-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 30

Artūras Zuokas: Vilnius šilumos gamybai nenaudos dujų nei iš Rytų, nei iš Vakarų

Vilniaus meras Artūras Zuokas neslepia ambicingų planų sostinę šildyti tik biokuru. Tai esą pavyks padaryti jau artimiausiu metu. Pagalius į ratus, A.Zuoko teigimu, tik kiša Energetikos ministerija ir Vyriausybė, nes praradus vieną didžiausių Lietuvoje dujų pirkėjų – Vilnių, nebebus aišku, kam reikalingas suskystintų dujų terminalas.
„Vilniaus energija“
„Vilniaus energijos“ valdomas sostinės šilumos ūkis pajėgus pereiti prie biokuro, įsitikinęs A.Zuokas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Zuokas teigia, kad Vilniaus miesto taryba dar 2008 metais yra patvirtinusi planą pereiti prie biokuro ir sumažinti dujų vartojimą 70 proc. Tiek šilumos ir elektros energijos esą galima būtų pagaminti deginant biokurą ir rūšiuotas buitines atliekas.

„Šį planą mes vykdome, jau esame pasiruošę liepos mėnesį skelbti konkursą buitinių atliekų rūšiavimo gamyklai statyti. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai dėl antrojoje termofikacinėje elektrinėje planuojamo statyti antrojo biokuro katilo, 50 MW galingumo“, – apie planus pasakojo meras.

Jis užtikrino, kad šiuo metu ieškoma, kaip visą šilumos gamybą pervesti į biokurą. Esą tai kryptinga Vilniaus savivaldybės politika, tik praeitoje kadencijoje nevykdyta.

„Galiu pasakyti labai aiškiai – Vilniaus miesto savivaldybė nenaudos šilumos gamybai dujų nei iš Rytų, nei iš Vakarų. Tai gali įvykti iki 2016 arba 2018 metų. Nepaisant to, kad Vyriausybės pozicija yra priešinga. Mes suprantame, kodėl Vyriausybė padarė viską, kad šilumos kainos nemažėtų dar praėjusį šilumos sezoną ir kodėl Energetikos ministerija daro viską, kad biokuras į didžiuosius miestus neateitų. Suskystintų dujų terminalo projektas yra jiems prioritetinis ir jeigu Vilnius, būdamas antruoju dujų vartotojų Lietuvoje, nevartos dujų, tai tie įsipareigojimai investuotojams dėl terminalo statybų tampa niekiniais“, – tvirtino A.Zuokas.

Naujasis biokuro katilas bus statomas už tuos pinigus, kuriuos gaus „Vilniaus energija“, laimėjusi teismų procesą su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija dėl tam tikrų pajamų, neįtrauktų į tarifą. Ta suma, A.Zuoko teigimu, yra apie 18 mln. Lt. „Sutarėme, kad ši nauda būtų skirta ne „Vilniaus energijos“ dividentams sumokėti, o pervedant dar vieną katilą prie biokuro. Nors po pastarųjų įvykių iš akcininkų girdime nuogąstavimus, ar tą projektą verta tęsti, bet padarysime viską, kad tai būtų padaryta“, – teigė A.Zuokas, turėdamas omeny prieš beveik dvi savaites atliktas kratas su „Vilniaus energija“ susijusiose įmonėse.

Dar vienas biokuro katilas padidintų šilumos dalį, gaminamą naudojant biokurą. Šiuo metu jos Vilniuje pagaminama 13 proc., šis skaičius padidėtų iki 23 proc. Įgyvendinus atliekų rūšiavimo ir deginimo projektą, pradėjus deginti dumblą, A.Zuoko teigimu, deginant biokurą pagaminamos šilumos kiekis padidės iki 40 proc. Tai esą šilumą atpiginti 4 ct už kilovatvalandę, o per metus vilniečiai esą galėtų sutaupyti net 100 mln. Lt.

Pirmasis apie tai, kad Lietuvai suskystintų gamtinių dujų terminalas nėra reikalingas, prabilo koncerno „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) valdybos pirmininkas ir „Vilniaus energijos“ valdybos narys Andrius Janukonis po Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliktų kratų su „Vilniaus energija“ susijusiose įmonėse. Jo teigimu, politikai kalti, kad prieš beveik dvejus metus nebuvo pratęsta Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartis, kuri esą padėtų pereiti nuo brangių rusiškų dujų prie biokuro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius