Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2013 02 13

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis negriaus Druskininkų mero Ričardo Malinausko nelegalios tvoros ir valstybei 25 arų negrąžins

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis nelegalios tvoros, vientisai juosiančios Druskininkų mero namų valdą ir gretimai esančius 25 arus valstybinės žemės, negriaus. Ministras pirštu duria į prokurorus.
Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų 11
Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų g. 11 / V.Danauskienės iliustr.

Vakarienės „Snow arenoje“ esančiame restorane užliūliuotas aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis antradienio pavakarę pabūgo pasidomėti nelegaliai aptverta valstybine žeme prie Druskininkų savivaldybės mero, Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininko ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento  Ričardo Malinausko gyvenamo namo Turistų gatvėje Druskininkuose.

V.Danauskienės iliustr./Ministras Valentinas Mazuronis lankėsi Druskininkuose
V.Danauskienės iliustr./Ministras Valentinas Mazuronis lankėsi Druskininkuose

Brakonierius medžiotojus ir žvejus tūkstantinėmis baudomis gąsdinantis V.Mazuronis nelegaliai aptvertu 25 arų valstybinės žemės sklypu pačiame Druskininkų kurorto centre, šalia valstybės saugomos nekilnojamojo turto vertybės – M.K.Čiurlionio sodybos-muziejaus – mero R.Malinausko gyvenamojo namo valdos prieigose, nesidomės.

Į svečius aplinkos ministrą pasikvietęs Druskininkų savivaldybės meras R.Malinauskas vargu ar galėjo tikėtis tokio akibrokšto: sužinoję apie būsimą susitikimą, į Druskininkų savivaldybės administracijos pastatą sugužėję žurnalistai ministro V.Mazuronio ėmė klausinėti apie nelegalią tvorą, juosiančią mero R.Malinausko namų valdą ir šalia esantį valstybinės žemės sklypą – iš viso apie 12 arų nuosavos R.Malinausko ir 25 arus valstybinės žemės.

„Viešąjį interesą Lietuvoje pagal įstatymą gali ginti prokurorai, deja, ne ministras. Jeigu būtų mano valia, aš griežtai imčiausi tokių nelegalių tvorų“, – antradienio pavakarę, po keletą valandų trukusio susitikimo Druskininkų savivaldybėje, 15min.lt sakė aplinkos ministras V.Mazuronis.

Viešąjį interesą Lietuvoje pagal įstatymą ginti gali prokurorai, deja, ne ministras. Jeigu būtų mano valia, aš griežtai imčiausi tokių nelegalių tvorų.

Pagal įstatymą, nelegalias statybas ir statinius kontroliuoja ir prižiūri Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros inspekcija prie Aplinkos ministerijos. Valstybinę žemę nuo neaiškių jos naudotojų privalo ginti Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Tačiau kai kalba pasisuka ne apie porą stintų tinklu sužvejojusį brakonierių ar stirnas iš skriejančių rogių šaudančius kaimo gaidelius, o apie vaizdelį per vietos kunigaikštystės caru vadinamo mero namo langus, rankas iškelia ir principingiausias ministras: „Čia prokurorų reikalas.“

Susipykti su laimės vaikiu, kurio vadovaujamo miesto šventėse kaip garbingiausi svečiai priimami buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas ar dabartinis vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius, ne tik nesinori, bet ir prisibijoma.

Prokurorai konstatavo faktą: valstybinės žemės gabalas – už tvoros

Kauno apygardos prokuratūra, Generalinės prokuratūros pavedimu aiškinusis mero R.Malinausko panosėje išdygusių

V.Danauskienės nuotr./Ž.Pacevičius ir R.Malinauskas
V.Danauskienės nuotr./Ž.Pacevičius ir R.Malinauskas

tvorų atsiradimo aplinkybes, dar praėjusių metų lapkričio 30 dieną Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės Liudmilos Borisovos priimtu nutarimu Nr. P-5305, konstatavo: šalia Druskininkų savivaldybės merui R.Malinauskui priklausančio Turistų gatvės 11 numeriu, Druskininkuose, pažymėto gyvenamojo namo namų valdos sklypo yra neaiškiomis aplinkybėmis aptvertas 25 arų ploto valstybinės žemės sklypas.

V.Danauskienės iliustr./Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų 11
V.Danauskienės iliustr./Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų g. 11

Tačiau iki šiol niekas nesiima nei griauti galimai nelegalios tvoros, nei ieškoti jos savininkų. Neskubama nukelti ir valstybinėje žemėje prie mero namų pastatytos pavėsinės, šuns voljero bei šašlykinės.

Fenomenali mero R.Malinausko atmintis

„2012-11-06 Inspekcijos Alytaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius patikrino faktinius duomenis vietoje ir nustatė, kad laisvoje valstybinėje žemėje pastatyta vielos tvora šalia žemės sklypo (toliau – Sklypas) Turistų g. 11, Druskininkuose, ir žemės sklype Turistų g. 13, Druskininkuose. Patikrinime dalyvavo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Druskininkų skyriaus laikinai einanti skyriaus vedėjo pareigas Vitalija Balčienė bei žemės sklypo savininkas Ričardas Malinauskas, kuris pateikė paaiškinimą, jog tvora toje teritorijoje stovėjo nuo 1976 metų. Šios tvoros statytojas nenustatytas. <...> apie minėtą tvorą ir apie į vakarus nuo Sklypo laisvoje valstybinėje žemėje ant šaligatvio plytelių stovinčius pavėsinę ir voljerą bei metalinę šašlykinę, kurie <....> nėra statiniai ir priskirtini kilnojamiesiems daiktams, pranešta Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Druskininkų skyriui“, – rašoma prokurorės L.Borisovos nutarime, kuris dar 2012 metų gruodžio 5 dieną persiųstas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Kalbant eiliniam skaitytojui suprantamesne kalba, 1965 metais gimęs R.Malinauskas, nepasikuklino paliudyti, jog, jam būnant vos 11-kos, tvora, juosianti dabartinį mero namą Druskininkuose ir gretimai esantį valstybinės žemės sklypą, jau stovėjo.

Kaip skelbia oficiali Druskininkų politinio veikėjo R.Malinausko biografija, dabartinis kurorto vadovas 1976-aisiais,

V.Danauskienės iliustr./Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų 11
V.Danauskienės iliustr./Mero Ričardo Malinausko namas Druskininkuose Turistų g. 11

tariamais tvoros aplink jo dabartinį gyvenamąjį namą statymo metais, telankė Radviliškio rajono Alksniupių aštuonmetę mokyklą – ketvirtą klasę.

Tačiau Druskininkų žemėtvarkininkams ir statybų priežiūros inspektoriams tokio mero paaiškinimo užteko. Niekas nesidomėjo, kas, kada ir kodėl iškasė nemažą tvenkinį valstybinėje žemėje šalia mero R.Malinausko namų – būtent toje aptvertoje teritorijoje.

Ir jau visai nesvarbu, kad tvora, juosianti mero namus ir gabalą valstybinės žemės, savo išvaizda ir kokybe plika akimi net ne specialistui neprimena beveik keturis dešimtmečius čia neva rūdijančio vielos tinklo.  

Sutapimas, tačiau po tokių statybų inspektorių ir žemėtvarkininkų „patikrinimų vietoje“, Druskininkų savivaldybė nutraukė nuomos sutartis su šiomis tarnybomis dėl jų nuomotų patalpų Druskininkų savivaldybei priklausančiuose pastatuose.

Prokurorų tyrimas – Seimo komiteto teikimu

15min.lt išsiaiškino, kad pareiškimas Generalinės prokuratūros vadovui Dariui Valiui „Dėl nusikalstamos veiklos nustatymo“ buvo išsiųstas dar 2012 metų rugsėjo 24 dieną. Tą pačią dieną jis gautas ir Generalinėje prokuratūroje, ką liudija suteiktas dokumento registracijos numeris Nr. 5.6-4619.

Prokurorų buvo prašoma labai konkrečiai: ginant viešąjį interesą, įvertinti pateikiamą informaciją apie galimas nusikalstamas veiklas ir galimą dokumentų klastojimą.

Be kitų klausimų, susijusių su Europos Sąjungos paramos lėšų įsisavinimo Druskininkuose peripetijomis, įtartinai persipynusiais mero R.Malinausko ir bendrovių „Stamita“ ir „Skirnuva“ interesais, statybomis Druskininkuose, buvo prašoma išsiaiškinti ir labai konkretų klausimą – kodėl galima drąsiai apsitverti ir naudoti miesto centre didelį gabalą valstybės žemės?

Pareiškimą generaliniam prokurorui siuntė ne koks senjoras druskininkietis menininkas ar nupušęs bedarbis visuomenininkas, bet Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Tą liudija ant lydraščio esanti tuometinio šio komiteto pirmininko, dabartinio Seimo nario Arvydo Anušausko pavardė ir parašas.

Kalbintas A.Anušauskas puikiai prisiminė tokio pareiškimo atsiradimo aplinkybes. „Buvome gavę įdomią ortofoto nuotraukomis iliustruotą medžiagą su dar įdomesnėmis pastabomis. Mano nuomone, ten buvo rimtų ir negerų dalykų, todėl kreipėmės į prokurorus ginti viešąjį interesą“, – 15min.lt sakė konservatorius A.Anušauskas.

Po rinkimų prokurorų išvados nusėdo Seimo stalčiuose

Tačiau prokurorų išvadų Seimo narys A.Anušauskas nesulaukė. Po rinkimų į Seimą valdžion atėjus R.Malinausko bendrapartiečiams socialdemokratams, prokurorų išvados apie nelegaliai aptvertą valstybinės žemės sklypą pačiame Druskininkų centre ir tų pačių prokurorų priimtą nutarimą atsisakyti ginti viešąjį interesą, ilgam nugulė dabartinio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko, „darbiečio“ Artūro Paulausko stalčiuose – to paties, buvusio aplinkos ministro, buvusio Seimo pirmininko, kurį paaiškėjęs faktas apie valstybinės žemės sąskaita „pasididintą“ namų valdą Tarandėje keleriems metams buvo pasodinęs ant atsarginių politikos žaidėjų suolelio.

Kauno apygardos prokuratūra, užuot ėmusis nepriklausomo Seimo komiteto pateiktos medžiagos tyrimo, nuėjo lengvesniu keliu.

Praėjus beveik mėnesiui, 2012 metų spalio 18 dieną, išsiuntinėjo raštą Nr. (P-5601)2(305)-40502, kuriuo Nacionalinės žemės tarnybos, Viešųjų pirkimų tarnybos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcijos, Kultūros paveldo departamento, Ūkio ministerijos, Vyriausybės atstovo Alytaus apskrityje tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Alytaus bei Druskininkų apylinkių prokuratūrų bei Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato paprašė pateikti informaciją, ar dėl Seimo komiteto siunčiamų klausimų buvo atliekami kokie nors tyrimai.

Klausiamos informacijos apimtis pasirodė didesnė, tad prokurorai Seimą informavo apie atsakymo pateikimo termino pratęsimą: iš turimų dokumentų matyti, kad gavusi Generalinės prokuratūros raštą, Kauno apygardos prokuratūra realiai jo ėmėsi tik praėjus beveik mėnesiui nuo gavimo, o užklaustosios institucijos savo atsakymus siuntė dar mėnesį laiko, kol 2012 metų gruodžio 5 dieną buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir ginti viešąjį interesą Druskininkuose, nesant tam juridinio pagrindo.

Artūras Paulauskas: prokuratūros nutarimo apskundimo terminai pasibaigę

- Jūsų komitetui buvo pateiktos prokurorų išvados dėl viešojo intereso gynimo atsisakymo Druskininkų mieste. Ar komitete jas svarstėte? – pirmadienį, vasario 11-ąją,  15min.lt pasiteiravo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko A.Paulausko.

- Jūs sakote, išvadas? Aš tik neseniai jas pamačiau, ne prie manęs tie pareiškimai buvo rašyti, reiktų aiškintis su Anušausku – ar ten buvo jo, kaip Seimo nario, ar kaip Komiteto, paklausimas. Aš dabar perskaičiau tas išvadas. Ne, dar nesvarstėme, gal trečiadienį (šiandien, vasario 13 dieną, - aut.past.) svarstysime, komitetas rinksis į posėdį.

Bet juk dabar toks svarstymas kaip ir beprasmis – prokuratūros nutarimo apskundimo terminai seniausiai pasibaigę. Pagal įstatymą skųsti prokuroro priimtą nutarimą galėjo tik Komitetas, kaip pareiškėjas. Dabar išeitų, kad sutinkate su tuo, jog ankstesnio Komiteto pareiškimas Generalinei prokuratūrai – tik pučiamas muilo burbulas?
Niekas dar čia nepasibaigę, sakau jums. Svarstysime, žiūrėsime, dar negavome iš žemėtvarkininkų atsakymo dėl tos aptvertos žemės. Kai gausime, tada žiūrėsime su tomis išvadomis. Paskambinkite man ketvirtadienį, ryte, devintą – gal jau ką žinosiu.

- Ar Jums atrodo normalu, kad vidury kurorto kelerius metus stovi aptvertas valstybinės žemės sklypas po paties mero langais ir niekas tuo nesidomi?

- Ar normalu? Ne tai reikia aiškintis, o klausti – ar teisėta? Reikia žiūrėti, ar ta tvora įteisinta kaip statinys, ar ji įregistruota kadastro registruose, kas jos savininkas ir panašiai. Tada bus matyti...

- Kas tą turėtų daryti, Jūsų nuomone?

- Na, tas, kam tai rūpi. Va, jums rūpi, dar gal kam, – nuskambėjo A.Paulausko atsakymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius