-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 04

Darbe – it šaldytuve

Termometro stulpeliui naktimis nukrintant žemiau nulio, o ir dieną pakylant nedaug aukščiau, kai kurie sostinės prekybininkai priversti dirbti patalpose, kuriose temperatūra siekia vos 13 laipsnių šilumos. Patalpų savininkai teisinasi techniniais gedimais, o darbo inspektoriai grasina sustabdyti veiklą.
Nors parduotuvėse pagal higienos normas šaltuoju metų laiku turėtų būti 20–24 laipsniai šilumos, Kalvarijų gatvės prekybos centre „Norfa“ termometro stulpelis vos pakyla iki 13–15 laipsnių Celsijaus.
Nors parduotuvėse pagal higienos normas šaltuoju metų laiku turėtų būti 20–24 laipsniai šilumos, Kalvarijų gatvės prekybos centre „Norfa“ termometro stulpelis vos pakyla iki 13–15 laipsnių Celsijaus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Kalvarijų gatvėje esančio prekybos centro „Norfa“ patalpas besinuomojančių parduotuvių darbuotojai pastarosiomis dienomis priversti dirbti ekstremaliomis sąlygomis.

„Rytais atėjus į darbą termometras terodo 10 laipsnių, paskui šiek tiek įšyla, bet dažniausiai vis tiek būna tik 13 laipsnių. Prisirengiame dešimt megztinių, tačiau tai nepadeda, o atrodome kaip Gariūnų filialas“, – „15min“ guodėsi žaislų ir vaikiškų prekių parduotuvėje dirbanti Vida, nenorinti viešinti savo pavardės. Moteris tikino, kad panaši situacija buvo ir pernai, ne kartą kreiptasi ir į prekybos centro direktorę, kad patalpas labiau šildytų, tačiau rezultatų – jokių.

„Direktorė sako, kad įsakymas taupyti šilumą jai ateina iš viršaus ir ji nieko padaryti negali“, – „15min“ pasakojo kava prekiaujanti Svetlana.

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vyriausioji darbo inspektorė darbo higienai Rima Šimkuvienė buvo kategoriška.

„Parduotuvėje turėtų būti 20–24 laipsniai šilumos, apie 13 nėra nė ko kalbėti. Jei darbdaviai piktybiškai neįjungia šildymo, jų veiklą galima visai sustabdyti“, – kalbėjo R.Šimkuvienė.

Kalvarijų „Norfos“ direktorė Lina Tučkienė, paklausta, kodėl prekybininkai yra priversti šalti, iš pradžių bandė teisintis, jog buvo įvykęs šildymo sistemos gedimas: „Gedimas savaitgalį pataisytas, dabar šilta.“ Tačiau išgirdusi, kad „15min“ lankėsi prekybos centre ir įsitikino, jog patalpose šalta, pasiūlė pasikalbėti su prekybos tinklo atstovu spaudai Dariumi Ryliškiu.

Tereikia pakeisti temperatūrą, ir prekybos centrą galima užkaitinti kaip pirtį.

Jis tik glaustai patvirtino, jog buvo įvykęs gedimas, todėl temperatūra patalpose laikinai buvo nukritusi. „Negaliu paaiškinti, kodėl ji vis dar žema, jei taip yra, nes man buvo paaiškinta, jog visa tai atsitiko dėl gedimo. Fakto, kad mūsų įmonė taupo šildymo sąskaita, negaliu patvirtinti“, – lakoniškai komentavo D.Ryliškis. Anot jo, visose „Norfos“ parduotuvėse turėtų būti 18 laipsnių šilumos.

Tai, kad „Norfos“ centre Kalvarijų gatvėje šalta, pastebėjo ir pirkėjai. „Jei reikia vaikui pamatuoti kokį drabužėlį, pati neleidžiu vaiko nurengti, leidžiu neštis namo pasimatuoti,  priešingu atveju liga garantuota“, – pasakojo pardavėja Vida. Jos žodžius patvirtino optikos centre dirbanti Tatjana: „Mūsų parduotuvė įsikūrusi prie įėjimo į prekybos centrą, tad labai kenčiame. Pučia skersvėjis, nuolat sergame. Štai dabar vaikščioju susuktu kaklu“, – teigė Tatjana.

Pardavėjos tikino kartais pasišildančios elektriniais šildytuvais, tačiau prisipažino, jog tai nelegalu. „Mums draudžia naudoti šildytuvus, nes jie naudoja daug elektros energijos“, – sakė Vida. Jai antrino Svetlana: „Jei tik įsijungiu šildytuvą, kaipmat išmuša saugiklius ir dingsta elektra.“

„15min“ pasidomėjo, ar užtikrinti normalią temperatūrą didelėse centro erdvėse netrukdo koks nors statybų defektas. „Šildymas yra pučiamas per kondicionierių vamzdžius, o kadangi nustatyta žema kondicionieriaus temperatūra, jis pučia šaltą orą. Tereikia pakeisti temperatūrą, ir prekybos centrą galima užkaitinti kaip pirtį“, – pasakojo statybų bendrovės „Statrom“ direktorius Romualdas Nesterovas.

Anot jo, „Norfa“ tiesiog taupo pinigus šildymo sąskaita. „Pažiūrėkite, juk kituose dideliuose prekybos centruose įdiegta tokia pati sistema, o niekas šilumos stygiumi nesiskundžia“, – kalbėjo R.Nesterovas.

Darbo inspekcija padėtų

Darbo higienos specialistė Rima Šimkuvienė tikino, jog šąlantys darbuotojai kuo greičiau turėtų kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, kuri įvertintų situaciją. „Mes įvertintume darbo riziką, darbo aplinką, o jei ji netinkama, lieptume darbdaviams susitvarkyti“, – aiškino R.Šimkuvienė.

Moters tvirtinimu, Valstybinė darbo inspekcija tokių skundų iš darbuotojų sulaukia gana dažnai: „Neretai tikrai pasitaiko gedimų, bet jie sutvarkomi. O jei ir ne, dažniausiai su darbdaviais pavyksta susitarti gražiuoju ir jie pagerina darbo sąlygas, norėdami išvengti sankcijų.“ Specialistės tvirtinimu, jeigu darbdaviai neieško kompromiso, jų veikla gali būti laikinai sustabdyta. „Kiek žinau, Vilniuje tokių priemonių dar nebuvo imtasi“, – sakė R.Šimkuvienė.

Rado taupymo būdą

 „Maximos LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė neslėpė, kad prekybos tinklas šilumos energijos sąskaita  taupė ir praėjusiais metais.

Anot R.Saulytės, visos parduotuvės yra sujungtos į bendrą sistemą, todėl galima matyti, kurioje parduotuvėje kokia šiluma.

„Pernai vasarą, kai prasidėjo krizė, mes nusprendėme taupyti šilumą ir tam pasirinkome monitoringą: stebime temperatūros pokyčius parduotuvėse, ir jei temperatūra pakyla daugiau nei 18 laipsnių, sumažiname ją patys arba tai padaryti paprašome šilumos administratorius“, – pasakojo R.Saulytė. Pašnekovės tvirtinimu, praėjusį šildymo sezoną įmonei pavyko sutaupyti 18 proc. išlaidų šildymui, dujoms, karštam vandeniui.

„Iki“ atstovas ryšiams su visuomene Valdas Lopeta tikino, kad šis prekybos tinklas kol kas nesiėmė tokios taupymo programos: „Nesiekiame taupyti šilumos sąskaita, mūsų nuomone, temperatūra parduotuvėse turi išlikti tokia, kad ir pirkėjai, ir darbuotojai jaustųsi komfortiškai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius