Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 26

Apie savižudybę galvojantys žmonės vis dažniau ieško pagalbos

Jaunimo psichologinės paramos centro (JPPC) duomenimis, žmonės, galvojantys apie savižudybę, praėjusiais metais beveik du kartus dažniau kreipėsi pagalbos į psichologus ar emocinės paramos tarnybas, nei 2008-aisiais.
Telefonas
Telefonas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Praėjusių metų JPPC vykdomų programų statistika iškalbinga: emocinę paramą telefonu teikianti „Jaunimo linija“ pernai sulaukė du kart daugiau skambučių, kurių metu skambintojai kalbėjo apie savižudybę. Jei 2008-aisiais tokių skambučių buvo beveik 770, tai pernai – daugiau nei 1400. Konsultavimo internetu programa „Draugo laiškai“ pernai, palyginti su 2008 m., sulaukė trečdaliu daugiau laiškų, kuriuose užsimenama apie savižudybę.

„Praėjusiais metais startavo iniciatyva „Nebijok kalbėti“, kuri ragina ir moko padėti žmogui, galvojančiam apie savižudybę. Ši iniciatyva paskatino mus daug ir viešai kalbėti apie savižudybes bei pagalbos galimybes. Manau, kad tai turėjo didelės įtakos tam, kad žmonės išgyvenantys krizę ir galvojantys apie savižudybę ėmė aktyviau ieškoti pagalbos“, – svarsto JPPC generalinis programų direktorius Paulius Skruibis.

Į budinčius Krizių įveikimo centro psichologus pernai kreipėsi 129 psichologinę krizę išgyvenantys žmonės, tai yra beveik du kartus daugiau nei 2008-aisiais, kai į Krizių įveikimo centrą su tokiais išgyvenimais kreipėsi 75 klientai.

Prasidėjus ekonominei ir finansų krizei, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad tai gali paskatinti savižudybių skaičiaus augimą. Tačiau matome kitą tendenciją – žmonės, susidūrę su sunkumais, aktyviau ėmė ieškoti pagalbos. Kalba P. Skruibis.

„Verta atkreipti dėmesį į tai, kad bendras suteiktų konsultacijų skaičius pernai palyginti su 2008 m. beveik neaugo, tačiau ženkliai padaugėjo konsultacijų suteiktų žmonėms išgyvenantiems psichologinę krizę. Tai akivaizdus įrodymas, kad ši paslauga labai reikalinga ir kad žmonės, išgyvenantys krizes, vis dažniau ieško pagalbos ir ją randa“, – mano Virginija Rekuč, Krizių įveikimo centro koordinatorė.

Praėjusių metų statistika liudija, kad savižudybių skaičius šalyje šiek tiek augo (nuo 1111 savižudybių 2008 m., iki 1135 – 2009 m.). Tačiau augimas nėra toks dramatiškas, kokio buvo baimintasi.

„Prasidėjus ekonominei ir finansų krizei, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad tai gali paskatinti savižudybių skaičiaus augimą. Tačiau matome kitą tendenciją – žmonės, susidūrę su sunkumais, aktyviau ėmė ieškoti pagalbos“, – kalba P. Skruibis.

„Draugo laiškų“ programos koordinatorė Irma Skruibienė pastebi, kad itin didelis vaidmuo savižudybių prevencijos darbe tenka žiniasklaidai. „Kuomet informaciją apie pagalbos galimybes internetu paskelbia žiniasklaidos priemonės, iškart sulaukiame 2–4 kartus daugiau laiškų, iš kurių bent trečdalis būna su savižudybės rizika“, – pasakoja I.Skruibienė.

Budintys Krizių įveikimo centro psichologai pernai iš viso suteikė konsultacijas 285 klientams. Krizių įveikimo centro psichologai nemokamas konsultacijas teikia visiems, kas kreipiasi budėjimo valandomis, tęstinės nemokamos konsultacijos siūlomos – psichologinių krizių atvejais, išgyvenantiems komplikuotas netektis žmonėms.

„Jaunimo linijos“ savanoriai 2009 metais atsiliepė į daugiau nei 100 tūkstančių skambučių. Į elektroninę „Draugo laiškų“ pašto dėžutę įkrito penktadaliu daugiau laiškų nei 2008-aisiais, tai yra daugiau nei 2300. 

Jeigu ieškote emocinės paramos, skambinkite nemokamu „Jaunimo linijos“ telefonu 8 800 28888 arba apsilankykite mūsų internetinės paramos svetainėje: www.jppc.lt/draugas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius