Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 04 08

„Biudžetą karpo kaip sovietiniais laikais“

Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius teigia, kad koalicija biudžeto projektą paruošė „kaip sovietiniais laikais: jeigu trūksta pinigų, tai visiems po truputį sumažinama“. Anot jo, esant tokiam laikotarpiui Lietuvai derėtų skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Seimui bus pateiktas patikslintas biudžeto projektas, kuriame valdančioji koalicija dar labiau apkarpė valdžios sektoriaus išlaidas.

Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius teigia, kad koalicija biudžeto projektą paruošė „kaip sovietiniais laikais: jeigu trūksta pinigų, tai visiems po truputį sumažinama“.

A.Butkevičius koalicijai negailėjo kritikos. „Manau, kad dabartinė Vyriausybė tikrai nepasimokė ir nepadarė jokių išvadų dėl biudžeto išlaidų planavimo. Darau tokią išlaidą dėl to, kad vėl yra mažinami asignavimai toms programoms, kurios galėtų išlaikyti daug darbo vietų. Pavyzdžiui, transporto infrastruktūros vystymas, gyvenamųjų namų renovavimas – apie tai buvo daug kalbama. Bet jei pamatysim, kiek yra skiriama lėšų toms sritims, yra sumažinta, palyginti su ta suma, kuri buvo patvirtinta gruodžio mėnesio pabaigoje“, – pastebėjo socialdemokratų lyderis.

Jis taip pat neigiamai vertino tai, kad dar sykį ketinama mažinti darbo užmokesčio fondą. Anot jo, valdžia turi užtikrinti, kad krizės laikotarpiu laiku būtų mokami atlyginimai, pensijos ir kitos išmokos.

„Planavimas išlaidų vyko taip, kaip vykdavo anais, kaip liaudis sakydavo, sovietiniais laikais: jeigu trūksta pinigų, tai visiems po truputį sumažinama. Bet nenumatoma prioritetinių sričių, kurias reikėtų labiausiai finansuoti. Trūksta išmintingumo, trūksta žinių“, – sakė A.Butkevičius.

Jis įspėjo, kad jei nebus imtasi priemonių, vasarą ūkio sektoriuje gali kilti rimtų problemų. „Su ūkininkais yra padaryti skaičiavimai, kad nuo gruodžio 1 dienos iki kovo 1 dienos atsiskaitymai pablogėjo apie 30 procentų, palyginti su ankstesniais mėnesiais. Jeigu tokios tendencijos išliks, mokesčių tarifai nebus pakeisti, gali prasidėti mėsos perdirbimo įmonių bankrotai. Nenoriu gąsdinti, tačiau tai rodo skaičiai“, – aiškino socdemas.

Taip pat A.Butkevičius kritikavo sprendimą apkarpyti investicines programas. Jo teigimu, valstybės investicijų programa yra mažinama beveik 50 procentų. „Kai kurioms savivaldybėms šįmet visiškai neskiriama lėšų, finansavimas nulinis, o pernai buvo patvirtintos tam tikros sumos, paskelbti konkursai, prasidėjo statybos darbai. Tai, aš manau, tikrai sukels didelį nepasitenkinimą“, – sakė socialdemokratas. Jis teigė pritariantis idėjai, kad esant tokiam laikotarpiui reikia skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo.

Tiesa, jis neprarado vilties, kad dar pavyks „įtikinti valdančiuosius priimti siūlomas pataisas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius