-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Baltarusija gali ir nepastatyti atominės elektrinės – „Eurasia Daily Monitor“

Daugėja ženklų, kad Baltarusijos atominė elektrinė bus pastatyta gerokai vėliau nei planuojama arba iš viso nepastatyta, rašo tyrimų instituto „Jamestown Foundation“ leidinys „Eurasia Daily Monitor“.
Baltarusijos reikalavimai dėl atominės elektrinės statybos neatitinka Prancūzijos galimybių.
Baltarusija gali ir nepastatyti atominės elektrinės. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Stebėtojai neatmeta galimybės, kad elektrinės projektas gali būti tik gudrybė, Minskui siekiant gauti daugiau paskolų iš Rusijos ir galbūt iš Lietuvos, kuri yra kita tikėtina Kaliningrado elektrinės energijos gavėja, rašo leidinys.

Pasak jo, kokios bebūtų galimos machinacijos, aiškiai matyti, kad įgyvendinti projektą vėluojama, kad Rusijai – pagrindinei projekto partnerei, statytojai ir finansuotojai – jis nėra itin svarbus, ir projektas kelia daug klausimų ir rūpesčių Lietuvoje.

Elektrinės statybos Baltarusijoje priešininkai viliasi, kad Lietuva iškels galimas problemas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO).

Apie būsimą elektrinę kalbama jau trejus metus. Ištirtos įvairios galimos statybvietės, o 2008 metų gruodį šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka paskelbė, kad elektrinė bus pastatyta prie Astraveco (Astravo) miestelio Gardino regione visai netoli Lietuvos sienos.

Pernai gegužę Baltarusija ir Rusija pasirašė dokumentą dėl dvišalio bendradarbiavimo taikaus atominės energijos naudojimo srityje. Tuo metu šalys sutarė bendradarbiauti siekiant užbaigti Baltarusijos atominės elektrinės statybą. Baltarusijos energetikos viceministras Mikalajus Michaliukas pranešė, kad oficialus susitarimas bus pasirašytas iki 2010 metų pirmojo ketvirčio pabaigos.

Tam tikrais atžvilgiais atrodytų, kad procesas vyksta įprasta tvarka. Pavyzdžiui, vasario pradžioje Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) atominės energijos departamento direktorius Jongas Kyunas Parkas Minske pareiškė kartu su kolegomis esąs pasirengęs padėti Baltarusijai pastatyti elektrinę, kurios galingumas siektų 2,4 megavato.

Dabar Baltarusija turi aptarti elektrinės poveikį aplinkai su kaimyninėmis šalimis ir Austrija. Kovo pradžioje Baltarusijos aplinkos pirmasis viceministras Vitalis Kulikas pareiškė, kad pagrindinės derybos vyksta su Lietuvos ir Ukrainos vyriausybėmis.

Tačiau kitais atžvilgiais vyrauja absoliuti painiava. Pasak projekto kritikų, vanduo elektrinei bus tiekiamas iš Neries upės, dėl to jos vandenys gali būti užteršti ir tai sukels pavojų lašišos populiacijai. Taip pat pabrėžiama, kad nenumatyta jokia reaktorių atominių atliekų perdirbimo tvarka, o tai reiškia, kad radioaktyvūs produktai bus laidojami labai arti sienos su Lietuva.

Pirmąjį šios elektrinės reaktorių planuojama užbaigti 2016 metais, o antrąjį – 2018 metais.

Kaliningrade elektrinės statyba jau pradėta, tad kyla klausimas, ar Maskva bus pasirengusi investuoti į dar vieną elektrinę užsienio šalyje ( Baltarusijoje), ypač atsižvelgiant į tai, kad Kaliningrado elektrinės statybos terminai yra tokie pat kaip ir Baltarusijos elektrinės.

Vasarį M. Michaliukas pareiškė, kad atominės elektrinės parengiamiesiems darbams reikės 350 mlrd. Baltarusijos rublių (119 mln. JAV dolerių). Pirmieji namai darbininkams jau pastatyti, tiesiami keliai ir geležinkelio linija.

Šiai infrastruktūrai plėtoti Baltarusija priklauso nuo Rusijos paramos, tačiau iš Maskvos kol kas nieko negirdėti: nepasirašyta ir sutartis su numatoma elektrinės statytoja „Atomstrojeksport“, be to, Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Aleksadras Surikovas pareiškė, kad jo šalis pasirengusi mokėti tik už statinius pačioje elektrinės statybvietėje. Visas likusis išlaidas turi padengti Minskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius