-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 31

Buvęs sovietų tardytojas Levas Leščičinas pripažintas kaltu dėl šeimos ištrėmimo į Sibirą, teismas jį įpareigojo atsiprašyti nukentėjusiųjų

Vilniaus apygardos teismas penktadienį kaltu dėl gyventojų trėmimo į Sibirą pokario metais pripažino buvusį milicijos tardytoją, 86 metų Lietuvos pilietį Levą Leščičiną.
Trėmimai Lietuvoje. Danielių šeimos ištrėmimas.  Ažytėnų k., Kėdainių r., 1949 07 09
Trėmimai Lietuvoje / Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro archyvo nuotr.

Nuosprendžiu garbaus amžiaus nuteistajam skirta pusantrų metų laisvės apribojimo bausmė, per šį laikotarpį nuteistasis įpareigotas be teismo ar bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios neišvykti iš savo gyvenamosios vietos Trakuose.

Teismas taip pat įpareigojo L.Leščičiną atsiprašyti nukentėjusiųjų raštu per vieną mėnesį.

Prokuratūra siūlė kaltinamajam skirti realią laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas nusprendė, kad L.Leščininas pasmerkė savo praeitį, todėl nėra tikslinga jam skirti laisvės atėmimo bausmę. Jis nusikalto būdamas jauno amžiaus – 24 metų, sąlygotas tuometinės santvarkos ir gyvenimiškos patirties stokos.

„Bausmės tikslai bus pasiekti skiriant švelnesnę bausmę, nei numato įstatymas“, – paskelbė teismas.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Baudžiamojo kodekso 102 straipsnis už civilių trėmimą ar perkėlimą numato laisvės atėmimą nuo penkerių iki penkiolikos metų.

Prokuratūra L.Leščičiną kaltina, kad pokario metais jis dirbdamas represinėje sovietų struktūroje Valstybinėje saugumo ministerijoje (MGB) dalyvavo Lietuvos gyventojų trėmime. L.Leščičinas tuo metu dirbo Ukmergėje vyr.tardytoju.

Posėdyje teismas kaip specialistę apklausė Lietuvos gyventojų genocidų ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyrius istorikę Dalią Balkytę.

Keturi šios bylos nukentėjusieji (trys vyrai ir moteris), kurie trėmimo metu buvo dar vaikai ir paaugliai, į Sibirą, Tomsko sritį 1951 metų spalį buvo išsiųsti kaip vadinamieji „buožės“, sovietams vykdant kolektyvizaciją ir į Sibirą tremiant pasiturinčių valstiečių šeimas. Nukentėjusiųjų šeima tuo metu gyveno Ukmergės rajone.

Pasak istorikės D.Balkytės, byloje yra dokumentai, kurie liudija, kad kaltinamasis L.Leščičinas šeimos trėmimo metu pasirašė apklausos lapą, taip pat šeimą pristatė į ešeloną. Šie dokumentai išliko iki šių dienų ir tapo baudžiamosios bylos įrodymu.

L.Leščičinas žurnalistams yra sakęs, kad KGB nedirbo, jo nepriėmė, nes jis buvo užsienietis. Vyras sakė gimęs 1928 kovą, Lenkijoje, Suvalkų rajone. Būdamas 14-kos atvyko į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius