-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 24

Dainius Žalimas: Lietuva turi vykdyti NATO įsipareigojimus tinkamai finansuoti gynybą

Lietuvos narystė NATO yra konstitucinė vertybė, o vykdydama įsipareigojimus Lietuva turi užtikrinti tinkamą gynybos išlaidų finansavimą, sako Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.
Dainius Žalimas
Dainius Žalimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Penktadienį kalbėdamas Konstitucijos dienai skirtame renginyje, D.Žalimas teigė, kad „tinkamas iš narystės Europos Sąjungoje ir NATO kylančių įsipareigojimų vykdymas yra Lietuvos užsienio ir saugumo politikos konstitucinis prioritetas“.

„Be kita ko, tai reiškia būtinumą įgyvendinti europinius žmogaus teisių ir laisvių standartus, pareigą užtikrinti NATO kolektyvinės gynybos sistemos poreikius atitinkančią krašto apsaugos sistemos plėtrą ir tokiai plėtrai būtiną nacionalinių gynybos išlaidų finansavimą“, – sakė D.Žalimas per Prezidentūroje surengtą minėjimą.

Teisininko teigimu, nors tiesiogiai ir neminima Konstitucijoje, Lietuvos narystė NATO gali būti laikoma „konstitucine vertybe“, nes „teikia didžiausias galimas ir nepakeičiamas saugumo garantijas“ ir užtikrina demokratinę konstitucinę santvarką.

Teisininko teigimu, nors tiesiogiai ir neminima Konstitucijoje, Lietuvos narystė NATO gali būti laikoma „konstitucine vertybe“, nes „teikia didžiausias galimas ir nepakeičiamas saugumo garantijas“ ir užtikrina demokratinę konstitucinę santvarką.

„Akivaizdu, kad be tokio imperatyvo Konstitucija, kaip visuomenės sutartis, būtų beprasmė, o valstybė negalėtų būti laikoma bendru visos visuomenės gėriu. Todėl drįstu teigti, kad šį imperatyvą įgyvendinanti Lietuvos narystė NATO taip pat yra konstitucinė vertybė“, – kalbėjo D.Žalimas.

Reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Lietuvos Vyriausybė kitąmet siūlo trečdaliu didinti  Lietuvos išlaidas gynybai. Jei Seimas projektui pritars, pagal dabartinius skaičiavimus, Krašto apsaugos ministerijos biudžetas kitąmet sudarytų 1,11 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Tai vis dar gerokai mažiau nei NATO užsibrėžtas 2 proc. rodiklis.

D.Žalimas penktadienį sakė, kad pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimus „NATO sąjungininkių pajėgos ir karinės bazės Lietuvos teritorijoje gali būti“, nors Konstitucijos 137 straipsnyje rašoma, jog „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių“. Pasak D.Žalimo, šis straipsnis „turi būti suvokiamas kaip saugantis, o ne trukdantis saugoti Lietuvos nepriklausomybę, demokratiją ir kitas konstitucines vertybes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius