Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10

Ar šiemet į Seimą išrinkome daugiau jaunimo?

Bent jau pirmojo Seimo rinkimų turo metu Seimas reikšmingai neatjaunėjo. Vidutinis 70-ies politikų, kurie savo partijų sąrašuose užėmė aukščiausias vietas ir pagal daugiamandatėje apygardoje laimėtus mandatus garantuotai pateks į Seimą, amžius yra 50,7 metų. Palyginimui, į 2012-2016 m. Seimą išrinktų kandidatų amžiaus vidurkis rinkimų dieną buvo 52,8 metų.
Seimo rinkimų rezultatai
Seimo rinkimų rezultatai

Daugiausia jaunimo – pas konservatorius ir liberalus

Vis dėlto skirtingų partijų narių vidutinis amžius gana pastebimai skyrėsi. Jauniausi yra į Seimą patekę konservatoriai ir liberalai. Tiek 20-ies daugiausia pirmumo balsų gavusių ir į Seimą pateksiančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), tiek aštuonių pirmųjų Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) atstovų vidutinis amžius yra 46,25 metų – mažiau negu Seimo vidurkis.

Tuo tarpu aukštyn Seimo narių amžiaus vidurkį reikšmingiausiai kėlė socialdemokratai. 13-os daugiausia pirmumo balsų gavusių šios partijos sąrašo narių, kurie pateks į Seimą, amžiaus vidurkis yra 57,15 metų.

Nežymiai Seimo narių amžiaus vidurkį viršija ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Seime: 20-ies šios partijos kandidatų, patekusių į Seimą, amžiaus vidurkis yra 51,73 metų.

VIDEO: Seimo rinkimai: svarbiausi rezultatai vienoje vietoje

Penkių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos delegatų į Seimą amžiaus vidurkis siekia 52,8 metų, o „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovų vidutinis amžius – 52,6 metų.

Jauniausia – liberalė Aušrinė Armonaitė

Jauniausia rinkimų kandidatė, jau užsitikrinusi vietą Seime dėl daugiamandatėje apygardoje gautų pirmumo balsų, yra 27 metų LRLS atstovė Aušrinė Armonaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

32 metai yra konservatorei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei. 33 metai – liberalei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Po 34 metus yra gausiam būsimų Seimo narių būriui: TS-LKD atstovams Gabrieliui Landsbergiui, Mykolui Majauskui, Agnei Bilotaitei ir Laurynui Kasčiūnui, socialdemokratui Jurui Poželai, „tvarkiečiui“ Remigijui Žemaitaičiui.

Kol kas jauniausias LVŽS Seimo narys – 37 metų Mindaugas Puidokas.

Vyriausi vietą Seime jau garantuotai užsitikrinę kandidatai – 67 metų konservatorė Irena Degutienė ir tokio paties amžiaus liberalas Kęstutis Glaveckas. Po 66 metus yra „valstiečiams“ Eugenijui Jovaišai bei Viktorui Rinkevičiui.

Mažiau negu 50 metų yra trisdešimčiai iš 70 kol kas išrinktų Seimo narių: septyniems iš dvidešimties „valstiečių“, dvylikai iš dvidešimties konservatorių, dviems iš trylikos socialdemokratų, šešiems iš aštuonių liberalų, dviems LLRA atstovams ir vienam „tvarkiečiui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius