Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 19 /17:26

Konservatoriai sutrukdė Seimui suburti komisiją Viktoro Uspaskicho neliečiamybei atimti

Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį Viktorą Uspaskichą. Tiesa, komisijos suformuoti nepavyko, nes tam pasipriešino konservatoriai. Jie sako, kad komisiją iš naujo turėtų būti bandoma suburti ketvirtadienį, tačiau tai jau priklausys nuo Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės valios.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Dėl komisijos, kuri spręs, ar Seimas turi naikinti V.Uspaskicho neliečiamybę, sudarymo Seimas balsavo vakariniame posėdyje. Pateiktame nutarimo projekte buvo numatyta, kad komisijai vadovaus „tvarkietis“ Petras Gražulis ir ji dirbs mėnesį. Tai nepatiko konservatoriams.

Jų atstovas Kęstutis Masiulis pareiškė, kad dėl komisijos pirmininko esą niekas nebalsavo ir  kad jai darbo yra vos pusdieniui, o ne visam mėnesiui, kaip numatyta nutarimo projekte.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius pareiškė, kad P.Gražuliui vadovaujant komisija V.Uspaskicho neliečiamybės tikrai nepanaikins ir siūlė jam nuo pareigų nusišalinti pačiam.

P.Gražulis to, žinoma, nepadarė. Jis teigė būsiąs objektyvus ir neturįs šioje istorijoje jokių interesų.

Vis dėlto konservatoriai ir dauguma liberalų nepritardami P.Gražulio pirmininkavimui po pateikimo balsavo prieš komisijos sudarymą. Be to, jie paprašė klausimo svarstyme padaryti pusvalandžio pertrauką.

„Visiškai nesuprantu jūsų veiksmų ir kodėl jūs taip ginate Viktorą Uspaskichą?“ – po šio pasiūlymo į konservatorius kreipėsi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, priminusi, kad jai buvo priekaištaujama, kodėl mėnesį neteikia Seimui prokuroro prašymo dėl V.Uspaskicho neliečiamybės.

Valdančiųjų teigimu, komisijos vadovu P.Gražulis buvo renkamas, tik konservatorius K.Masiulis tai praleido, nes tuo metu dalyvavo komisijos, kuri spręs dėl Remigijaus Ačo neliečiamybės klausimą, posėdyje.

Kas dėkos konservatoriams?

Po pertraukos prie klausimo buvo sugrįžta ir dėl nutarimo projekto balsuojama svarstymo stadijoje. Konservatoriai ir vėl balsavo prieš komisijos sukūrimą arba susilaikė. Po pateikimo balsavę „už" komisijos sukūrimą „darbiečiai" svarstymo stadijoje taip pat susilaikė arba balsavo prieš. Tokiu būdu komisija, kuri turėjo spręsti, ar naikinti V.Uspaskicho neliečiamybę, antradienį nebuvo sudaryta.

„Aš manyčiau, kad ponai konservatoriai, norėdami eliminuoti mane iš komisijos pirmininko, išvis sužlugdė komisijos darbą. Ačiū. Kas jiems turi dėkoti? Kas jiems turi pasakyti? Su kuo jie tarėsi, organizuodami šitus nutarimų projekto pakeitimus? Su Maskva, man atrodo. Čia rusai puola, rusai čia puola", – piktinosi komisijos vadovu netapęs P.Gražulis.

Anksčiau konservatoriai patys kaltino socialdemokratus esą jie, mainais už Broniaus Bradausko išlikimą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, pažadėjo „darbiečiams" padėti išsaugoti Viktoro Uspaskicho neliečiamybę. Dabar atsitiko taip, kad V.Uspaskicho neliečiamybės reikalus spręsiančios komisijos sudarymą kartu su „darbiečiais" blokavo patys dešinieji.

Gynėsi nesitikėję tokio rezultato

Konservatorius Jurgis Razma po to, kai komisija buvo nesudaryta, aiškino, kad konservatorių balsavimas lemtingos įtakos visai istorijai neturės. Pasak jo, konservatoriai blokavo šį balsavimą ne todėl, kad siekia išsaugoti V.Uspaskicho neliečiamybę, bet todėl, kad nenori, jog komisijai vadovautų P.Gražulis.

Pasak J.Razmos, Seimo pirmininkė jau ketvirtadienį turėtų teikti naują nutarimo projektą su naujomis frakcijų deleguotų narių pavardėmis.

Tiesa, klausiamas, ar išties tikisi galį pakeisti komisijos pirmininką ir komisijos darbo trukmę, konservatorius sudvejojo. Anot jo, antradienį tikrai nebuvo tikimasi, kad komisijos kūrimas bus sužlugdytas.

L.Graužinienė po posėdžio žurnalistams sakė, kad jai keista, jog taip įvyko konservatorių iniciatyva.

Dabar, anot jos, Seimui teks dar kartą bandyti sudaryti tokią komisiją.

„Statutas numato, kad reikės dar kartą teikti. Tačiau šiandien galėjome išspręsti tą klausimą, galėjo komisija dirbti, bet jie (konservatoriai – aut.) pradėjo žaidimą, nenorėjo sudaryti, nors dvi savaites mane ragino įtraukti šį klausimą į darbotvarkę. Viską padarysime pagal statuto nustatytą tvarką“, – sakė ji.

D.Valio prašymas ilgai gulėjo stalčiuje

Pasak D.Valio, ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas dėl Seimo nario pasisakymo 2013 metų liepos 28 d. 22.51 val., kai V.Uspaskichas Vilniaus oro uoste, atsakydamas į jam pateikiamus žurnalistų klausimus, Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltinamąjį nuosprendį vadinamojoje Darbo partijos byloje, pavadino nusikaltėliais ir tuo pasisakymu viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

Tuomet jis sakė: „Tiesiai šviesiai kalbu – jie, priimdami tokius sprendimus, yra nusikaltėliai. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški.“

„Seimo nario V.Uspaskicho galimos nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes pagrindžia ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, liudytojos, nukentėjusiųjų parodymai, apžiūros protokole ir Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto išvadoje užfiksuoti duomenys“, – teigė D.Valys.

VIDEO: V.Uspaskicho pasisakymas apie teismus

Norint toliau vykdyti ikiteisminį tyrimą turėtų būti surašytas pranešimas apie įtarimą ir apklaustas įtariamas asmuo. Kadangi V.Uspaskichas yra Seimo narys, be Seimo sutikimo to padaryti nėra galimybių.

Jei V.Uspaskichas būtų pripažintas kaltu, jam daugiausia grėstų dveji metai nelaisvės.

D.Valys su prašymu naikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę kreipėsi spalio pradžioje, tačiau Seimo pirmininkė ilgiau nei mėnesį šį prašymą laikė stalčiuje argumentuodama esą Seimas turi svarbesnių reikalų.

V.Uspaskichas Rusijoje sprendžia šeimos bėdas

Pats V.Uspaskichas antradienio posėdyje nedalyvavo, nes šią savaitę vieši Rusijoje. Leidimo išvykti politikas Seimo valdybos paprašė tą pačią dieną, kai išvyko – pirmadienį. Valdyba kelionei neprieštaravo.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tikino, kad V.Uspaskichas skubiai išvyko dėl „rimtų asmeninių, šeiminių priežasčių“.

„Jo šeimoje yra rimtų problemų. Tai yra asmeninės priežastys, todėl nenorėčiau vardinti. Kad jo nėra, kai svarstomas neliečiamybės klausimas – tik sutapimas. Tiesiog tos problemos yra labai rimtos, todėl jis turėjo išvažiuoti“, – teigė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, V.Uspaskichas buvo pasiruošęs dalyvauti klausimo svarstyme praėjusį ketvirtadienį, tačiau tuomet į parlamentą atvykti negalėjo generalinis prokuroras Darius Valys.

„Mes tikrai ruošėmės ir Viktoras laukė ketvirtadienį, kad prokuroras atvyktų ir pateiktų, bet jis pateikė savo dokumentus, kad jis išvyksta į komandiruotę į konferenciją. Jis argumentavo asmeniškai skambindamas, kad tikrai privalo vykti į konferenciją, bet kaip pamatėme, generalinis prokuroras apgavo Seimą ir liko Lietuvoje, bet ketvirtadienį neatėjo“, – teigė L.Graužinienė.

Generalinis prokuroras yra paaiškinęs, kad į komandiruotę neišvyko dėl lėktuvo gedimo.

Primename, kad Seimas jau yra panaikinęs V.Uspaskicho neliečiamybę kitoje – vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius