Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 14

Architektai sunerimę dėl naujos Palangos universaliosios salės projekto

Lietuvos architektų sąjunga Aplinkos ministerijai, Kultūros ministerijai, Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) ir Palangos miesto savivaldybei pareiškė susirūpinimą, jog visuomenei svarbaus ir kurorto kaitai didelę reikšmę turėsiančio pastato – naujos Palangos universaliosios arenos – projektavimo procesas stokoja viešumo.
Plyta
Statybos / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Prieš kelias dienas pasirodžius informacijai, jog jau yra parengtas universaliosios 2000 vietų arenos Palangoje techninis projektas, gautas leidimas objekto statybai, netgi svarstoma valstybinės paramos galimybė.

Lietuvos architektų sąjunga su nerimu seka arenos, kuri planuojama Palangos centrinio stadiono teritorijoje, projektavimo eigą. Prieš pusmetį LAS savo susirūpinimą raštu pareiškė toms pačioms aukščiau išvardintoms institucijoms, teigdama, jog statinys turės svarbią įtaką Palangos miestovaizdžio, urbanistinės struktūros, socialinio ir ekonominio konteksto kaitai, todėl jo architektūrinių, urbanistinių sprendinių kokybei privaloma skirti ypatingą dėmesį.

Tuomet LAS siūlė nutraukti paskelbtą viešųjų pirkimų konkursą, kurio vertinimo vienas svarbiausių kriterijų – projekto kaina, o ne kokybė, ir skelbti architektūrinį-urbanistinį konkursą, siūlė pagalbą jį organizuojant.

Anot architektų, atsakymo nebuvo sulaukta. Dar daugiau: konkursas įvykdytas, projektas parengtas ir suderintas be realaus viešumo. Juridiškai korektiškas procesas (privaloma, tačiau labai ribota ir neišsami informacija pateikta Viešųjų pirkimų tarnybos, Palangos savivaldybės tinklalapyje) nesuteikė galimybės nei profesionalams, nei plačiajai visuomenei, kuri bus tikrasis pastato vartotojas, susipažinti ir pareikšti nuomonę apie konkursą laimėjusios UAB „Simper“ parengtą projektą.

Rašte, išsiųstame Aplinkos, Kultūros ministerijoms, VPT ir Palangos merui, LAS ragina inicijuoti arenos projekto viešą pristatymą profesionaliajai bendruomenei, o kartu ir plačiajai visuomenei. Architektų sąjungos nuomone, viešumas, kad ir pavėluotas, yra būtinas siekiant aukščiausios architektūrinės, urbanistinės kokybės statant naujus pastatus vertingu gamtiniu ir urbanistiniu kontekstu pasižyminčioje Palangoje, o taip pat užtikrinant viešą Lietuvos piliečių interesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius