-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 17

Ar šiemet į Seimą išrinkome daugiau jaunimo? Skaičiai sako, kad taip

Per pirmąjį rinkimų turą Seimas šiek tiek atjaunėjo. Vidutinis 73-jų politikų, kurie jau po pirmojo turo užsitikrino vietą 2020-2024 m. kadencijos Seime, amžius yra 45,8 metai. Palyginimui, visų į 2016-2020 m. Seimą išrinktų kandidatų amžiaus vidurkis buvo 50,6 metų, o į 2012-2016 m. Seimą išrinktų kandidatų amžiaus vidurkis buvo 52,8 metų.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Skaičiuojant vidurkius žiūrėta, koks Seimo narių amžius buvo pirmojo turo rinkimų dieną (2020 m. spalio 11 d.).

Po pirmojo rinkimų turo vietą Seime 3 politikai (Ingrida Šimonytė, Česlavas Olševskis ir Beata Petkevič) užsitikrino triumfavę savo vienmandatėse apygardose. Dar 70 politikų savo partijų sąrašuose užėmė aukščiausias vietas ir pagal daugiamandatėje apygardoje laimėtus mandatus garantuotai pateks į Seimą.

Tarp šių politikų – 24 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) atstovai, 16 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų, 9 „darbiečiai“, po 8 socialdemokratus ir Laisvės partijos atstovus, 6 Liberalų sąjūdžio atstovai ir 2 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Laisvės partija – jauniausi, socialdemokratai – vyriausi

Skirtingų partijų narių vidutinis amžius gana pastebimai skyrėsi. Jauniausia pagal į Seimą pirmajame rinkimų rate išrinktų narių amžiaus vidurkį yra Laisvės partija. Aštuonių šios partijos sąrašo narių, išrinktų į Seimą, amžiaus vidurkis yra 37,2 metai.

Beatričės Bankauskaitės nuotr./Laisvės partija
Beatričės Bankauskaitės nuotr./Laisvės partija

Antroji pagal jos narių jaunumą yra Darbo partija. Devynių šios partijos sąrašo narių, išrinktų į Seimą, amžiaus vidurkis yra 41,6 metai.

Tuo tarpu aukštyn Seimo narių amžiaus vidurkį labiausiai kelia Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai. 6-ių daugiausia pirmumo balsų gavusių Liberalų sąjūdžio sąrašo narių, kurie pateks į Seimą, amžiaus vidurkis yra 52,3 metai, o 8-ių socialdemokratų, taip pat jau užsitikrinusių vietas Seime, amžiaus vidurkis yra 52,6 metų.

Per vidurį tarp šių dviejų polių atsidūrė dvi daugiausiai mandatų pirmajame Seimo rinkimų ture iškovojusios partijos – TS-LKD ir LVŽS.

Jau išrinktų šių partijų kandidatų amžiaus vidurkis yra labai artimas bendram Seimo narių amžiaus vidurkiui.16-os politikų, su LVŽS sąrašu išrinktų į Seimą, amžiaus vidurkis yra 45,1 metai. 24 konservatorių sąrašo narių, išrinktų į Seimą, amžiaus vidurkis yra 46,2 metai.

Dviejų LLRA-KŠS kandidatų, išrinktų vienmandatėse apygardose, amžiaus vidurkis yra 49 metai.

Mažiau negu 30 metų yra vienai jau išrinktai Seimo narei. 30-39 metų amžiaus grupei priklauso 25 iš 73 jau išrinktų Seimo narių. 40-49 metų amžiaus grupei priklauso 23 iš 73 jau išrinktų naujojo Seimo narių.

50-59 metų amžiaus grupei priklauso 10 naujojo Seimo narių. 60-69 metų amžiaus grupei priklauso 12 naujojo Seimo narių. 70 metų ir daugiau yra 2 Seimo nariams.

Jauniausia – „valstietė“ R.Miliūtė

Jauniausia rinkimų kandidatė, jau užsitikrinusi vietą Seime dėl daugiamandatėje apygardoje gautų pirmumo balsų, yra 29 metų amžiaus „valstietė“ Rūta Miliūtė. Beje, tai jai bus jau antroji kadencija Seime – praėjusioje kadencijoje ši politikė taip pat buvo jauniausia Seimo narė.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Miliūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Miliūtė

Antra pagal jaunumą naujojo Seimo narė – „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, kuriai Seimo rinkimų dieną buvo 30 metų.

Trečias pagal jaunumą naujojo Seimo jau išrinktas narys – taip pat 30-metis premjero patarėjas Lukas Savickas, taip pat išrinktas su LVŽS sąrašu. Abiems jiems tai bus pirmoji kadencija Seime.

31 metų amžiaus politikų į naująjį Seimą išrinkti net keturi. Tai Laisvės partijos atstovai Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius ir Vytautas Mitalas bei konservatorius Arūnas Valinskas. Visiems jiems, išskyrus A.Armonaitę, tai bus pirmoji kadencija Seime.

32 metai yra Laisvės partijos atstovėms Morganai Danielei ir Evelinai Dobrovolskai. 33 metai – „darbiečiui“ Viktorui Fiodorovui. Daugiau 35 metų amžiaus ar jaunesnių politikų į Seimą išrinkta nebuvo.

Kol kas jauniausias Liberalų sąjūdžio Seimo narys – 36 metų Simonas Gentvilas. Jauniausias socialdemokratas naujajame Seime – partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Jam yra 41-ri.

Vyriausias – K.Glaveckas

Vyriausias vietą Seime jau garantuotai užsitikrinęs kandidatas – 71 metų Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas. Jam tai bus jau aštuntoji kadencija Seime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

70 metų yra „valstiečiui“ Eugenijui Jovaišai. 66 metai – socialdemokratui Algirdui Sysui. Po 63 metus yra konservatoriams Kęstučiui Masiuliui ir Emanueliui Zingeriui, Laisvės partijos atstovui Artūrui Žukauskui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius