Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 27

Austrų ambasadorių gėjų Johanną Spitzerį į Vilnių atlydėjo partneris, Lietuvos URM jį pristato kaip kitų diplomatų sutuoktinius

Lietuvos seksualines mažumas ginančių užsienio diplomatų frontas stiprėja. Austrija į Vilnių atsiuntė Johanną Spitzerį, kuris tapo pirmu šios šalies ambasadoriumi, viešai pripažinusiu homoseksualumą. Jį atlydėjo partneris vengras, kuris Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje paminėtas kaip visų kitų ambasadorių sutuoktiniai.
Johannas Spitzeris ir Dalia Grybauskaitė
Johannas Spitzeris ir Dalia Grybauskaitė / president.lt nuotr.

„Pirmas Austrijos ambasadorius gėjus“, – žinutė tokiu pavadinimu pasirodė dienraščio „Der Standard“ tinklalapyje, kai J.Spitzeris praėjusią savaitę įteikė skiriamuosius raštus prezidentei Daliai Grybauskaitei. Ambasadoriumi diplomatas paskirtas pirmą kartą.

Vyras esą buvo pasirinktas kaip „tinkamiausias kandidatas“. Austrijos Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai teigimu, 54-erių diplomato homoseksualumas Lietuvoje neturės reikšmės. Tiesa, jis pripažino, kad tai vis tik gali tapti iššūkiu. „Katalikų Bažnyčios pozicija ten yra tokia pat svarbi kaip Lenkijoje“, – teigė ministerijos atstovas.

Bet faktas, kad J.Spitzeris yra pirmas viešai netradicinę seksualinę orientaciją prisipažinęs ambasadorius, anot laikraščio, kalba už save: „Ačiū Dievui, kad dabar Austrijoje įmanoma tokia karjera.“ Mat Austrijoje homoseksualai dar visai neseniai turėjo aktyviai kovoti už savo teises.

Ambasadoriaus partneris – skandinavistikos specialistas vengras – vykdavo su juo, kur tik diplomatui tekdavo dirbti: Austrijos ambasadoje Danijoje, Vienoje, Stokholme. Tačiau vyras nebuvo oficialiai pripažintas ambasadoriaus partneriu, todėl negalėdavo naudotis diplomatų sutuoktinių privilegijomis, pavyzdžiui, kompensacija už medikų priežiūrą susirgus.

Nepatenkinti tokia situacija, partneriai pasiskundė Strasbūro teismui, kuris 2010 m. pripažino Austrijos kaltę ir įpareigojo ją sumokėti 25 tūkst. eurų kompensaciją.

Johanno Spitzerio ir jo partnerio pavardė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje
Johanno Spitzerio ir jo partnerio pavardė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje

Dabar pora įsikūrė Vilniuje. Užsienio reikalų ministerijai, atrodo, tokia situacija nepasirodė neįprasta – ambasadai skirtame puslapyje nurodytos abiejų vyrų pavardės (J.E. dr. J.Spitzeris ir ponas dr. Peteris Erno Baksy), nors homoseksualai mūsų šalyje negali nei tuoktis, nei įteisinti partnerystės.

J.Spitzeris gimė Aukštutinėje Austrijoje. Vienoje baigė Diplomatinę akademiją, mokėsi Zalcburgo universiteto Teisės fakultete. Diplomatas moka anglų, prancūzų, vokiečių ir vengrų kalbas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius