-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 02

Brazauską papiktino trečdaliu sumažintas Valdovų rūmų finansavimas kitąmet

Premjero Andriaus Kubiliaus nepriimtas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas supyko ir ant kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio, kuris kitų metų finansavimą Valdovų rūmams sumažino trečdaliu – iki 17 mln. litų.
Parodos „Stumbro medžioklė“ atidarymas
A.Brazauskas su žmona / Irmanto Gelūno nuotr.

Valdovų rūmų atstatymo iniciatorius A.Brazauskas neslepia pykstąs ant kultūros ministro, kuris trečdaliu sumažino kitų metų planuojamą finansavimą Valdovų rūmams, pranešė LNK Žinios.
Kitų metų biudžete Valdovų rūmų statybai Vyriausybė numatė skirti 25 mln. litų. Tačiau projektą peržiūrėjęs kultūros ministras sumą sumažino.

„Nuėmė ir paliko 17 milijonų dėl ko aš labai pykstu, bet aš jam padaryt nieko negaliu ministrui...“ – kalbėjo A.Brazauskas.

Jis priminė, kad kitais metais liepos 15 d. bus minimas Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejus. „Būtų labai gražu, jeigu ten (Valdovų rūmuose - BNS) būtų galima padaryti tarptautinę parodą, ir tokia mintis buvo administracijos, bet, va, ministras tai nesupranta šito, tai ką jam padarysi“, – apgailestavo ekspremjeras.

Kultūros ministras sako, kad nėra galimybių Valdovų rūmams kitąmet skirti 25 mln. litų.  „Ne aš sumažinau, sumažino visa Lietuva, visiems mažėja. (...) Ant manęs daug kas pyksta“, – sakė R.Vilkaitis.

A.Brazauskas dėl didesnio Valdovų rūmų finansavimo kalbėjo ir su prezidente Dalia Grybauskaite, finansų ministre Ingrida Šimonyte, ėjo ir pas premjerą, tačiau priimamajame tuščiai praleido 50 minučių ir premjeras jo nepriėmė.

„Kai svarstysime biudžetą, tada ir paaiškinsime“, - nukirto premjeras A.Kubilius.

Vilniaus pilių direkcija sako, kad, jeigu kitais metais bus skiriama 17 mln. litų, lankytojai į Valdovų rūmus priimi nebus. Valdovų rūmams užbaigti dar reikia 140 mln. litų.

„Ir po tų darbų, jeigu mes padarytume už 140 milijonų ir greitai, tai dar darbų liks, todėl, kad lubų tapyba reikės palikti tematiką ir t.t. aš visiem sakau, kad Vavelio karalių rūmai dabar restauruojami ir atstatinėjami 104 metus ir dar pabaigos nesimato“, – sakė Vilniaus pilių direkcijos direktorius Saulius Andrašiūnas.

Valdovų rūmams nuo 1995 metų jau išleista daugiau kaip 200 mln. litų.

Prieštaringai vertinamas Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausių kultūros srities investicinių projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius