-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 06

Baltija ties Nida išmetė kariškių pamestą povandeninį robotą

Savaitgalį Baltijos jūra Kuršių nerijoje netoli pasienio su Rusija į krantą išmetė keistą objektą, sukėlusį praeivių susidomėjimą.
Povandeninis Karinių jūrų pajėgų robotas vandenyje pragulėjo beveik pusę metų.
Povandeninis Karinių jūrų pajėgų robotas vandenyje pragulėjo beveik pusę metų. / Giedriaus Franko nuotrauka "Facebook" tinkle

Nuotraukai pasirodžius socialiniuose tinkluose spėliota, kas tai galėtų būti: torpeda, karinio laivo detalė.

Neringos komunalininkai ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojai apie keistą radinį nieko nebuvo girdėję. „Nuvažiuosime pasižiūrėti, jei jis dar yra“, – teigė parko vadovė Aušra Feser.

15min išsiaiškino, kad tai Karinių jūrų pajėgų turtas – povandeninis robotas, ieškantis nesprogusių minų ir užtaisų. Jis vandenyje išgulėjo beveik pusę metų.

Gegužę Baltijos jūroje vyko tarptautinės išminavimo pratybos „Open Spirit“. Operacijos metu buvo ieškoma nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų jūros dugne likusios nesprogusios amunicijos. Paieškos ir išminavimo darbai buvo vykdomi teritorinėje Baltijos jūros dalyje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Vienos operacijos metu laivo „Sūduvis“ įgula nuleido povandeninį robotą ieškoti nesprogusių minų ir užtaisų. Robotas, kurio kaina yra maždaug 5000 eurų, yra valdomas optiniu kabeliu. Nuleidus prietaisą į vandenį jis užstrigo. Kariškiai spėja, kad jis galėjo įsipainioti į tinklus.

Pasak, kariškių jį nesėkmingai buvo bandoma gelbėti įvairiomis priemonėmis. Vėliau buvo nuspręsta nutraukti gelbėjimo darbus ir jį palikti laukiant, kol pats išplauks į paviršių. Apie jo praradimą buvo informuotos įvairios tarnybos.

Robotas į krantą išmestas netoli tos vietos, kurioje jis ir buvo prarastas.

Po vandeniu jis išbuvo daugiau kaip pusę metų. Šiuo metu jį pasiėmė ir apžiūri karinių jūrų pajėgų specialistai. Kol kas nežinoma, ar jis yra pažeistas ir bus tinkamas naudoti. Tačiau spėjama, kad ši priverstinė kelionė neturėjo smarkiai pakenkti jo korpusui ir įrangai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius