Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2011 01 17

Aplaidžiu buhalterijos tvarkymu įtariamos Seimo finansininkės bus perkeltos į kitas pareigas

Aplaidžiu buhalterijos apskaitos tvarkymu įtariamos Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė ir jos pavaduotoja Dalė Špakauskienė vykstant tyrimui jų pačių prašymu bus perkeltos į kitas pareigas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Finansai Seimas

Tai po Seimo valdybos pasitarimo padėčiai Finansų departamente aptarti pirmadienį žurnalistams pranešė Seimo kancleris Jonas Milerius.

„Aš turiu vienos raštišką prašymą, labai kvalifikuotai surašytą. Rašo: „Esu nekalta, bet dėl to, kas dabar spaudoje, norėdama apsaugoti nuo tolesnio eskalavimo šitos žinios, prašau mane, kol baigsis tyrimas, perkelti į žemesnes pareigas ir pageidautina, ne tame pat departamente.“ Konkrečiai tai D.Špakauskienės prašymas, žodinis pareiškimas yra ir D.Petrauskienės“, – žurnalistams sakė Seimo kancleris.

„Kad nekiltų papildomų minčių, tikrai jos dirbs ne Finansų departamente“, – tvirtino kancleris.

Ikiteisminiam tyrimui dėl Seimo kanceliarijos buhalterijos tvarkymo vadovaujanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Vilma Gužaitė penktadienį BNS patvirtino, kad įtarimai D.Špakauskienei buvo pateikti 2010 metų rugpjūčio pabaigoje, o D.Petrauskienei – rugsėjį.

Jų byla buvo išskirta iš buvusios Seimo kasininkės Reginos Petkelienės ir buvusios Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterės Olgos Goluskaitės bylos.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė po valdybos pasitarimo tvirtino, kad nei parlamento vadovybė, nei kancleris nebuvo informuoti apie Finansų departamento vadovėms pateiktus įtarimus.

„Oficialios informacijos nei aš, nei kiti valdybos nariai iš prokuratūros nesame gavę, kancleris tokios informacijos irgi neturėjo, buvo po straipsnio pasirodymo kalbėta su prokuratūros atstovais, jie atsakė, kad nematė jokių priežasčių, kad reikia informuoti Seimo kanceliarijos vadovą ir politikus“, – sakė Seimo pirmininkė.

Seimo kancleris savo ruožtu teigė žinojęs, kad yra išskirta byla dėl aplaidaus Seimo buhalterijos tvarkymo, tačiau tvirtino, jog prokuratūros atstovai jam sakę, kad pagrindo D.Petrauskienę ar D.Špakauskienę nušalinti nėra.

„Liepos mėnesį, man buvo minėta, kad yra antra byla, (...) man dažnai tenka ir dėl kitų dalykų bendrauti su apygardos vyriausiuoju prokuroru, ir aš jo klausdavau, kokie veiksmai turi būti kanceliarijoje padaryti. Jis sakė, kad kol kas nėra jokio pagrindo, ar izoliuoti jas, ar nušalinti, ar juo labiau atleisti iš darbo“, – tvirtino J.Milerius.

Klausiamas, ar finansininkės jam pranešė apie pateiktus įtarimus, Seimo kancleris tiesiai neatsakė ir tvirtino, jog raštu – ne, o žodžiu „buvo įspėta“. Jis pabrėžė, kad nušalinti jas nuo pareigų nematė reikalo ir prokuratūra.

„Man vienas iš prokurorų paaiškino labai vaizdžiai: įsivaizduokite, aš paskelbiu žiniasklaidai, kad J.Milerius mane sumušė, ir pasideda tyrimas, policija iš karto padeda bylą – ar tai reškia, kad jus turi atleisti?“ – kalbėjo parlamento kanceliarijos vadovas.

Kalbėdami apie padėtį Seimo Finansų departamente ir Seimo pirmininkė, ir kancleris pabrėžė, kad tuo metu, kai Seime įvykdyta vagystė, nė vienas jų nėjo dabartinių pareigų. „Šis kancleris J.Milerius, kai įvyko vagystė kasoje, nebuvo kancleris. Tiek aš, tiek kiti valdybos nariai vieni buvo, kitų nebuvo, ir Seimo vadovybė buvo kita. Kai tapau Seimo pirmininke ir pasiūliau pareigas eiti J.Mileriui, pirmas darbas, ką padarė J.Milerius, panaikino Seimo kasą. Iš tikrųjų buvo kuriozas – visos institucijos seniausiai nebeturi jokių kasų, o Seime atlyginimai, komandiruotpinigiai buvo mokami per kasą. Dabar kasos nėra, kaip ir visose institucijose, tiek atlyginimai, tiek komandiruotpinigiai pervedami į kortelę“, – aiškino I.Degutienė.

2009 metų liepą Seimo kanceliarijos kasoje pasigedus per 440 tūkst. litų, buvusi Seimo kasininkė Regina Petkelienė apkaltinta iššvaisčiusi per 370 tūkst. litų. Šiuos pinigus ji esą perleido buvusiai Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterei Olgai Goluskaitei, o dar beveik 70 tūkst. litų pasisavino. R.Petkelienės ir O.Goluskaitės byla nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Įtarimai Finansų departamento vadovėms pateikti, kai už didelės sumos pinigų iššvaistymą teisiama buvusi Seimo kasininkė prabilo apie esą buvusią netvarką Seimo kanceliarijos buhalterijoje.

Ji aiškino, kad nesilaikydama taisyklių skolindavusi pinigų iš kasos parlamentarams bei Seimo kanceliarijos darbuotojams, tarp jų – ir kancleriui J.Mileriui, kanceliarijos Finansų departamento vadovei D.Petrauskienei, kuri esą negrąžino 120 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius