-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 15 /15:07

Atsisveikinimas su Tadu Tumu: valstybės vadovų pagarba ir bendražygių prisiminimai

Vilniuje penktadienį prasidėjo atsisveikinimas su pirmuoju Ukrainos fronte žuvusiu lietuviu kariu savanoriu Tadu Tumu. Jis bus laidojamas šeštadienį Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Praėjusią savaitę atsisveikinimas su T.Tumu surengtas Ukrainos sostinėje Kyjive. Ten jam paskutinę pagarbą atidavė kovų bendražygiai, Ukrainos kariuomenės atstovai, Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas.

Po atsisveikinimo T.Tumo palaikai buvo kremuoti ir parvežti į Lietuvą.

Penktadienį urna pašarvota Vilniuje, Šv. Ignoto bažnyčios šarvojimo salėje. Šiandien visuomenė atsisveikinti su T.Tumu gali iki 20 valandos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje atsisveikinama su Tadu Tumu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje atsisveikinama su Tadu Tumu

G.Nausėda: „Aš atėjau pagerbti laisvės kario“

Pirmieji su T.Tumu atsisveikinti atvyko kariuomenės atstovai, Seimo nariai, vidaus ir krašto apsaugos ministrai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, prezidentas Gitanas Nausėda.

VIDEO: G.Nausėda apie Tadą Tumą: jis buvo drąsus, o laisvė jam buvo aukščiausia vertybė

G.Nausėda sako, kad Rusiją galima sustabdyti tik duodant visapusį atkirtį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje atsisveikinama su Tadu Tumu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje atsisveikinama su Tadu Tumu

„Atsakingi už karą ir žūtis yra tie, kurie tą karą pradėjo. Jų sustabdyti užkalbėjimais, įtikinėjimais, telefoniniais skambučiais neįmanoma“, – žurnalistams sakė šalies vadovas, penktadienį atvykęs į sostinės Šv. Ignoto bažnyčią, kur atsisveikinama su žuvusiuoju.

„Yra kitas kelias, teisingesnis ir efektyvesnis kelias – duoti atkirtį. Duoti atkirtį mūšio lauke ir visomis kitomis prasmėmis – tiek sankcijomis, tiek visišku izoliavimu. Svarbu, kad nebūtume nenuoseklūs ir nepriiminėtume pusinių sprendimų – vienos organizacijos izoliuoja, kitos – atsiveria. Man tai yra nesuprantama“, – pridūrė jis.

„Aš atėjau pagerbti laisvės kario. Mes visi puikiai žinome, kad Lietuva yra unikali ta prasme, kad mūsų visi žmonės, visi kaip vienas, yra pasirengę remti Ukrainą visomis priemonėmis. Ir ypatingai drąsūs žmonės yra pasirengę už tai sumokėti pačia aukščiausią kainą“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Pirmiausia, tai yra drąsus žmogus, kuriam tėvynės laisvė yra aukščiausia vertybė, žinoma, ir Ukrainos laisvė. Pagarba jam“, – sakė prezidentas.

Su T.Tumu atsisveikinti atvyko ir Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo aktyviausi sirgaliai. T.Tumas buvo aistringas Vilniaus „Žalgirio“ klubo gerbėjas, ten radęs ir savo žmoną, su kuria susilaukė dviejų vaikų.

A.Anušauskas: „Tikiuosi, tai paskutinė auka“

Krašto apsaugos ministras A.Anušauskas sakė, kad T.Tumas Antakalnio kapinėse bus laidojamas artimųjų prašymu:

„Krašto apsaugos ministerija visiems kariams – ir buvusiems, ir esamiems – visada teikia tą paramą. Tai yra sunkus metas, kai reikia organizuoti tokius dalykus. Aš labai viliuosi, kad tai yra paskutinė auka. Bet niekas negali ateities nuspėti. ir patiems ukrainiečiams dar šis karas kainuos labaoi brangiai“.

VIDEO: A.Anušauskas apie kare žuvusį Tadą Tumą: viliuosi, kad jis – paskutinė auka

S.Maliauskas: Tadas Kyjive pagerbtas ypatingai

T.Tumo bendražygis, karių instruktorius Sigitas Maliauskas sakė, kad Tadas Kyjive Ukrainos kariuomenės buvo pagerbtas ypatingai:

„Ukrainiečiai sakė, kad jie pirmą kartą matė, jog užsienietis karys iš bažnyčios būtų išneštas prie didvyrių sienos. Mes neabejojame, kad ten, Didvyrių lentoje, atsiras ir Tado nuotrauka. Ukrainos kariuomenė tikrai viską padarė gražiai ir tvarkingai“.

VIDEO: Tadą Tumą prisimenant: tai labai sukrėtė ukrainiečius, jis jiems buvo įkvėpimas

Pasak jo, fronte kiekvieno kario žūtis priimama skausmingai: „Tačiau vienas dalykas, kai už Ukrainos laisvę žūsta ukrainietis. Bet juos labai sukrečia, kai sužino, kad už Ukrainos laisvę žuvo užsienietis karys. Tadas važiuodamas į Ukrainą buvo pasirašęs 150-ojo artilerijos bataliono vėliavoje. Jis patiems ukrainiečių kariams yra įkvėpimas“.

Pasak S.Maliausko, kartu su Tadu važiavęs ukrainiečių karys liko gyvas, šiuo metu jis yra ligoninėje.

S.Maliauskas prisiminė, kad Tadas buvo labai ramaus būdo, nedaugiakalbis. Jis taip pat pasidalijo vidinėmis kariuomenės detalėmis. Anot jo, užsieniečiai kariai turi privilegiją pasirinkti tuos ginklus, kurie jiems patinka, turėti kelis ginklus, o ne imti tuos, kuriuos duoda. „Pavyzdžiui, lietuvis kulkosvaidininkas ten turi netgi tris kulkosvaidžius“, – sakė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sigitas Maliauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sigitas Maliauskas

S.Maliauskas taip pat papasakojo daugiau apie T.Tumo darbą fronte:

„Tadas dar nebuvo ten pernakvojęs nė vienos nakties, kai mes ten jį palikome. Paskui nuolatos susirašinėdavome. Viskas, ko aš prašydavau, tai, kai jie išeina į užduotį, kad jis parašytų „mes išeiname“, o kai grįš – kad „mes grįžome“. Jis buvo patenkintas paskutiniu paskyrimu, matyt, jam patiko naujovės. Jis buvo paskirtas antžeminių dronų operatoriumi. Tie dronai gali gabenti į pozicijas krovinius įvairiausius, šaudmenis, ant jų galima montuoti kulkosvaidžius. Tadas turėjo galimybę tokį droną nuvairuoti į vieną ar kitą poziciją ir iš ten apšaudyti priešo pozicijas. Taip pat tie dronai gali evakuoti sužeistus ir žuvusius. Tokiam darbui Tadas ruošėsi, tokį darbą pradėhjo dirbti, tik kad neilgai truko...“

Ukrainos ambasadorius: „Mes visi gedime jo sielos“

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta kalbėjo, kad atsisveikinti su žuvusiu už Ukrainos laisvę Lietuvos savanoriu yra sunku, apima sudėtingos emocijos.

VIDEO: Ukrainos ambasadorius: „Tado aukos Ukraina niekada nepamirš“

„Tadas Tumas buvo narsus karys. Jis kovojo už Ukrainos laisvę, Lietuvos laisvę, nes jau amžius kartu kovojame su Rusijos imperializmu. Tad turime padaryti viską, kad tai sustabdytume. Tai yra labai sunkūs laikai Europai. Visi mobilizuoja turimus išteklius, deda visas pastangas, kad sustabdytų šį karą ir užkirstų kelią tam, kad ateityje jis nepasikartotų. Tam, kad niekada nepatirtume to, ką jaučiame dabar. Ukrainiečiai niekada nepamirš šios aukos ir paramos. Mes visi gedime jo sielos“, – sakė ambasadorius.

Pražudė dronas

Apie T.Tumo, slapyvardžiu „Milžinas“, žūtį pranešta vasario 23-iąją. Jam buvo 42-eji.

Nuotr. iš S.Maliausko „Facebook“ profilio/Tadas Tumas
Nuotr. iš S.Maliausko „Facebook“ profilio/Tadas Tumas

Instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių salos“ vadovas Sigitas Maliauskas sakė, kad lietuvis kartu su ukrainiečiu prie Bachmuto į priešakines linijas vežė minas, kai į jų automobilį pataikė rusų FPV dronas.

„Pagal pareigas jis buvo minosvaidininkas. Bet kaip dažnai būna kovos veiksmuose, atliko įvairias pareigas – ir vairuotojo, ir šaulio, ir žvalgo“, – LRT RADIJO laidai „Lietuvos diena“ pasakojo S.Maliauskas.

Į penktą dešimtį įkopęs lietuvis kariauti į Ukrainą išvyko prieš tris mėnesius.

Galintys paremti žuvusio kario artimuosius, prašomi tai padaryti pervedant pinigus į VšĮ „Iki pergalės“ sąskaitą LT177300010171472276. Paskirties langelyje nurodyti „Žuvusio kario artimiesiems“.

Kas buvo T.Tumas?

Tadas Tumas buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus. Pernai jis baigė pasieniečių mokyklą, įsidarbino Šalčininkų užkardoje, bet vėliau išvažiavo į karą Ukrainoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis 15min patvirtino, kad T.Tumas pernai baigė Pasieniečių mokyklą ir keletą mėnesių dirbo pasienyje su Baltarusija. Vėliau iš tarnybos pasitraukė ir išvyko kovoti į Ukrainą.

T.Tumas buvo prisiekęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo gerbėjas. Jis priklausė ištikimiausiems klubo gerbėjams – Pietų IV, dažnai lankydavosi klubo rungtynėse. Pasak jį pažinojusiųjų, buvo ramaus būdo.

Pirmas žuvęs mūšio lauke

15min žiniomis, tai yra pirmasis Ukrainos kovos veiksmuose žuvęs lietuvis. Anksčiau buvo pranešta apie kelis mūšiuose sužeistus lietuvių kovotojus.

VIDEO: Su malda ir bičiuliais šalia: Kyjive pagerbtas kare žuvęs lietuvis Tadas Tumas

2023 m. vasarą Kyjivo ligoninėje mirė už Ukrainą Bachmute kariavęs lietuvis Valerijus Polkovnikovas. Apie jo mirtį pranešęs bičiulis teigė, kad V.Polkovnikovas mirė nuo Bachmute patirtų sužeidimų, tačiau Lietuvos ambasada Ukrainoje žinių apie sužeidimus nepatvirtino. Vėliau buvo patikslinta, kad žaizdos nebuvo pagrindinė mirties priežastis.

VIDEO: Ant kelių priklaupę kariai ir trimitai: Kyjive išlydėtas Ukrainos ir Lietuvos didvyris Tadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius