-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29

Dalia Grybauskaitė savo nuopelnu laiko tai, kad dvigubai sumažėjo viešųjų pirkimų pažeidimų

Praėjusiais metais dvigubai sumažėjo viešųjų pirkimų pažeidimų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė tai sieja su jos inicijuotomis Viešųjų pirkimų įstatymo pataisomis, kurios įsigaliojo užpernai.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Butauto Barausko nuotr.

D.Grybauskaitė tračiadienį su Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovu Žydrūnu Plytniku kalbėjo apie padėtį Lietuvos viešųjų pirkimų sektoriuje.

„Valstybės lėšos yra visų Lietuvos žmonių pinigai. Viešieji pirkimai neturi būti dar viena ydinga galimybė išsikeroti korupcijai ir neteisėtai pelnytis. Visi pirkimai turi vykti skaidriai, užtikrinus sąžiningą konkurenciją ir viešumą, o valstybinės lėšos – leid žiamos racionaliai ir atsakingai. Viešumas yra veiksmingiausia korupcijos prevencijos priemonė", – pranešime cituojama prezidentė.

Įsigaliojus prezidentės inicijuotoms pataisoms buvo užtikrintas didesnis viešųjų pirkimų sistemos skaidrumas, skelbia prezidentūra.

Organizacijos privalo viešai skelbti apie visus be išimties pradedamus viešuosius pirkimus, pateikti informaciją apie jų laimėtojus ir sudarytas sutartis. Neskelbiamų derybų būdu vykdomi viešieji pirkimai galimi tik iš anksto gavus VPT sutikimą. Šios tarnybos leidimas yra privalomas ir siekiant pasinaudoti vidaus sandorio i&s caron;imtimi, kuriam Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai netaikomi.

Per praėjusius metus net 56 proc. VPT tikrintų viešųjų pirkimų vertės buvo be pažeidimų, kai 2011 m. – tik 27 procentai.

Neskelbiamų derybų būdu vykdoma gerokai mažiau pirkimų

Palyginti su 2011 m., dvigubai sumažėjo viešųjų pirkimų pažeidimų. Per praėjusius metus net 56 proc. VPT tikrintų viešųjų pirkimų vertės buvo be pažeidimų, kai 2011 m. – tik 27 procentai.

Žymiai sumažėjo ir neskelbiamų darybų būdu vykdomų pirkimų. Prieš dvejus metus, 2011 m., buvo įvykdyti 606 neskelbiami pirkimai, o 2013 m. atlikti jau tik 223 pirkimai.

Įgyvendinant prezidentės pasiūlytas papildomas prevencijos priemones, leidžiančias VPT įvertinti vidaus sandorio pagrįstumą, net 5 kartus sumažėjo išleidžiama pinigų suma vidaus sandoriams – 2012 m. buvo išleista 282 mln. litų, o 2013 – tik 54 mln. litų.

Didžiausia rizika – biokuras, atliekų tvarkymas

Tačiau savivaldybėse vis dar daug piktnaudžiavimo. Didžiausia neskaidrių viešųjų pirkimų rizika kyla srityse, kurios susijusios su biokuro pirkimais ir atliekų tvarkymu.

Per ateinančius dvejus metus Lietuva į savo teisę turės perkelti 2014 m. sausio 15 d. Europos Parlamente priimtas ES direktyvas viešųjų pirkimų srityje, kuriomis palengvinamas smulkiųjų įmonių dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose, numatomos lankstesnės viešųjų pirkimų procedūros.

Pasak prezidentės, būtina tinkamai įvertinti nacionalinį kontekstą ir užtikrinti pusiausvyrą tarp administracinės naštos perkančiosioms organizacijoms mažinimo, lankstesnių viešųjų pirkimų procedūrų ir efektyvaus, skaidraus bei viešo valstybės biudžeto lėšų panaudojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius