-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 02

Bankų darbuotojai bijo likti be lengvatų

Nedarbo šmėklos gąsdinami kai kurių šalies bankų darbuotojai teigia atsidūrę nepavydėtinoje padėtyje – baisu ne tik prarasti darbą, bet ir netekti lengvatų būsto paskolai.
Atsisveikinus su darbu banke, tenka išsižadėti ir šiltnamio sąlygomis išduotų būsto paskolų.
Atsisveikinus su darbu banke, tenka išsižadėti ir šiltnamio sąlygomis išduotų būsto paskolų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Paskola Bankas

Dauguma šalies bankų savo darbuotojus, paėmusius būsto paskolas, motyvuoja kur kas mažesnėmis palūkanų normomis, nei jos nustatomos kitiems klientams.

Į „15min“ kreipėsi vilnietis, prisistatęs eiliniu SEB banko darbuotoju. Jo teigimu, pirminėse kredito sutartyse numatyta, kad palūkanos negali būti keičiamos, jei darbuotojas yra atleidžiamas dėl etatų mažinimo arba darbdavio iniciatyva, tačiau dabar bankas, prieš atleisdamas darbuotoją, paėmusį paskolą būstui, reikalauja, kad šis pasirašytų sutarties pakeitimus. Jų esmė – leidimas bankui vienašališkai pakeisti palūkanas, jei darbuotojas išeina iš darbo, ir nesvarbu dėl kokios priežasties.

„Baisu pagalvoti apie ateitį. Negali būti tikras dėl darbo vietos. Nutrūkus santykiams su darbdaviu netektume lengvatų, o paskolų įmokos padidėtų vidutiniškai du kartus“, – „15min“ teigė prisistatyti nepanoręs banko darbuotojas.

„Natūralu, kad palankesnėmis sąlygomis gali naudotis tik dirbantys banko grupėje. Deja, turime ir tokių atvejų, kai buvę darbuotojai įsidarbina kitame banke ir toliau siekia naudotis buvusio darbdavio teiktomis lengvatomis“, – sakė SEB banko Personalo departamento direktorė Jolita Lauciuvienė.

Baisu pagalvoti apie ateitį. Negali būti tikras dėl darbo vietos. Nutrūkus santykiams su darbdaviu netektume lengvatų, o paskolų įmokos padidėtų vidutiniškai du kartus.

Kokias tiksliai nuolaidas paskoloms gauna banko darbuotojai įmonės atstovai neatskleidė.

Bankų darbuotojai, anot darbdavių, yra tokie pat klientai kaip ir kiti, tad turėtų pasverti galimas su paskola susijusias rizikas.

„Žmogus, imdamas paskolą, nepriklausomai nuo to, ar jis banko darbuotojas ar ne, turi pasverti savo finansines galimybes ją grąžinti, apsvarstyti, kiek ilgai jis turės darbą, ir panašiai“, – aiškino SEB banko atstovas Arvydas Žilinskas. Anot pašnekovo, logiška, kad iš įmonės išeinantis žmogus netenka siūlytų lengvatų – nepriklausomai nuo to, ar tai paskolos palūkanos ar abonementinis bilietas į sporto klubą.

„Norėdami, kad tokių atvejų (kai išėję darbuotojai prašo lengvatinių palūkanų - aut. past.) nebūtų ateityje, aiškiau reglamentavome paskolų darbuotojams teikimo tvarką, kurios esminės nuostatos, kaip ir anksčiau, nėra pasikeitusios – palankesnėmis nei standartinės paskolų sąlygomis gali naudotis tik esami SEB banko grupės darbuotojai“, – aiškino J.Lauciuvienė.

Atleidimų neplanuoja

„15min“ kalbintų bankų atstovai teigė, kad artimiausiu metu masinių atleidimų neplanuojama. „Keičiantis verslo aplinkai bankas nuolatos svarsto efektyvios veiklos galimybes ir peržiūri darbuotojų funkcijas bei darbų apimtis, tačiau bankas nėra pradėjęs ir neketina vykdyti masinio etatų mažinimo, todėl gandai apie atleidimus neturi pagrindo“, – užtikrino SEB banko Personalo departamento direktorė J.Lauciuvienė.

„Etatų mažinimas banke tikrai nenumatomas“, – tvirtino ir „DnB Nord“ banko Personalo valdymo departamento vadovė Sigutė Dindaitė. Šis bankas yra vienas iš nedaugelio, netaikantis nuolaidų savo darbuotojų paskoloms. „Išskirtinės grupės „banko darbuotojai“ bankas neturi ir darbuotojai naudojasi tomis pačiomis banko paslaugomis kaip ir kiti klientai“, – teigė S.Dindaitė.

Perspės iš anksto

Apie galimai gresiantį etatų mažinimą darbuotojai, remiantis Darbo kodeksu, turi būti įspėti prieš 2-4 mėnesius priklausomai nuo aplinkybių, tokių kaip darbuotojo šeimyninė padėtis. „Šį laikotarpį žmogus gali ramiai darbuotis ir ieškoti kito darbo. Taip pat jam priklauso ir išeitinė kompensacija“, – pasakojo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė. Pasak pirmininkės, gavus išeitinę kompensaciją darbuotojo ir darbdavio santykiai nutrūksta, todėl natūralu, kad dingsta įvairūs darbuotojo paskatinimai.

„Darbuotojus skatina labai nedaug įmonių, todėl tų skatinimų netekusiųjų ir besiskundžiančiųjų pasitaiko retai“, – aiškino su darbo teise daugiau nei 20 metų dirbantis teisininkas Petras Grėbliauskas. Pašnekovas atskleidė, kad Seime jau guli įstatymo projektas, numatantis mokestines lengvatas darbuotojus skatinantiems verslininkams, tačiau abejojama, ar sunkmečiu tokie teisės aktai bus priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius