-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 31

Be didelės reklamos rengiamose ekskursijose į Lietuvos kalėjimus jau apsilankė per 500 žmonių

Nuo rugsėjo mėnesio Teisingumo ministerijos iniciatyva pradėjus rengti pažintines ekskursijas trijuose Lietuvos tardymo izoliatoriuose, ten jau apsilankė maždaug pusšešto šimto asmenų.
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rašoma Teisingumo ministerijos pranešime, didžiausio žmonių susidomėjimo sulaukė Vilniuje įsikūręs Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas. Šią seniausią Lietuvos įkalinimo įstaigą per tris mėnesius aplankė pustrečio šimto asmenų. Šiaulių tardymo izoliatorių aplankė beveik du šimtai svečių, o Kauno tardymo izoliatoriuje norinčių apsilankyti smalsuolių buvo apie šimtą.

Jauniausias tokios ekskursijos dalyvis – 16-metis, vyriausias – sulaukęs 65 metų.

Pusantros valandos trunkančios ekskursijos metu lankytojai sužino, kaip veikia įkalinimo įstaiga, kiek ir kokiomis sąlygomis jose yra laikoma nuteistųjų, kaip yra dirbama su nuteistais asmenimis siekiant juos perauklėti, kokia yra pareigūnų darbo rutina ir iššūkiai, parodytos įkalinimo įstaigos patalpos ir kt. Lankytojai gali susipažinti ir su nuteistųjų kūrybos darbais, taip pat eksponatais, iliustruojančiais, kaip išradingai į įstaigas bandoma įnešti draudžiamus daiktus.

Žmogaus teisių bei saugumo užtikrinimo tikslais ekskursijų dalyviai negali išvysti įstaigose kalinčių asmenų.

Visiems ekskursijų dalyviams buvo išdalintos anoniminės anketos, kuriose jie galėjo surašyti savo patirtus įspūdžius. Daugelis apsilankiusiųjų Kauno tardymo izoliatoriuje teigė, kad gyvenimo sąlygos įkalinimo įstaigose yra daug geresnės negu tikėjosi, kai kurie žmonės parašė, jog už grotų gyventi geriau negu bendrabutyje.

Į klausimą, kodėl nusprendė dalyvauti tokioje ekskursijoje, dauguma atsakė, jog įkalinimo įstaigose lankosi dėl kalinčių artimų asmenų, kiti nurodė, kad norėjo susipažinti su kalinčiųjų dienotvarke, jų užimtumu ar vedami smalsumo.

Anketoje ekskursijų dalyviai įkalinimo įstaigų darbuotojams linkėjo stiprybės ir ištvermės tarnyboje.

Tokios ekskursijos šiose trijose įkalinimo įstaigose bus organizuojamos ir kitais metais. Jose gali dalyvauti asmenys, sulaukę 14 metų, tačiau nepilnamečiai į ekskursijas gali patekti tik lydimi ugdymo įstaigų vadovų ar su rašytiniu tėvų/globėjų sutikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius