Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 02 27

Azerbaidžanas įteikė protesto notą Lietuvai dėl Kalnų Karabacho

Azerbaidžano ambasadorius įteikė notą Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl Seime įvykusio renginio, kuriame dalyvaujant nepripažintos Kalnų Karabacho respublikos užsienio reikalų ministrui nutarta kurti draugystės su Kalnų Karabachu grupę.
Kalnų Karabachas – nesantaika tarp Azerbaidžano ir Armėnijos gali bet kada vėl įžiebti karą.
Kalnų Karabachas – nesantaika tarp Azerbaidžano ir Armėnijos gali bet kada vėl įžiebti karą. / „Scanpix“ nuotr.

Azerbaidžanas dėl šio renginio pareiškė „gilų susirūpinimą“ ir perspėjo, kad tai „gali neigiamai atsiliepti dvišaliams santykiams“, BNS trečiadienį sakė ambasados atstovas.

„Visos šios teritorijos yra okupuotos Armėnijos karinių pajėgų. Bet kokie veiksmai be Azerbaidžano Respublikos sutikimo yra laikomi mūsų respublikos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimu“, – BNS sakė ambasados pareigūnas, nenorėjęs būti cituojamas pavarde.

„Išsakėme savo gilų susirūpinimą ir paprašėme Užsienio reikalų ministerijos paaiškinti šį atvejį. Taip pat informavome minsiteriją, kad tokie veiksmai gali neigiamai paveikti mūsų dvišalius santykius“, – sakė Azerbaidžano diplomatas.

Pasak jo, notą asmeniškai įteikė ambasadorius Hasanas Mammadzada.

Viena iš renginio Seime organizatorių parlamentarė, Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė BNS sakė, kad jis buvo skirtas pažymėti Armėnijos nepriklausomybės 25-mečiui.

Jos teigimu, nepripažintą Kalnų Karabacho užsienio reikalų ministrą pakvietė Lietuvos-Armėnijos forumas, kuriame dalyvauja ir Lietuvos parlamentarai, ir visuomeninės organizacijos.

„Jis neatvažiavo čia užmegzti diplomatinių santykių. Žmogus atvažiavo dalyvauti konferencijoje. Jeigu pradėsime kalbėti apie tai, kad uždrausime atvažiuoti dalyvauti renginiuose kažkam, kas mums nepatinka, tai kuo mes ne baltarusiai?“, – kalbėjo D.Kuodytė.

Sprendimą kviesti šį pareigūną ji motyvavo tuo, kad Armėnijos „kelias į laisvę prasidėjo būtent nuo judėjimo dėl Karabacho“.

Pasak Seimo narės, parlamentinė draugystės grupė su Kalnų Karabachu įkurta norint „bendrauti, galbūt užmegzti kažkokius ryšius, galbūt kultūriniai projektai galėtų būti“. D.Kuodytės, grupėje ketina dalyvauti bent 10 Seimo narių.

Etniniai armėnų separatistai, remiami Jerevano, Kalnų Karabacho kontrolę perėmė dešimtajame dešimtmetyje vykusiame kare, per kurį žuvo apie 30 tūkst. žmonių. Kalnų Karabacho nepriklausomybės nepripažįsta nė viena pasaulio šalis, tarptautinė bendrija teisiškai laiko regioną Azerbaidžano dalimi.

Azerbaidžanas ne kartą grasino atsiimti Kalnų Karabachą jėga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius