-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 13

Baltarusijos opozicionierius Lietuvoje yra praradęs per 150 tūkst. litų

Iš Baltarusijos opozicijos aktyvisto prieš kelerius metus Lietuvos pasienyje konfiskuota per 40 tūkst. eurų, kuriuos išsigryninęs Lietuvoje veikiančiame banke jis ketino vežti visuomeninei švietimo organizacijai, rodo BNS gauta teismo dokumento kopija.
Bilietų kainos Lenkijoje ir Ukrainoje bus dvigubai mažesnės nei 2008-ųjų Europos pirmenybėse.
Eurų banknotai / „Scanpix“ nuotr.

Netylant skandalui dėl Baltarusijos režimui perduotos medžiagos apie opozicijos aktyvistų bankų sąskaitas, šis teismo sprendimas, iki šiol neaprašytas žiniasklaidoje, atskleidžia, kad Baltarusijos opozicija Lietuvoje nukenčia ne pirmą kartą.

BNS žiniomis, 2009 metų birželio 26 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė Leono Sapiegos fondo direktorių Miroslavą Kobasą. Jis nedeklaravęs į Baltarusiją bandė pervežti 41 820 eurų (144 tūkst. litų) ir 238 450 Baltarusijos rublių. Šie pinigai buvo konfiskuoti, be to, vyras papildomai nuteistas 13 tūkst. litų bauda.

„Nedeklaravo, kadangi bijojo, kad deklaravus pinigus Lietuvos muitinės pareigūnai apie jo vežamą didelę pinigų sumą praneš Baltarusijos muitinės pareigūnams“, – rašoma teismo baudžiamajame įsakyme.

Bylos duomenimis, M.Kobasa pinigus nuo sąskaitos nusiėmė Druskininkuose „Swedbank“. Muitinės poste jis nenurodė turįs pinigų, bet pasieniečiai juos rado vyro vidinėje švarko kišenėje.

Teismo sprendime konstatuota, kad M.Kobasa „dažnai atvažiuoja į Lietuvą bei važiuoja į kitas Europos šalis, kur dalyvauja Europos Sąjungos renginiuose“ kaip fondo atstovas.

Pats M.Kobasa BNS atsisakė komentuoti apie patirtus sunkumus gabenant paramą. „Be komentarų“, – BNS penktadienį sakė jis.

Incidentų dėl Baltarusijos opozicijai per Lietuvą gabenamų pinigų būta ir anksčiau. Pernai gruodį „WikiLeaks“ paviešintas diplomatinis dokumentas atskleidė, kad prieš penkerius metus Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo sulaikyta JAV piniginę paramą Baltarusijoje veikiančiai organizacijai gabenusi kurjerė, bet Lietuvos pareigūnai žadėjo amerikiečiams „pozityviai išspręsti“ šį klausimą.

Po pokalbių su Lietuvos pareigūnais JAV diplomatai susidarė vaizdą, kad Lietuvos generalinis prokuroras nesieks griežtos bausmės tiems asmenims, kurie remia Lietuvos vyriausybės pastangas „atnešti demokratiją į Baltarusiją“, atskleidžia dokumentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius