Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 16

Atstovė Strasbūro teisme ragina Lietuvos valdžią apsispręsti dėl lyties keitimo ir R.Pakso teisių

Lietuvos atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) Karolina Bubnytė ragina valdžios institucijas sutelkti pastangas ir įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimus dėl lyties keitimo operacijų bei per apkaltą iš prezidento pareigų pašalinto Rolando Pakso teisių dalyvauti rinkimuose.
Europos žmogaus teisių teismas
Europos žmogaus teisių teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo atžvilgiu ypač reikšmingos sutelktos visų suinteresuotų valdžios institucijų pastangos užtikrinant operatyvų ir kokybišką naujų teisėkūros iniciatyvų, susijusių su EŽTT sprendimais bylose L. prieš Lietuvą ir Paksas prieš Lietuvą, (...) parengimą ir įgyvendinimą“, – teigiama Karolinos Bubnytės parengtoje ataskaitoje. Šį dokumentą pirmadienį turėtų svarstyti Vyriausybė.

Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas pernai sukritikavo Lietuvą dėl draudimo keisti lytį ir paragino priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų R.Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose.

Europos Tarybos Ministrų komitetas pernai sukritikavo Lietuvą dėl draudimo keisti lytį ir paragino priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų R.Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose.

Dėl ilgai neįgyvendinamų sprendimų šiais dviem atvejais Lietuvai pritaikyta vadinamoji sustiprintos priežiūros procedūra.

Civilinis kodeksas įtvirtina teisę pakeisti lytį, tačiau ši nuostata praktiškai neveikia, nes Seimas jau daugiau kaip 10 metų nepriima tai reglamentuojančio įstatymo. Dėl to Lietuva dar 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Strasbūro teismas 2011 metais nusprendė, kad Lietuva pažeidė R.Pakso teises, uždraudusi šiam iki gyvos galvos būti renkamam Seimo nariu.

K.Bubnytė ataskaitoje taip pat atkreipė dėmesį, kad pagrindiniai Strasbūro teismo sprendimai galėtų būti verčiami į lietuvių kalbą. Tokias galimybes apsvarstyti Ministrų kabinetas pirmadienį pavesti specialiai sudarytai darbo grupei.

Praėjusiais metais Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre sulaukė mažiau skundų prieš Lietuvą nei užpernai.

2014 metais prieš Lietuvą buvo pateiktos 387 peticijos, 2013 metais – 428, pranešė Teisingumo ministerija.

Iš penkių su Lietuva susijusių bylų, kuriose EŽTT priėmė sprendimus dėl esmės, trijose nustatė konvencijos pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius