-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių žurnalistai R.Bružo komentare įžvelgė neapykantos kalbą: kreipėsi į inspektorę

Gudijos žurnalistų asociacijos iniciatyva grupė Lietuvoje dirbančių gudiškų nevalstybinės žiniasklaidos žurnalistų ir redaktorių kreipėsi į Lietuvos žurnalistų etikos inspektorę, prašydami įvertinti LRT žurnalisto Rimo Bružo komentarą, ar jame nėra neapykantos kalbos teisės aktų pažeidimų. LRT mano, kad komentaras atitinka reikalavimus. Žurnalistas tai vadina manipuliacija.
Rimas Bružas ir Sviatlana Cichanouskaja
Rimas Bružas ir Sviatlana Cichanouskaja / 15min montažas

Kas užkliuvo baltarusių žurnalistams?

Sviatlanos Cichanouskajos biuras paskelbė, kad Gudijos žurnalistų asociacijos iniciatyva grupė Lietuvoje dirbančių gudiškų nevalstybinės žiniasklaidos žurnalistų ir redaktorių kreipėsi į Lietuvos žurnalistų etikos inspektorę, prašydami įvertinti šių metų sausio 30 d. lrt.lt paskelbtą ir per Lietuvos radiją perskaitytą žurnalisto R.Bružo komentarą „Priešo linksmybės Vilniuje“. Inspektorės klausiama, ar šiame komentare nėra neapykantos kalbos teisės aktų pažeidimų.

Pasak kreipimosi, „žurnalistas Rimas Bružas ragino lietuvius parodyti, kad jie čia nelaukia gudų“.

„Užantyje atsinešęs dvokiančią paniekos gyvatę mūsų gyvenimo būdui, vertybėms ir laisvei turėtų patirti, kad nėra čia laukiamas“, – pateikiama citata iš R.Bružo komentaro.

Kreipimesi teigiama, kad „kartu A.Bružas atkreipia dėmesį į neva didžiulį skaičių automobilių su gudiškais numeriais Vilniaus gatvėse“. Jis esą piktinasi, kad į Lietuvą atvyksta žmonės iš Gudijos.

„Akivaizdu, kad poną Bružą patį apgavo Lukašenkos-Putino propaganda, neva gudai remia Lukašenkos režimą. Iš tiesų gudai dar 2020 m. Lukašenkai pasakė: „Eik šalin!“. Nuo to laiko jo valdžia laikosi tik remiama Rusijos – Gudijoje paramos jis nebeturi.

O jei R.Bružas piktinasi, kad nėra plakatų, vaizduojančių Lukašenką ir Putiną „nepadoriomis pozomis“, patartume jam kreiptis tiesiai į gudus: jie turi daugybę tokių plakatų idėjų, kurias pademonstravo per 2020 m. protestus, ir gali papasakoti, kaip tokius plakatus pagaminti.

Dabar atvirai protestuoti Gudijoje neįmanoma. Lukašenkos režimas, remdamasis Rusijos karine parama, represavo dešimtis, šimtus tūkstančių gudų. Padėtis Gudijoje dabar ne ką geresnė nei Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose. Tačiau žmonės vis tiek nepasiduoda. O jei atvyksta įkvėpti laisvės oro ir pažiūrėti, kokios demokratijos jie siekia, ar už tai reikia juos žeminti, įžeidinėti?“, – rašoma kreipimesi.

R.Bružas: apgailėtina manipuliacija

S.Cichanouskajos biuras šį kreipimąsi paskelbė ir savo paskyroje „Facebook“. R.Bružas po įrašu paliko savo komentarą.

„Primygtinai rekomenduoju skaityti visą tekstą, ne vien iš konteksto ištrauktas detales. Išties apgailėtina manipuliacija, akivaizdžiai atskleidžianti nenorą suvokti problemą“, – rašo žurnalistas.

LRT: atitinka reikalavimus komentarams

LRT atstovė ryšiams su visuomene Miglė Savickaitė 15min atsiųstame atsakyme teigia, kad LRT rūpi nuomonių įvairovė, taip pat mums labai svarbu kalbėti nepatogiomis temomis, kelti nepatogius klausimus, kurie aktualūs mūsų šaliai, tokiu būdu paskatinant diskusiją visuomenėje“.

„Laisvė reikšti savo mintis ir įsitikinimus yra vienas iš svarbiausių demokratinės visuomenės principų ir viena iš pagrindinių kiekvieno žmogaus tobulėjimo ir saviraiškos sąlygų. Svarbu paminėti ir tai, jog Rimo Bružo publikuotame Komentare yra išsakoma jo subjektyvi nuomonė, tekstas publikuotas Nuomonių skiltyje ir atitinka LRT Redakcinėje politikoje skelbiamus reikalavimus komentarams“, – priduria M.Savickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius