-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 06

Atšauktos seksualinių mažumų eitynės kirstų per kišenę

Teismo sprendimas uždrausti sostinėje rengti netradicinės orientacijos asmenų eitynes „Už lygybę“ atvertų kelius homoseksualams prisiteisti kompensaciją iš Lietuvos, rašo „Lietuvos žinios“.
Seksualinių mažumų atstovai
Seksualinių mažumų atstovai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl šeštadienį planuotų gėjų eitynių kilęs ažiotažas neslūgsta. Trečiadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) sustabdė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo, kuriuo leista rengti eitynes, galiojimą. Tuo tarpu renginio organizatoriai pateikė skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kad šis panaikintų VAAT nutartį.

Jeigu VAAT nutartis nebus panaikinta, bylos nagrinėjimas užtruks daugiau nei porą mėnesių. Tad tikimybė, kad renginys, kaip suplanuota, vyks šeštadienį, yra labai maža.

Teisininkas Kęstutis Čilinskas įsitikinęs, kad jeigu homoseksualams nebus leista žygiuoti Vilniumi, Lietuvai gali tekti papurtyti kišenę.

Anot jo, gėjų eitynių uždraudimas būtų akivaizdus Konstitucijoje bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje numatytos teisės į susirinkimų laisvę pažeidimas. „Mažumų teisės, iš kurių pas mus kartais pasijuokiama, Europoje labai ginamos“, – tvirtino K.Čilinskas.

Jis įsitikinęs, kad homoseksualai Europos Žmogaus Teisių Teisme nesunkiai įrodytų, jog Lietuvoje jiems neteisėtais veiksmais buvo užkirstas kelias pasinaudoti susirinkimų laisve. „Panašiose bylose dažnai priteisiama kompensacija. Ji nėra labai didelė, bet juntama. Tiek, kad būtų parodyta, jog valstybė nubausta“, – „Lietuvos žinioms“ teigė K.Čilinskas.

Anot K.Čilinsko, didžiausią reklamą gėjų eitynėms padarė patys valdžios atstovai.

„Planuotas mažas susirinkimas. Jeigu į jį niekas nekreiptų dėmesio, jis eitų ir praeitų. Problema tokia, kad iš jo vieni daro tragediją, o kiti – komediją. Dabar dėl mažo renginio daug pasipiktinimų, draudimų, teismų. Net generalinis prokuroras įsitraukė į šią istoriją, nors jam čia vietos mažai. Piliečių teisė turi būti realizuojama ir jis, kaip prokuroras, turėtų ją ginti. Tačiau užima priešingą poziciją“, – stebėjosi K.Čilinskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius