-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 15

Audronius Ažubalis Lietuvos įvaizdžio problemas išreiškiant poziciją Baltarusijos atžvilgiu sieja su propaganda

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareiškė nemanantis, jog Lietuva turi įvaizdžio problemų reikšdama savo poziciją Baltarusijos atžvilgiu.
Protestuotojai
Protestuotojai Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio reikalų ministerijos vadovas pabrėžė, jog „joks įvaizdis nepadės, jeigu bus naudojamos propagandinės priemonės“.

„Lietuva išsakė (poziciją – BNS) ir viena iš pirmųjų, o pozicija labai paprasta, kad tie, kurie kalti, turi būti nubausti priemonėmis, dėl kurių turi susitarti Europos Sąjunga“, – sakė A.Ažubalis šeštadienį po Trakuose pasibaigusio neformalaus užsienio politikos strategų susitikimo.

Paklaustas, ar Lietuva pasisako už sankcijų Baltarusijai įvedimą jis atsakė: „Žinoma, o kada ji nepasisakė? Negirdėjau tokio dalyko“.

Tačiau jis pabrėžė, kad judėjimo apribojimų aukšto rango Baltarusijos pareigūnams atnaujinimas turi būti viena iš reagavimo priemonių į valdžios susidorojimą su opozicijos atstovais po Baltarusijos prezidento rinkimų.

„Kitas dalykas – viskas turi būti daroma pakete, kad tuo pat metu Europos vadovai turi priimti politinį sprendimą, kaip judėti Europos atsivėrimo Baltarusijos žmonėms link. Neturi būti visiškai atskirti procesai. Lietuvos pozicija yra paketas. Labai lengva priimti sankcijas – paėmei, nubalsavai, priėmei. Sąrašas yra, jį galima mažinti, galima didinti. Tačiau nugalėti inerciją, Europos užsidarymą – va kur yra iššūkis. Todėl Lietuva ir sako, sprendžiame šituos klausimus kartu“, – sakė ministras.

„Jeigu man, kas pasakys, kur A.Ažubalis, ar prezidentė, ar premjeras, ar netgi mūsų diplomatai uždaruose susitikimuose kalbėjo kitaip, aš būsiu nemaloniai nustebintas. Kadangi to nebuvo, man nėra, ką sakyti“, – dėstė A.Ažubalis.

Į žurnalistų pastabą, jog Lietuva turi įvaizdžio problemų jis atsakė, jog Europoje neišnyko propaganda.

„Aš manau, ne įvaizdžio problemų turi, aš manau, kad ir šiais laikais Europoje neišnyko propaganda ir propaganda yra naudojama. Joks įvaizdis nepadės, jeigu bus naudojamos propagandinės priemonės. Tik tiek galiu pasakyti. (...) Kažkas skleidžia. Jūs žinote, skaitote, matote. Jeigu kyla tokie klausimai, reiškia yra ir propagandos klausimai, o ne tikros informacijos“, – sakė URM vadovas.

A.Ažubalis taip pat tvirtino, jog pozicijų derinimas diplomatiniu lygmeniu vyksta ir Lenkija, nors santykiai tarp Vilniaus ir Varšuvos pastaruoju metu yra įtempti.

Vadinamajame „Sniego susitikime“ Trakuose dalyvavęs Latvijos užsienio reikalų ministras Girtas Valdis Kristovskis savo ruožtu netiesa pavadino informaciją, kad Latvija yra tarp šalių blokuojančių ES sankcijas Baltarusijai.

„Ne ne, tai visiškai neteisinga. Nežinau, iš kur atėjo tokios žinios. Mūsų pozicija yra kalbėti vienu balsu su Europos Sąjunga“, – aiškino Latvijos ministras.

Jo teigimu, būtina remti visas demokratines tendencijas Baltarusijoje ir nepamiršti, kad Baltarusija yra Latvijos kaimynė, o Ryga yra suinteresuota palaikyti verslo ryšius su šia šalimi.

„Aš manau, pozicija yra pakankamai aiški ir užsienio reikalų ministrai turės bendrą požiūrį. (...)Žinoma, tam tikra laikysena, kurią galima vadinti sankcijomis, bus“, – sakė G.V.Kristovskis.

Pastaruoju metu kai kurios žiniasklaidos priemonės, remdamosi anoniminiais šaltiniais, pranešė, esą derybose ES viduje Lietuva, Latvija ir Italija blokuoja sankcijas Baltarusijai, kurių siūloma imtis po susidorojimo su opozicija, pasibaigus prezidento rinkimams. Tai interviu BNS sakė ir britų savaitraščio „The Economist“ redaktorius Edwardas Lucasas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius