-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 17

Atšvaitai: naudojimo taisyklės

Uostamiestyje Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras kartu su Klaipėdoas aspkrities vyiausiuoju policijos komisariatu išdalijo bemaž du tūkstančius atšvaitų.
Klaipėdoje praeiviams dalyti atšvaitai.
Klaipėdoje praeiviams dalyti atšvaitai. / Organizatorių nuotr.

Kaip juos tinkamai segėti, kad būtų saugu? Pateikiame visuomenės sveikatos specialistų ir teisėsaugininkų parengtą informaciją. 

Atšvaitai – paprasta ir efektyvi priemonė užtikrinanti pėsčiųjų, dviratininkų, motociklininkų ir kitų eismo dalyvių saugumą prieblandoje ar tamsiu paros metu. Tyrimai rodo, jog net 90% informacijos apie nuolatos besikeičiančias eismo sąlygas, vairuotojai priima akimis. Todėl, ypač tamsiai apsirengę pėstieji ar dviratininkai, pablogėjus matomumui gali būti vairuotojų laiku nepastebėti.

Pavojingiausias laikas pėstiesiems – nuo lapkričio iki vasario pabaigos. Mat šiuo laikotarpiu didesnę paros dalį būna tamsu, dažni krituliai.

Efektyviausia saugumo priemonė tamsiu paros metu  – atšvaitai. Šiuo metu jų yra visokiausių rūšių ir formų – prisegami, prikabinami, prilipdomi, tačiau bene efektyviausi, apyrankės formos atšvaitai ant rankos. 

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos biuro administracijos veiklos vyresnysis inspektorius Virgaudas Bružas informavo, kad esant prastam orui bei tamsiam paros metui, svarbu ne tik turėti atšvaitą, tačiau ir tinkamai jį nešioti. Labai svarbu, kad atšvaitas būtų prisegtas dešinėje drabužių pusėje, automobilio žibintų aukštyje, kad jį matytų iš priekio atvažiuojantys vairuotojai. Juostinis atšvaitas dedamas ant dešinės rankos ties alkūne, o ant dešinės kojos žemiau kelio. Ant rankinės ar kuprinės atšvaitai dedami iš dešinės pusės (dešiniarankiams). 

Nereikia pamiršti, kad saugumas dažnai priklauso nuo matomumo. Atkreipkite dėmesį, kad pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas, todėl jį būtina pritvirtinti automobilio žibintų aukštyje, nes taip vairuotojai geriau pastebi atšvaitus. 

Atšvaitą ant vaikų drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas maksimaliai atspindės autotransporto šviesas ir siųs įspėjamąjį signalą automobilio vairuotojui. Prisegti ar prisiūti prie vaiko drabužių arba prikabinti prie , pavyzdžiui, prie kuprinės atšvaitai „apšviečia" vaiką 130–140 m atstumu nuo automobilio. Turintį atšvaitą vaiką vairuotojas, įjungęs trumpąsias šviesas, pastebės iš 140 metrų, o įjungęs ilgąsias – net iš 400 metrų atstumo! 

Atrodytų, kas yra atšvaitai? Audinio ar plastmasės gabaliukai, tačiau būtent jie gali išgelbėti ne vieną gyvybę.  Tiesiog reikia juos įsigyti ir tinkamai nešioti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius