Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 17

Dar vienas smūgis Artūrui Margeliui: televizoriaus skandale aptiko aibę pažeidimų

„Pirkti televizorių iš laikraščio – neracionalu“, – taip Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pavadino savo pranešimą apie Lazdijų bibliotekos sprendimą brangų televizorių pirkti iš bendrovės „Dzūkų žinios“, glaudžiai susijusios su meru Artūru Margeliu.
Artūras Margelis
Artūras Margelis / Lazdijų savivaldybės nuotr.

Atlikusi Lazdijų bibliotekos pirkimo patikrinimą, VPT konstatuoja, kad padaryta krūva pažeidimų. Pavyzdžiui, biblioteka televizoriaus pirkime oficialiai apklausė kelis tiekėjus – ir net neįsitikino, ar tie potencialūs tiekėjai apskritai prekiauja elektronika. Laikraščius leidžiančios ir kanceliarinėmis priemonėmis prekiaujančios „Dzūkų žinios“, kaip paaiškėjo, buvo ne vienintelė pirkimo dalyvė, mažai bendro turinti su elektronika.

„VPT nustatė, kad kvietimai pateikti pasiūlymus buvo išsiųsti trims tiekėjams. Tačiau pirkimo organizatorė neįsitikino, kad visi trys tiekėjai užsiima televizorių pardavimo veikla. Pagal viešai skelbiamus duomenis akivaizdu, kad elektrotechnikos prekėmis neprekiauja ir UAB „Dzūkų žinios“, su kuria buvo sudaryta sutartis“, – skelbia VPT.

Tarnyba taip pat pažymi, kad už televizorių buvo permokėta. „Atsižvelgiant į tai, kad televizorius įsigytas už didesnę kainą nei tuo metu viešai skelbiama vidutinė mažmeninė kaina, VPT konstatuoja, kad perkančioji organizacija neužtikrino racionalaus lėšų panaudojimo“, – teigia VPT.

Tarnyba kartu skelbia Lazdijų bibliotekos pasiaiškinimus, kodėl televizorius pirktas iš „Dzūkų žinių“, o ne, pavyzdžiui, rinkoje veikiančių elektronikos pardavėjų.

„Pirkti iš internetinių parduotuvių sudėtinga ir gana nemažai kainuojantį įrenginį praktikos neturime. Kadangi tokia prekė nėra trumpo naudojimo daiktas, nemanėme, kad yra patikima televizorių įsigyti internetinėse parduotuvėse (dėl garantinio laikotarpio, pristatymo sąlygų bei reikalavimo apmokėti iš anksto už perkamas prekes, o mes, kaip biudžetinė įstaiga, apmokėjimą galime atlikti tik už nupirktą ir faktiškai perduotą prekę)“, – tokią versiją VPT pateikė Lazdijų biblioteka.

Savo ruožtu, VPT pažymi, kad bibliotekos pasiteisinimai prasilenkia su tikrove.

VPT atkreipia dėmesį, kad internetinės parduotuvės taip pat suteikia garantiją, kaip tai numato LR įstatymai, pristato prekes į bet kurią Lietuvos vietovę ir suteikia galimybę apmokėti už prekes po jų pristatymo. VPT konstatuoja, kad Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, vykdydama pirkimą, neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtinto skaidrumo principo“, – teigia VPT.

„Dzūkų žinios“ – senas Lazdijų mero A.Margelio verslas. Politikas apsiskelbė pernai pardavęs bendrovės akcijas, tačiau kami ir už kiek – neatskleidžia. „Dzūkų žinioms“ vadovauja mero žentas, ten dirba ir jo dukra. Dėl viešųjų pirkimų skandalo konservatoriai neseniai nutarė suspenduoti A.Margelio narystę partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius