Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Bačkiui atlikta operacija (atnaujinta 12.26 val.)

Vilniaus arkivyskupui kardinolui Audriui Juozui Bačkiui trečiadienį buvo atlikta operacija.
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis.
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose vakar A.J.Bačkiui buvo įdėtas širdies stimuliatorius. Teigiama, kad arkivyskupas kardinolas į ligoninę buvo paguldytas sekmadienį, o jau rytoj turėtų būti išleistas.

Jaučiasi gerai

Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė naujienų portalui 15min.lt kalbėjo, kad širdies ritmo sutrikimai Bažnyčios hierarchui – ne naujiena. Pastaruoju metu bėdos dėl širdies A.J.Bačkiui kartojosi vis dažniau ir keldavo rimtų problemų. Laimė, dabar po operacijos Bažnyčios galva jaučiasi gerai ir penktadienį turėtų būti išleistas iš gydymo įstaigos.

„Dabar kardinolas jaučiasi gerai. Trečiadienį jam atliko operaciją ir įdėjo stimuliatorių. Jau vakar vakare jis jautėsi neblogai, šiandien taip pat. Rytoj A.J.Bačkį turėtų išleisti iš ligoninės, jeigu šiandien būklė nepablogės“, – tikino kurijos atstovė. Paklausta, ar kardinolui sveikata sušlubavo staiga, moteris pasakojo, esą bėdos dėl širdies veiklos sutrikimų pastaruoju metu keldavo vis rimtesnių problemų.

Dėl problemų su širdimi Bažnyčios hierarchas negalėjo dalyvauti ir Šiluvos Dievo Motinos 400 metų apsireiškimo jubiliejaus iškilmėse. Jis buvo paguldytas į reanimaciją, gydytojai Jo Eminencijos širdies darbą atkūrė elektrošoku.

Ar pavojinga aritmija?

Aritmijos kyla dėl įvairių priežasčių ir yra dažnai pasitaikantis reiškinys. Tai dažniausiai susiję su padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, priešinfarktine būkle.

Tarp sveiko žmogaus širdies susitraukimų yra lygūs laiko tarpai. Jų dažnumo sutrikimas vadinamas aritmija. Jei širdies ritmas – per lėtas, širdis negali perpumpuoti pakankamai kraujo. Jaučiamas nuovargis, žmogus gali prarasti sąmonę. Tokiu atveju ligoniui reikalingas kardiostimuliatorius. Ypač sunkiais aritmijos atvejais žmogus gali pradėti dusti, justi skausmą krūtinėje ir net mirti. Specialistai rekomenduoja apsilankyti dėl aritmijos pas gydytoją tuomet, kai reiškinys bent kelis kartus kartojosi keletą dienų.

Dar praeitame šimtmetyje mokslininkai atrado, kad širdį galima paveikti elektra. Buvo sukurtas elementarus generatorius, kuris buvo implantuotas į žmogaus kūną. Laidelis kraujagyslėmis įleidžiamas į širdies vidų ir pritvirtinamas prie širdies sienelės. Širdies raumuo susitraukimu reaguoja į generatoriaus impulsus. Pirmą kartą Lietuvoje stimuliatorius implantuotas dar 1961 metais.

Implantuojant kardiostimuliatorių pacientui dažniausiai užtenka vietinės nejautros. Jei nekyla komplikacijų, po kelių parų pacientas išleidžiamas iš gydymo įstaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius