-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 12

Aukoti savo ar artimųjų organus transplantacijai sutiktų pusė Lietuvos gyventojų

Aukoti transplantacijai savo organus po mirties sutiktų pusė – 50 proc. – Lietuvos gyventojų, rodo nauja Eurobarometro apklausa.
Širdis
Širdis / BFL nuotr.

Padovanoti organų persodinimo laukiantiems žmonėms savo mirusių artimųjų organus sutiktų taip pat apie pusė – 53 proc. – apklaustųjų.

Paklausti, ar norėtų paaukoti savo organą iškart po mirties, lygiai pusė apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų atsakė teigiamai. Kiek daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) respondentų nurodė, kad to daryti nenorėtų, panašus skaičius apklausos dalyvių (26 proc.) atsakė nežinantys.

Pagal norinčiųjų aukoti savo organus transplantacijai rodiklį Lietuva nedaug atsiliko nuo Europos Sąjungos (ES), kur norintys tai daryti nurodė 55 proc. apklaustųjų.

Kaimyninėje Lenkijoje ir Estijoje norinčiųjų aukoti savo organus procentas taip pat buvo panašus: atitinkamai 53 ir 55 proc., tuo metu Latvijoje ketvirtadalis respondentų tai daryti norėtų, o 52 proc. nenorėtų.

Į klausimą, ar sutiktų paaukoti neseniai nenatūralia mirtimi mirusio artimo šeimos nario organą, jei to paprašytų ligoninėje, teigiamai atsakė 53 proc. apklaustųjų, to padaryti nesutiktų 22 proc. respondentų, o ketvirtadalis teigė nežinantys, kaip pasielgtų šiuo atveju.

Kaip svarbiausią priežastį, kodėl nesutiktų padovanoti savo ar artimojo organo transplantacijai, daugiausia apklausos dalyvių (27 proc.) nurodė, jog baiminasi manipuliacijų žmogaus kūnu.

17 proc. sakė nepasitikintys transplantacijos sistema ar visuomenės sistema apskritai, 9 proc. nurodė religines priežastis, „kitas“ priežastis įvardijo 24 proc. apklaustųjų, 23 proc. atsakė nežinantys.

68 proc. apklaustųjų Lietuvoje sakė nėra kalbėję apie organų donorystę ar transplantaciją su savo šeimos nariais. Su artimaisiais tai aptarė trečdalis (31 proc.) apklaustų gyventojų.

Bendrovė „TNS Gallup Lithuania“ pernai spalio 2–16 dienomis apklausė 1026 Lietuvos gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius