Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 05 27

Brandos egzaminų sesijos metu pareigūnai stebės elektroninę erdvę

Valstybinių brandos egzaminų sesijos metu policija stebės situaciją ir kaups bet kokią informaciją apie bandymus pardavinėti egzaminų užduotis. Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, susitikęs su Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktoriumi Sauliumi Zybartu, patikino, kad policijos pareigūnai pilnai pasirengę užkirsti kelią galimoms nusikalstamoms veikoms, teigiama policijos pranešime.
Egzaminas
Egzaminas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Egzaminas

„Kiekvienais metais atsiranda abiturientų, kurie viliasi paskutinę naktį prieš brandos egzaminą gauti užduotis„ – teigia S.Zybartas. – „Egzaminų užduotys rengiamos ir administruojamos griežtai vadovaujantis valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis, todėl egzaminų išvakarėse neverta tikėtis rasti tikrąsias užduotis nei virtualioje erdvėje, nei kituose šaltiniuose“.

Pasak NEC vadovo, už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 296 ir 297 straipsnius, kurie numato, kad tiek bandantys egzaminų užduotis parduoti ar kitaip platinti, tiek bandantys jas įsigyti ar gauti asmenys gali būti baudžiami bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas patikino, kad policijos pareigūnai pasirengę imtis visų būtinų priemonių, kad nebūtų apgaudinėjami Lietuvos gyventojai, o tariamos egzaminų užduotys nebūtų pardavinėjamos. Egzaminų metu policijos pareigūnai prie mokyklų ir jaunimo susibūrimo vietose sustiprins viešosios tvarkos kontrolę, domėsis jaunuolių užsiimama veikla. Prieš kiekvieną egzaminą Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai budės naktimis ir stebės interneto erdvę, pareigūnai stebės virtualią erdvę ir bandys užkirsti kelią galimoms nusikalstamoms veikoms.

„Kiekvienais metais brandos egzaminų sesijos metu suaktyvėja sukčių, siekiančių pasipelnyti iš lengvatikių abiturientų, veikla„ – teigia V.Telyčėnas. – „Norime įspėti gyventojus, kad bet koks neteisėtas bandymas parduoti arba įsigyti tariamas egzaminų užduotis bus fiksuojamas kaip neteisėta veika ir baudžiamas įstatymo numatyta tvarka“. 2008 metais policijai pavyko nustatyti asmenį, kuris platino netikras egzamino užduotis ir šio piliečio atžvilgiu buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis, tai yra jis nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 22 str. 1 d., 182 str. 1 d.

NEC direktorius S.Zybartas pažymėjo, kad prevenciniai policijos veiksmai praėjusių metų valstybinių brandos egzaminų sesijos laikotarpiu buvo sėkmingi ir išreiškė viltį, kad bendradarbiavimo schema bus efektyvi ir šiemet.

Pareigūnai kviečia pilietiškai aktyvius gyventojus, pastebėjusius bandymus apgaulės būdu pasipelnyti iš tariamai tikrų egzaminų užduočių platinimo, informuoti apie tai policijos pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius