-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 08

Daugiau nei 200 kebabinių Lietuvoje nesilaiko elementarių reikalavimų

Iš viešojo maitinimo įmonių bene prasčiausiomis sąlygomis, ne visuomet iš kokybiškų bei šviežių produktų, patiekalai gaminami kebabinėse. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams patikrinus 452 iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių beveik 600 kebabinių, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė jų dirba nesilaikydamos higienos reikalavimų, netinkamai laiko maistą, gamina iš produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.
Kebabinė
Kebabinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistas Algimanto Lipnicko, kebabinėse nustatoma daug pažeidimų, nes šiose viešojo maitinimo įmonėse itin dažnai keičiasi darbuotojai, jų gana žema maisto gamybos kvalifikacija, jiems stinga higienos žinių.

Šiauliuose vienoje iš kebabinių patiekalus ne tik gamino iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, bet įmonė ir neturėjo tokiai veiklai leidimo.

Štai viename Gargždų kioske-kebabinėje (Klaipėdos raj.) VMVT inspektoriai rado daugiau kaip 30 kg šaldytos mėsos ir pusgaminių be ženklinimo etikečių ir įsigijimo dokumentų, 10 kg bandelių kebabams ir lavašų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patalpos buvo netvarkingos, nevykdoma savikontrolė, nebuvo dezinfekcijos priemonių, darbuotoja neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso.

Vienoje Alytaus kebabinėje daržovės buvo tvarkomos antisanitarinėmis sąlygomis, visos patalpos – nešvarios.

Šiauliuose vienoje iš kebabinių patiekalus ne tik gamino iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, bet įmonė ir neturėjo tokiai veiklai leidimo.

Sxc.hu nuotr./Kebabas
Sxc.hu nuotr./Kebabas

Pažeidimai – per 72 proc. patikrinimų

Iš viso 2014-2015 m. atlikta 780 kebabinių patikrinimų. Per 72 proc. patikrinimų nustatyti technologijų, produktų ar žaliavų atsekamumo, netinkamo inventoriaus ir patalpų, asmens higienos, produktų laikymo sąlygų ir tinkamumo vartoti terminų pažeidimai.

VMVT teigia, kad ir vartotojai skundžiasi ir prasta kebabų kokybe, skoniu. Iš šiemet ir pernai gautų vartotojų skundų, 38 proc. pasitvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius