-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 01

Apsaugos policija pažeisdama įstatymus dirbo išskirtinėmis sąlygomis

Vadinamoji apsaugos policija veikė išskirtinėmis sąlygomis ir taip pažeidė Konkurencijos įstatymą, nutarė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).
Policija įvykio vietoje
Policija / vilkmerge.lt nuotr.

Konkurencijos taryba pranešė, kad LVAT atmetė Policijos departamento (PD) prie Vidaus reikalų ministerijos skundą dėl prašymo panaikinti Konkurencijos tarybos nutarimą, priimtą 2006 metų sausio 12 dieną.

Konkurencijos taryba šiuo nutarimu pripažino, kad Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymų nuostatos dėl vadinamosios apsaugos policijos prieštarauja Konkurencijos įstatymo 4 straipsniui ir įpareigojo PD pakeisti nuostatas taip, kad jos šiam įstatymui neprieštarautų.

Minėtuose policijos generalinio komisaro įsakymuose įtvirtinama, jog viešosios policijos apsaugos skyriai pagal sutartis saugo juridinių ir fizinių asmenų turtą bei fizinius asmenis.

Tuo metu Konkurencijos įstatymo 4 straipsnis įpareigoja valstybės valdymo ir savivaldos institucijas užtikrinti sąžiningos konkurencijos laisvę. Minėtoms institucijoms draudžiama priimti teisės aktus arba kitus sprendimus, kurie teikia privilegijas arba diskriminuoja atskirus ūkio subjektus ar jų grupes ir dėl kurių atsiranda ar gali atsirasti konkurencijos sąlygų skirtumų atitinkamoje rinkoje konkuruojantiems ūkio subjektams.

Konkurencijos tarnyba 2006-aisiais išaiškino, kad Lietuvos policijos apsaugos skyriams teisės aktais suteiktos policijai būdingos teisės ir papildomi įgalinimai, tarp jų ir specialiųjų priemonių naudojimas, suteikia jiems privilegijas, todėl policijos apsaugos skyriai ir privačios saugos tarnybos, teikdami komercines asmens ir turto apsaugos paslaugas, rinkoje veikia skirtingomis konkurencijos sąlygomis.

Išsiaiškinta, kad komercinę asmens ir turto saugos veiklą vykdančiai apsaugos policijai paliekamos visos Policijos veiklos įstatymu pareigūnams suteiktos specialiosios teisės, kurių pagal Asmens ir turto saugos įstatymą neturi tą pačią veiklą atitinkamoje rinkoje vykdančios saugos tarnybos.

Pavyzdžiui, Lietuvos policijos apsaugos skyriai turi tokius įgaliojimus kaip teisė naudotis specialiomis policijos transporto priemonėmis (automobiliais su pirmenybę kelyje suteikiančiais švyturėliais), galimybė bet kuriuo paros metu įeiti į fiziniams ir juridiniams asmenims priklausančias gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas bei teritorijas, sustabdyti transporto priemones ir į jas patekti.

PD ir Konkurencijos tarybos ginčą dėl pastarosios nutarimo teismai nagrinėjo nuo 2006 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius