerijos tyrimo rezultatus, bus sprendžiama dėl Kalėjimų departamento bei Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų tarnybinės atsakomybės“, – rašoma pranešime spaudai.

Situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat tiria Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Jos nagrinėja ikiteisminį tyrimą atsisakiusios pradėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Prezidentė tikisi „aiškaus ir konkretaus rezultato“

Prezidentė D.Grybauskaitė antradienį pareiškė laukianti „aiškaus ir konkretaus rezultato“ iš Teisingumo ministerijos atliekamo tyrimo dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Visi neskaidrūs korupciniai viešieji pirkimai negali būti toleruojami ir turi būti labai griežtai smerkiami ir įvertinti. Todėl tikiuosi, kad Vyriausybės ir Teisingumo ministerijos inicijuotas tyrimas turės labai aiškų ir konkretų rezultatą. Niekur korumpuoti viešieji pirkimai negali būti toleruojami“, – antradienį žurnalistams Rukloje sakė prezidentė, kurios žodžius perdavė naujienų agentūra BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius